LEERLINGEN AUTOTECHNIEKEN ZETTEN ONDERNEMING OP POTEN

Eigen garage moet helpen om te leren hoe het is om een bedrijf te runnen
Elke woensdag openen de leerlingen van het 7e jaar Toegepaste Autotechnieken van Technische Scholen Mechelen (TSM) hun atelier voor wagens die aan een herstelling toe zijn. Opvallend is dat ze dan geen wagens van de school zelf, maar van échte klanten onder handen nemen. In samenwerking met Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) zette TSM immers een mini-onderneming, namelijk een minigarage, op poten voor de leerlingen. De bedoeling is om hun de nodige kennis mee te geven over het runnen van een bedrijf. CarFix ging op een woensdag eens een kijkje nemen.
MINIGARAGE OP SCHOOL
Op vraag van de leerlingen
Tot twee jaar geleden kregen de leerlingen van het 7e jaar Toegepaste Autotechnieken van TSM twee lesuren Frans en twee lesuren Engels per week. “Op vraag van de leerlingen hebben we die lesuren echter vervangen door vier lesuren bedrijfsbeheer", vertelt Dirk Goyvaerts van TSM. “Op die manier hebben ze na afloop van hun 7e jaar ook nog een attest bedrijfsbeheer op zak voor het geval dat ze een eigen zaak willen opstarten." Om de leerlingen een nog beter inzicht te geven in hoe het is om een bedrijf te runnen, werd er in samenwerking met Vlajo een mini-onderneming opgericht, namelijk een garage.
Voor echte klanten

“Op woensdagochtend brengen de klanten hun wagen binnen en meestal moet die tegen de middag al zijn gerepareerd", verduidelijkt Kris Van Calsteren, praktijkleraar Autotechnieken. De klanten van de mini-onderneming zijn leerkrachten van TSM of kunnen ook vrienden of familie van de leerlingen zijn. “Samen met de studenten wordt bepaald welk werk wordt aanvaard. Dat gebeurt op maandag tijdens het vak Garageadministratie. We selecteren de wagens op basis van de knowhow en het materiaal waarover we beschikken, en zorgen er natuurlijk ook voor dat de schadegevallen divers en voldoende leerrijk zijn. Deze week bv. werden een achttal wagens gerepareerd met uiteenlopende problemen zoals een te vervangen distributieriem, een kapotte batterij of problemen met de koppeling of de stuurinrichting."
Iedereen heeft zijn functie
“De leerlingen maken de planning op, communiceren met de klanten, zoeken onderdelen op bij leveranciers, maken de offertes op en leggen die voor aan de klant, voeren de bestellingen uit, volgen de betaling van de klanten op, houden de boekhouding bij enz.", aldus Kris Van Calsteren. “Elke leerling heeft dan ook zijn functie binnen het bedrijf. Er is een planner, iemand die factureert enz." Vlajo, die tot doel heeft de ondernemingszin van jongeren te stimuleren, voorziet in een wettelijk kader voor de mini-onderneming, maar helpt ook met het opstellen van het ondernemingsplan en ziet toe op de financiële kant van het verhaal. Zij openen een bankrekening en de boekhouding wordt maandelijks door Vlajo gecontroleerd.
Theorie omzetten in de praktijk

Het is de bedoeling dat de leerlingen er een winstgevende onderneming van maken. “Vooraleer het bedrijf van start kon gaan, moest er geld worden ingezameld", vertelt leerkracht Bedrijfsbeheer, Gwen Verhaegen. “De studenten zijn erin geslaagd om een startkapitaal van 300 euro te verzamelen door dertig aandelen van 10 euro te verkopen. Niet erg veel dus om onderdelen mee aan te kopen, dus al van bij de start werden ze geconfronteerd met de moeilijkheden van zakendoen. Behalve hun de tips en tricks van ondernemen leren kennen, is de mini-onderneming ook een ideale tool om de theorie van de les om te zetten in de praktijk. Zo kunnen ze de leerstof die we behandelen tijdens het vak Bedrijfsbeheer, makkelijk terugkoppelen naar hun mini-onderneming."