Eigenschappen en opbouw
Wat zijn de voordelen van LVT?

Heterogene vinyltegels
Luxury Vinyl Tiles, luxevinyltegels of LVT zijn heterogene vinyltegels met dezelfde eigenschappen als een pvc-vloer: zacht en warm om op te lopen, eenvoudig te plaatsen, geschikt voor vloerverwarming. Verkrijgbaar in tal van dessins en kleuren, zowel in plank- als tegelvorm. LVT zijn opgebouwd uit verschillende lagen, afhankelijk van de fabrikant. Meestal is er eerst een compacte onderlaag op een non-woven glasvlies. De onderlaag minimaliseert loopgeluiden en is schokdempend. Daarnaast helpt ze lichte oneffenheden in de ondergrond te compenseren. Op de onderlaag komt vervolgens een printlaag met daarop het dessin in een hoge drukkwaliteit en ruimte voor personalisatie. Daarover wordt een toplaag aangebracht voorzien van een finish. Die garandeert het matte aspect en het onderhoudsgemak. Daarnaast zorgt de finish voor een antikraswerking waardoor LVT erg huisdiervriendelijk is. Er wordt tevens een embossing of reliëfstructuur in de toplaag voorzien. De dikte van de vinyllaag is afhankelijk van het merk en de gekozen collectie, geschikt voor huishoudelijk gebruik of voor ruimtes met veel verkeer.

Verschillende soorten
Er zijn verscheidene soorten LVT:
- dryback of de traditionele manier van installeren: te verlijmen stroken in een dikte van 2 of 2,5 mm. Hierbij is er keuze uit 3 verschillende slijtlagen, 0,40, 0,55 of 0,70 mm. De keuze wordt gemaakt in functie van de intensiteit van het gebruik (40 mm is voor huishoudelijke toepassingen). Het lijmbed voorkomt dat de vinylstroken krimpen bij grote temperatuurschommelingen. Sommige types dryback kunnen strak tegen elkaar gelegd worden dankzij de specifieke afwerking; hier hoeft u geen rekening te houden met voegruimte voor krimp of uitzetting, alleen aan de randen.
- click of een zwevende installatie: een 4,5 tot 5 mm dikke LVT die op een ondervloer van 1,5 mm wordt geplaatst, afhankelijk van het merk. De ondervloer met lichte kleefkracht vangt spanningen op ten gevolge van temperatuurschommelingen. Ook beschikbaar is de clickvloer waarbij de ondervloer vast bevestigd is aan de LVT.
- loslegtegels (of looselay), die zonder of met lichte fixeerlijm worden geplaatst: dit type LVT zorgt voor een uitmuntend akoestisch comfort, en is ideaal voor toepassing in kantooromgevingen. Bestaat in uitvoeringen van 4 of 5 mm dik, met telkens een projectgeschikte slijtlaag van 0,55 of 1 mm. De ideale LVT voor toepassing op technische (verhoogde) vloeren, aangezien ze eenvoudig uit te strippen zijn uit de verhuislijm.
Hoge weerstand
In vergelijking met de klassieke vinyl op rol biedt LVT een betere weerstand tegen slijtage. De PU-coating zorgt namelijk dat de pvc niet langer poreus is, waardoor vuil en vlekken niet meer kunnen indringen en de krasbestendigheid van de vloer aanzienlijk verbetert, al is geen enkele LVT-vloer echt krasvast. In tegenstelling tot gewone vloerbekledingen uit vinyl, die een geschuimde pvc als drager hebben, zijn LVT-vloeren ook beter bestand tegen indrukken van stoel- en tafelpoten. Ze behalen goede tot zeer goede resultaten op de meubelpoottest (EN ISO 16581) en hebben een kleine gecertificeerde restindruk (0,03 à 0,04 mm volgens EN ISO 24343-1 voor standaard LVT-vloeren). Dankzij een 'rigid' onderbouw worden indrukken voorkomen.
Eenvoudig onderhoud
Een ander belangrijk voordeel van LVT-vloeren, en een van de redenen waarom het in kantoorgebouwen steeds vaker het klassieke tapijt vervangt, is de onderhoudsvriendelijkheid. De vloeren zijn namelijk hygiënisch, stofvrij en waterbestendig. In tegenstelling tot de meeste linoleumvloeren, die de juiste voeding en nabehandeling vragen, heeft LVT geen vernis- of boenlaag nodig. Bij LVT-vloeren volstaat bovendien een regelmatige poetsbeurt met aangepaste producten en een schrobzuigmachine. LVT kan daarnaast ook gedesinfecteerd worden met alcoholhoudende producten.
Duurzaam en circulair
Fabrikanten volgen evoluties op het vlak van ecologie op de voet waardoor hun LVT-vloeren voldoen aan de strenge Europese normen voor duurzaamheid die sinds enkele jaren van toepassing zijn. Zo kennen LVT een erg lage uitstoot van VOC's (Vluchtige Organische Stoffen), wordt een groot deel gemaakt van gerecycleerd materiaal en is het materiaal perfect opnieuw te recycleren. Ook de uitstoot van lijmen is tegenwoordig in veel gevallen geminimaliseerd. Bovendien kunnen LVT-vloeren die gebruik maken van het click-systeem of looselay zo weer uitgebroken en hergebruikt worden.
NORMEN & CLASSIFICATIES
Internationale Standaard
De Internationale Standaard ISO 10874 voorziet in een classificatiesysteem voor soepele vloerbekledingen, gebaseerd op de functie van de ruimte enerzijds en de intensiteit van het gebruik anderzijds. Voor kantoorgebouwen zijn vooral de klassen 31 (commercieel gematigd), 32 (commercieel algemeen), 33 (commercieel zwaar) en 34 (commercieel zeer zwaar) van belang. De classificatie van LVT loopt door tot klasse 42 (industrieel algemeen).
Europese normen
Naast deze algemene classificatie, moeten LVT-producten onder andere ook voldoen aan de geldende brandnormen (EN 13501), de emissienormen (zoals de normen voor circulariteit en VOC), de normen voor indoor air quality ... Al deze aspecten worden opgenomen in de technische fiches van de producten.