CORPUSMONTAGE IS MEER DAN DEUVELS ALLEEN
Over kliksystemen en magnetisme
Deuvelen is lang niet de enige techniek om corpussen te monteren, en ook niet noodzakelijk de meest aangewezen. Want wat als een corpus gedemonteerd moet kunnen worden? Of als de keuken in kwestie zich op de vierde verdieping bevindt? Dit artikel geeft een overzicht van klik- en magneetsystemen bij de corpusmontage, inclusief hun belangrijkste voor- en nadelen.
KLIKSYSTEMEN
Principe
Er zijn vandaag verschillende kliksystemen op de markt, die meestal volgens hetzelfde principe werken: een verbinder bestaat uit twee of drie delen, die via een aangepaste infrezing in de twee te verbinden platen bevestigd worden (al dan niet verlijmd) en voor de montage eenvoudig in elkaar geklikt kunnen worden. De systemen zijn zo ontworpen dat ze zelf voor de nodige spanning zorgen, zodat persen en spanvijzen overbodig worden. Voor een sterkere verbinding kunnen de twee delen optioneel nog verlijmd worden. In dat geval is het systeem uiteraard niet meer demonteerbaar.
Types en afmetingen
Kliksystemen worden aangeboden door verschillende fabrikanten en verschillen voornamelijk inzake materiaal en spanprincipe. Zo werken sommige met enkel een mannelijk en een vrouwelijk deel, terwijl andere systemen gebruikmaken van twee vrouwelijke delen en een mannelijke tussenclip. De afmetingen zijn vergelijkbaar en er zijn oplossingen beschikbaar voor plaatdiktes vanaf 10 mm. Daarnaast zijn er ook systemen waarbij de platen als dusdanig geprofileerd zijn dat ze zonder meer in elkaar geklikt kunnen worden. In dat geval zijn er geen aparte verbinders meer nodig, al bestaan deze platen enkel in een dikte van 18 mm en kunnen er enkel rechte hoeken mee gerealiseerd worden.
Gereedschap
Voor het aanbrengen van de verbindingsclips moet er steeds een aangepaste infrezing gemaakt worden, waarvoor men gebruik dient te maken van een productspecifieke frees. Als alternatief kan er ook gebruikgemaakt worden van CNC-machines (minimaal drieassig): de meeste machines beschikken over de relevante macro's en de fabrikanten voorzien de correcte tools.
De montage zelf gebeurt volledig met de hand en behoeft naast de verbinders geen extra gereedschap.
Voordelen
Kliksystemen zijn extreem snel en eenvoudig te monteren, ook door één persoon, en zijn geschikt voor de flatpackindustrie. Het systeem is onzichtbaar en bij de systemen met plastic verbinders kunnen panelen onder quasi alle hoeken gemonteerd worden. Kliksystemen bestaan zowel in een vaste als in een demonteerbare variant, al dient men er wel rekening mee te houden dat het veelvuldig de- en hermonteren van de verbinders een impact heeft op de spankracht van het systeem.
Nadelen
Wanneer de te verbinden platen in verstek gezaagd zijn, kan het iets meer inspanning vragen om de delen effectief samen te duwen. Om hierbij te helpen, voorzien sommige fabrikanten voorspanclips. Zij zorgen ervoor dat er minder kracht vereist is om de onderdelen samen te duwen, maar hebben geen impact op de spankracht.
Kliksystemen zijn doorgaans iets goedkoper dan de geschroefde lamellen, maar betekenen ten opzichte van de klassieke verlijmde systemen nog steeds een aanzienlijke meerkost, al laten ze uiteraard wel besparingen op transportkosten en manuren toe.
MAGNEETSYSTEMEN
Principe
Bij magneetsystemen wordt er gebruikgemaakt van een speciale magnetische boorkop om twee metalen elementen onzichtbaar met elkaar te verbinden. Hiervoor wordt er in de ene plaat een mannelijk deel en in de andere plaat een vrouwelijk deel ingeboord, waarna de platen ten opzichte van elkaar gepositioneerd worden en het mannelijke deel met behulp van de magnetische boorkop vastgeschroefd wordt. Door de boorrichting om te keren, kan de verbinding op dezelfde manier weer losgemaakt worden.
Afmetingen
Zowel het mannelijke als het vrouwelijke deel van de verbinder heeft een diameter van 12 mm. Het mannelijke deel is steeds 35 mm lang; het vrouwelijke deel is verkrijgbaar in een lengte van 14 of 30 mm.
Gereedschap
Naast de magnetische boorkop en de verbinders zelf heeft men voor dit systeem een boorkit nodig met daarin een boormal, een 12mm-boor, een reductiestuk voor de diepteregeling en een hulpstuk om de verbinders in te vijzen. Het boren van de gaten en het invijzen van de verbinders kan anderzijds ook door een CNC-machine gedaan worden.
Voordelen
Met magneetsystemen kan er een zeer sterke, onzichtbare en demonteerbare verbinding gerealiseerd worden.
Nadelen
De afmetingen van de verschillende onderdelen zorgen ervoor dat het systeem maar in beperkte gevallen toepasbaar is. Zo moeten de platen een minimumdikte van 16 mm hebben en kan het enkel gebruikt worden om rechte hoeken mee te realiseren. Het is niet in verstek te gebruiken. Verder laat het systeem geen enkele speling toe. Er moet dus uiterst precies geboord worden.Met een kostprijs van zo'n vier euro per verbinder is het systeem bovendien aanzienlijk duurder dan andere. Het vindt dan ook eerder toepassing in andere, specifieke markten zoals de trappenbouw.