ArchitectenPremium

“ARCHITECTUUR IS VOORTDUREND ZOEKEN NAAR EVENWICHTEN"

VOELING MET PARTICULIERE MARKT ALS TROEF VOOR HET WERKEN VOOR PROJECTONTWIKKELAARS

Buntinx - Pyncket Architecten laat zich niet in één noemer of begrip typeren. Het jonge team is van heel wat markten thuis en hun projecten vallen niet meteen in een stijlgroep te klasseren. Als er al een rode draad in de aanpak van het kantoor zit, dan is het zoeken naar evenwichten in alle aspecten van architectuur en het bieden van meerwaarde uit kruisbestuiving. "We willen uit iedere opdracht het maximale halen, zonder de economische rentabiliteit uit het oog te verliezen."

Buntinx Pyncket architectuur architectenbureau interview met een lezer Buntinx - Pyncket ArchitectenBuntinx – Pyncket Architecten in een notendop

Het team van Buntinx – Pyncket Architecten is jong, aanstormend talent. Sarah Buntinx (rechts op foto) en Goedele Pyncket sloegen pas begin 2014 de handen in elkaar, maar vandaag groeide die samenwerking al uit tot een team van vier ontwerpers. Het bureau met thuisbasis in Alken werkt voor de toonaangevende Limburgse projectontwikkelaars en vult het portfolio verder aan met particuliere woningen, sociale woningbouw, bedrijfs- en kantoorgebouwen. Het ontwerp­kantoor laat zich niet in één hokje duwen. Zo is volgens de architect-vennoten het ontwerpen van een goede klassieke woning bijvoorbeeld even uitdagend en complex als een moderne woning ontwerpen en omgekeerd. Het feit dat Buntinx – Pyncket de vinger aan de pols houdt bij de wensen van de particuliere opdrachtgever – en zo trends snel aanvoelt en weet te vertalen – is volgens Sarah en Goedele een van de succesfactoren in het werken voor projectontwikkelaars. (Foto: Seppe Kuppens)

Emotioneel betrokken

Welk type project ook, het streefdoel van Sarah Buntinx en Goedele Pyncket is voor ieder project hetzelfde: het maximale eruit halen. “De wensen van de klant krijgen daarbij veel aandacht, zonder evenwel de economische rentabiliteit uit het oog te verliezen. Verder geven we de basisparameters - bouwprogramma, locatie, budget en energetische eisen - een extra dimensie. Een open grondplan met veel lucht en licht, en dat in dialoog gaat met de omgeving, is het uitgangspunt", openen Sarah en Goedele. Kunnen luisteren, dat is een van de belangrijkste eigenschappen waar je volgens Sarah en Goedele als architect over moet beschikken. “Een ontwerp vertrekt naast de perceelskarakteristieken vanuit de wensen en behoeften van de klant. Om die goed te begrijpen, moeten we vooral vragen stellen en luisteren, het maakt niet uit of het om een particuliere of professionele opdrachtgever gaat. Al weet de ene wel wat beter dan de andere wat hij wil."
Blijkbaar stelt het team van Buntinx - Pyncket Architecten de juiste vragen en interpreteert het de antwoorden van de klanten goed, want in 9 op de 10 dossiers zit het eerste ontwerpvoorstel al sterk in de goede richting. Er zijn nagenoeg nooit fundamentele aanpassingen nodig. “Dat is de mix tussen goed luisteren en empathie. We voelen ons emotioneel betrokken bij onze klanten. Daarom staan we voor een realistische en open aanpak. Iedereen waardeert die eerlijke, menselijke benadering. We vinden dat belangrijk, want je hebt al snel een relatie van 2 à 3 jaar met je klant. We merken dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom een particuliere opdrachtgever met ons in zee gaat."

Buntinx - Pyncket ArchitectenBuntinx - Pyncket Architecten

Buntinx - Pyncket Architecten
Het eerste project dat Goedele en Sarah samen ontwierpen, blijft voor hen memorabel: een notariskantoor in een mix van klassiek en modern.
De aktekamers kregen een intieme sfeer door de houten lamellen uit de gevelafwerking door te trekken voor de ramen

Kruisbestuivers

Het zwaartepunt van de workload van het bureau ligt bij de grote Limburgse projectontwikkelaars. Die kijken graag naar het team voor het ontwerp van nieuwe verkavelingen, zowel in een landelijke als een moderne stijl. Waarom is dat vertrouwen er zo snel? “We hebben het gevoel dat onze voeling met de particuliere markt een voordeel is voor de projectontwikkelaars, want de particulier is ook hun eindklant. Wat onze opdrachtgevers mooi vinden, waarderen hun kopers ook. We zitten dicht op de trends die leven in het particuliere marktsegment, en kunnen die daardoor snel doorvertalen naar de ontwikkelingsprojecten. Zo hebben we al heel vroeg nieuwe typologieën in de ontwerpen voor ontwikkelaars kunnen verwerken.

“Als architecten bewaken we als het ware de poezie van het ontwerp, we verenigen de input van de specialisten en dragen er zorg voor dat het originele idee overeind blijft”

Architect als moderator

Ontwerpen is nog altijd de exclusieve taak van de architect, maar hij moet daarbij rekening houden met informatie die van andere bouwpartners komt. “Het is een evenwichtsoefening geworden tussen architectuur en technische eisen. Die twee zijn niet meer van elkaar los te koppelen en architectuur kan techniek niet uitsluiten. Om goed aan die technische eisen te voldoen, hebben we als architect de hulp nodig van een EPB-verslaggever of een ingenieur. Het komt erop aan om die specialisten goed aan te sturen. Daarmee verschuift onze taak naar die van moderator in het bouwteam.
We bewaken daarbij als het ware de poëzie van het ontwerp, we verenigen de input van de specialisten en dragen er zorg voor dat het originele idee overeind blijft. We bewaken de esthetische kwaliteit en belevingswaarde van het concept. Soms vraagt dat toegevingen, maar daar gaan we zo verantwoord mogelijk mee om. Soms vraagt dat ook het challengen van de technische specialisten, indien nodig vanuit een naïeve houding, om hen uit te dagen om de platgetreden paden te verlaten en te zoeken naar oplossingen op maat van het project."

Buntinx Pyncket architectuurBuntinx PyncketBuntinx – Pyncket Architecten ontwierp een kantoorgebouw met twee appartementen in de Hasseltse stationsbuurt, pal tegenover het Hasseltse gerechtsgebouw. Deze compacte en functionele nieuwbouw kreeg een volledig beglaasde voorgevel voor maximale lichtinval. Geïnspireerd door de spoorwissels kreeg het gebouw een spectaculaire façade in gebogen stalen profielen. (Foto’s: Kris Poorters) 

Evenwichtszoekers

Ontwerpen is volgens Goedele en Sarah meer dan het zoeken van evenwicht tussen architectuur en techniek. “Je moet op alle vlakken een goede balans zoeken: tussen het architectuur en functionaliteit, tussen budget en eisen, in de lay-out van het grondplan … We zijn soms lang op iets aan het denken om het in balans te krijgen. Als architect zijn we dus evenwichtszoekers."
Elk evenwicht is anders. Misschien daarom dat de projecten van Buntinx - Pyncket Architecten zich niet laten typeren door stijlkenmerken. “We laten ons ook niet vastpinnen op een bepaalde stijl. We tekenen even graag moderne als klassieke woningen, als het ontwerp maar goed zit qua materiaalkeuze, indeling … Een goede klassieke woning ontwerpen is zeker niet gemakkelijker dan een goede moderne. Het is telkens een heel nieuwe zoektocht. Pas wanneer je het volledige proces doorlopen hebt, krijg je een evenwichtig ontwerp.“

Buntinx - Pyncket Architecten
Buntinx – Pyncket Architecten ontwierp een inbreidingsproject in Zoutleeuw. “Dankzij de goede samenwerking met de dienst ruimtelijke ordening is de straat niet op een traditionele, ruimteverslindende manier afgebouwd. Een nieuw aangelegde weg, die een zichtas is naar het achterliggende groen, ontsluit 9 hedendaagse woningen”

Deurwaarder met klasse

Tegenover het markante Hasseltse gerechtsgebouw mocht Buntinx - Pyncket Architecten een nieuw kantoor voor een associatie van gerechtsdeurwaarders ontwerpen. “De klant zocht een eyecatcher en de plek verdraagt ook een sterke identiteit. Daar hebben we op ingespeeld met een opvallende voorgevel, die bijdraagt aan de opwaardering van de stationsbuurt. Geïnspireerd door de spoorwissels van het nabijgelegen rangeerstation kreeg het gebouw een spectaculaire façade in gebogen stalen profielen.
De nieuwbouw organiseert open landschapskantoren rond de centrale circulatiekern. Om een maximale openheid te krijgen, werkten de ontwerpers met voorgespannen vloerplaten die op de werf zelf nog zijn nagespannen. Zo bleven kolommen midden in het landschapskantoor en een dik vloerpakket vermeden. De ontwerpopdracht was allesomvattend, want ook het interieur - tot het bureaumeubilair - draagt de signatuur van Buntinx - Pyncket.

Intieme wijnkeldersfeer

In de Hasseltse deelgemeente Runkst vroeg de nieuwe eigenaar van een volkscafé om die om te bouwen tot een toonaangevende brasserie met een wijnkeldersfeer. Buntinx - Pyncket Architecten ging met het ontwerp buiten de eigen comfortzone, maar slaagde er toch in om een hippe sfeer te creëren met veel aandacht voor akoestiek, uitstraling en verlichting. Dat resulteert in een intiem karakter op basis van hout, zwart, cementtegels en een wand in gevelsteen. Ook het vaste meubilair is op maat van het concept ontworpen. Op basis van een gedetailleerde raming en dito planning slaagde het bouwteam erin om het project binnen tijd en budget op te leveren.

Buntinx - Pyncket ArchitectenBuntinx - Pyncket ArchitectenBuntinx - Pyncket Architecten

Buntinx - Pyncket Architecten
Buntinx – Pyncket Architecten tekende voor de renovatie van een café tot een brasserie met veel aandacht
voor akoestiek, uitstraling en verlichting. Hout, zwart, cementtegels en gevelsteen creëren een intiem karakter (Foto's: Kris Poorters)

Moderne klassieker

Het eerste project dat Goedele en Sarah samen ontwierpen, blijft voor hen memorabel: een notariskantoor in een mix van klassiek en modern. De opdrachtgeefster was onmiddellijk enthousiast over het eerste ontwerpvoorstel. De vormentaal vertrok van een klassiek opzet met een elegante status dankzij de hoogte-breedteverhouding in het ontwerp. Het steile dak, de verticale ramen en dakkapellen versterken die beleving. Een strakke aktekamer, afgewerkt in hout, brengt een moderne toets in het klassieke geheel. Intern maakt een dubbelhoge vide een groot gebaar voor de entree. De aktekamers kregen een intieme sfeer door de houten lamellen uit de gevelafwerking door te trekken voor de ramen. De doordachte materialisatie met natuurleien, gevelsteen en hout is de kers op de taart. Ze is allesbepalend voor de sfeer en maakt het verschil tussen banaal en klassiek. 

Buntinx - Pyncket Architecten

Buntinx - Pyncket ArchitectenDe visie van Buntinx – Pyncket Architecten over …

… E-peil en S-peil

“De gebouwschil zoals we die vandaag met onze partners ontwerpen hebben, is klaar voor de volgende verstrenging van zowel het E-peil als het S-peil. Dat vertaalt zich in spouwmuren van 40 cm dik. Daar zit volgens ons wel een maximum. Nog veel meer extra isolatie in de muren steken zal relatief weinig meerwaarde bieden op het vlak van energiebesparing. Het is belangrijker om in te zetten op de compactheid, de oppervlakte van de raamopeningen …”
Volgens de twee architecten wordt het voor vrijstaande gebouwen wel moeilijker om nog aan het S-peil te voldoen. “Compacte inbreidingsprojecten hebben de grootste slaagkansen.”

… regelgeving

“Regelgeving is nodig, maar onze grootste frustratie ligt in een gebrek aan eenduidigheid in de voorschriften. Elke gemeente heeft wel een verordening waarin ze andere eisen oplegt dan de gangbare bouwvoorschriften. Zelfs wanneer je je als ontwerper grondig informeert over de inhoud van dergelijke verordeningen, loop je het risico om vast te lopen op eigen interpretaties van de medewerkers op de dienst ruimtelijke ordening of op eisen van de dienst zelf die nergens op papier staan. Daarom is het belangrijk om al in de voorontwerpfase het project door te spreken met ruimtelijke ordening om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.”

… duurzaam bouwen

“Duurzaam bouwen is op gebouwniveau al sterk vastgelegd in de EPB-regelgeving. Hier is de bovengrens volgens ons ook bereikt. De laatste tijd merken we overigens meer een tendens naar een duurzaamheidsstreven op grotere schaal. Projectontwikkelaars kijken op verkavelingsniveau naar duurzaamheid. Denk daarbij aan de nabijheid van openbaar vervoer, de mogelijkheid om met een warmtenet te werken, efficiënter ruimtegebruik. Voor projectontwikkelaar Verelst-Gilen hebben we in de stadskern van Zoutleeuw een inbreidingsproject mogen ontwerpen. In plaats van de rij in de straat vol te bouwen, hebben we een nieuwe insteek gecreëerd en de woning daarop geënt. Dat geeft niet alleen een grotere verdichting, maar tilt het kwaliteitsniveau van het projectgebied ook hoger.”

… oververhitting

“Het grote aandachtspunt vandaag in het ontwerpen van een energiezuinige woning is het vermijden van oververhitting. Heel wat opdrachtgevers dromen van een groot raampartij in de zuid- of zuidoostgevel. We proberen hen dan enerzijds te wijzen op het risico en streven anderzijds naar maat­regelen zoals screens of een luifel om te vermijden dat ze later een airco moeten aanschaffen. Het zoeken naar oplossingen om oververhitting te vermijden vraagt een intensieve samenwerking met de EPB-verslaggever met wie we in het project samenwerken.” 
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tim Vanhove
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine