Plaatsing van gluedown / dryback LVT
Hoe gluedown / dryback LVT correct plaatsen?
De manier waarop LVT wordt geplaatst, hangt echter af van de specifieke toepassing. Voor commerciële of industriële vloeren is het beter om de LVT te verlijmen, zeker wanneer de vloer zal worden onderworpen aan zware belastingen.
Voor welke toepassing?
Gluedown of dryback LVT is een LVT-systeem dat wel wordt gefixeerd aan de ondervloer door middel van een kleefmiddel. Daardoor is het uitermate geschikt voor commerciële en industriële toepassingen waar de vloer onderhevig zal zijn aan zware belastingen.
In tegenstelling tot kliksystemen en looselay LVT mag dryback LVT wel worden geplaatst in ruimtes waar zich grote temperatuurschommelingen kunnen voordoen (zoals veranda’s). Een voorwaarde is dan wel dat moet worden gewerkt met de correcte lijm.
Voorbereiding ondergrond
Net zoals bij andere LVT-systemen moet de ondergrond voor het plaatsen van dryback LVT glad, droog, barstvrij en vlek- en vochtvrij zijn. Indien de ondergrond vooraf nog moet worden geëgaliseerd, hangt de keuze van het egalisatiemiddel steeds af van de belasting waaraan de vloer onderhevig zal zijn. Want niet alle egalisatiemiddelen zijn geschikt voor bijvoorbeeld erg zware belastingen.
Stap voor stap plaatsen
Dryback LVT in tegelvorm kan net zoals interlocking LVT geplaatst worden in een dambordpatroon, maar ook halfverband of een ander vorm is mogelijk. De installatie dient wel te gebeuren vanuit het midden van de kamer. Gluedown LVT in plankformaat mag gewoon van links naar rechts worden geplaatst, maar dan moet gezorgd worden dat de pijlen op de achterkant – indien deze aanwezig zijn – steeds in dezelfde richting lopen. In tegenstelling tot de andere LVT-systemen, mag het product gewoon van rand tot rand worden gelegd. Het is dus niet nodig om een zekere afstand tot de muur aan te houden.
In de meeste gevallen moet dryback LVT verlijmd worden met een acrylaatemulsie die op de ondergrond wordt aangebracht (circa 250 g/m²). In ruimtes waar grote temperatuurschommelingen mogelijk zijn, daarentegen, is het beter om te opteren voor een tweecomponentenlijm. Na de plaatsing moet de dryback LVT nog stevig in beide richtingen worden aangedrukt op de ondergrond met behulp van een zware roller van ongeveer 45 kg.
LVT op vloerverwarming
LVT mag ook op vloerverwarming (en -koeling) worden aangebracht, op voorwaarde dat de oppervlaktetemperatuur niet hoger gaat dan 27 °C. Daarnaast moeten bij de installatie de correcte richtlijnen worden gevolgd.
Indien LVT wordt geplaatst in een renovatie bovenop een reeds bestaande vloerverwarming, moet de verwarming 48 uur voor de installatie worden uitgeschakeld. Indien het echter gaat om een nieuwbouw, moet de vloerverwarming eerst worden aangezet nadat de afwerkvloer werd gelegd. De verwarming moet daarna geleidelijk aan opwarmen, met een stijging van 5 °C per dag. Wanneer de vloerverwarming zijn hoogste stand heeft bereikt, moet deze zeven dagen draaien op die instelling. Op die manier wordt verzekerd dat de ondervloer volledig droog is vooraleer de LVT wordt geplaatst.
Wanneer de ondervloer daarna volledig is afgekoeld, kan de LVT geïnstalleerd worden. De vloerverwarming mag dan wel pas na drie dagen opnieuw worden ingeschakeld, en dat met een maximale temperatuur van 27 °C.