KINDERLIJKE VERBEELDING AAN DE MACHT
"WE KIJKEN ALTIJD NAAR DE RUIME CONTEXT"
Architecten Groep III uit Brugge is sinds haar oprichting uitgegroeid tot een ontwerpbureau met een grote maturiteit en een brede ervaring. Kantoren, eengezinswoningen, groeps- en assistentiewoningen, woon-zorgcentra, masterplanning, kmo's, er is nauwelijks een domein dat de groep niet in de vingers heeft. Sinds een paar jaar zijn daar scholen bijgekomen die kaderen in het privaat-publieke kader van Scholen van Morgen. Het bureau werd geselecteerd voor de vierde categorie: kleuterscholen en lagere scholen.

GOED UITGEWERKTE VISIE

(foto © Collages d'Images)
“De poules voor de Scholen van Morgen zijn samengesteld op basis van ervaring en deskundigheid", zegt arch. Omer Vermandele. “In onze categorie zijn we als laureaten van een minicompetitie uit de bus gekomen. We hadden een goed uitgewerkte visie getekend die aansloeg."
De opdracht bestond uit een bundel van vier te bouwen scholen en een centraal administratief gebouw voor de Scholengroep Sint-Michiel en Arkorum in Roeselare, waarbij meteen toekomstgericht gedacht werd met het oog op een uitbreiding naar het achterliggende gebied.
Het administratief gebouw, in felrode kleipannen opgebouwd, is vanwege de ecologische voetafdruk compact en sober opgevat met inspringende en uitspringende volumes. De omarmende beweging creëert een rustgevende patio en licht toont zich als een belangrijke factor om het kantoorwerk een gezonde stimulans te geven.
In de uitbreiding van Basisschool De Ark in Oekene bemerken we dezelfde strategische visie en setting. Hier slaagde Architecten Groep III in haar opzet om de school tot een aangename plek te maken. Grote vierkante ramen, een scheiding van fietsers en auto's, een aparte sportzaal, speels opgebouwd uit betonpanelen en gelardeerd met vierkante raamopeningen die knipogen naar de vrolijk gekleurde ramen van de school.


(foto © Collages d'Images)
Een meer ingewikkelde site was die van de Spanjeschool in Krottegem (Roeselare), geprangd tussen de Krommebeek en de Vierwegstraat.
Ir. arch. Delphine Bostoen: “Het was een bijzonder complexe site, voor ons een hele uitdaging om daar creatief op in te spelen. We hebben een ruimer masterplan opgemaakt waaruit een globale visie blijkt. In werkelijkheid hebben we meer gegeven dan wat de opdracht voorschreef. We kiezen namelijk steeds voor de ruime context." Een slimme zet van het ontwerpbureau dat daarmee de stad Roeselare een sterk onderbouwd werkinstrument in handen gaf.
MOEILIJKE SITE, SLIMME REORGANISATIE
Op het terrein van de Spanjeschool stonden al een paar gebouwen, en het was beslist geen sinecure om daar orde in te scheppen. In de gunningsnota lezen we dat zowel de buitenruimte als de gebouwen zeer chaotisch en onleesbaar waren. Vandaar dat het architectenteam de overtollige en weinig kwaliteitsvolle elementen elimineerde en teruggreep naar helderheid, transparantie en doorwaadbaarheid van de schoolsite.
Delphine Bostoen: “We moesten op een bepaalde afstand van de Krommebeek blijven en de geïnventariseerde lagere school mocht niet worden afgebroken. We hebben pal daartegenover het nieuwe schoolgebouw gesitueerd, waardoor er een prettige visuele spanning ontstaat tussen oud en nieuw, tussen verzonken en zwevende architectuur." Verstrooide raampartijen tegenover de strenge ritmiek van de grote ramen van de oude 'historische' basisschool De Spanjeschool ... historisch en hedendaags staan mooi tegenover elkaar.
Door de knik in het nieuwe schoolgebouw doorbraken de architecten bovendien de monotonie en kozen ze voor een sculpturale uitstraling. Ook in stedenbouwkundig opzicht was dit trouwens een slimme insteek: de nieuwe configuratie van de gebouwen zorgt ervoor dat de schoolsite zich meer opent dan voorheen en dat de schoolpoort zich veel openhartiger affirmeert. Daarnaast is de lectuur van het geheel er een stuk gemakkelijker op geworden.

Kindvriendelijk ontwerpen

(foto © Collages d'Images)
Licht, kleur, doorwaadbaarheid en zichtbaarheid krijgen in al deze bouwopdrachten een fijne uitwerking, al naargelang van de site. Maar ook de kinderen staan centraal. “Een kindvriendelijk ontwerp start voor ons vanaf de allereerste pennentrek", zegt arch. Lien Vansteenkiste. “Met onze architectuur creëren wij herkenbare vormen; de school is voor het kind zijn tweede thuis. Zo kozen wij voor de nieuwe gemeenteschool in Heestert voor een repetitief spel van zadeldaken. Precies zoals kinderen een dak ervaren en vaak ook tekenen."
Verbeelding
Delphine Bostoen: “Architectuur spreekt de kinderlijke verbeelding aan, het zet aan tot speelse activiteiten. Zo zijn er leerlingen van De Spanjeschool die echt geloven dat hun nieuwe school zweeft, en worden de robuuste lichthappers op de kleuterspeelplaats door de kinderen beschouwd als 'rotsen' waarop ze klauteren en hun verbeelding de vrije loop laten."
“We streven ook naar interactie tussen de verschillende ruimtes onderling, wat de openheid van de school bevordert. Zo werken we bijvoorbeeld graag met speelse doorzichten naar de klassen en hebben kinderen via verstrooide openingen in de muur op de speelplaats ook contact met de wereld om zich heen. Ze zwaaien naar hun ouders, voorbijgangers enz."

Speelse vormen en kleuren
“Daarnaast zijn kleuren en contrasten voor kinderen van een lagere school erg belangrijk", vervolgt Bostoen. “Daarom wordt er in onze architectuur vaak met kleuraccenten en contrasten gewerkt bij ramen, gevels, vloerbekledingen, meubilair, kapstokjes enz. Voldoende groen is voor ons eveneens een vast gegeven. Ik denk hierbij aan de groene klastuintjes van De Ark, het groendak van De Horizon, een groene speelplaats voor De Spanjeschool waar we sobere, herkenbare architectuur en speelse vormen en kleuren met elkaar afwisselen. Op de belevingsspeelplaats maken daarom niet alleen speeltoestellen de dienst uit. Ook speelheuvels, verschillende materiaaltoepassingen in kleur en textuur, trappenpartijen, hellingen en groene elementen zoals wilgentunnels dragen daartoe bij. De organisch vormgegeven luifel van De Ark en De Horizon geven een speelse aanblik."