Plaatsing van LVT-kliksystemen
Hoe een LVT-kliksysteem correct plaatsen?
De manier waarop LVT wordt geplaatst, hangt echter af van de specifieke toepassing. Uiteraard worden kliksystemen vaak gebruikt, maar dan vooral in residentiële toepassingen.
Voor welke toepassing?
Er zijn verschillende oplossingen op de markt waardoor LVT kan worden geplaatst aan de hand van een kliksysteem. Dat is een tijdbesparende methode, want in het geval van renovatie – dankzij zijn beperkte dikte is LVT uitermate geschikt voor renovatie – moet de bestaande vloerbekleding soms niet worden verwijderd. Bovendien kunnen met een kliksysteem kleine oneffenheden worden overbrugd, dus de ondergrond moet voor de plaatsing niet volledig geëgaliseerd worden.
Ondanks die voordelen worden LVT kliksystemen voornamelijk gebruikt voor residentiële toepassingen. Zwevende vloeren moeten voldoende kunnen uitzetten, dus het is niet handig om grote oppervlaktes (zoals kantoren of winkels) te bekleden met een kliksysteem.
Voorbereiding ondergrond
Voor het plaatsen van een kliksysteem moet de ondergrond permanent droog, slag- en stootvast, barstvrij en schoon zijn. Hoewel dankzij kliksystemen kleine oneffenheden in de ondergrond kunnen worden overbrugd, mogen er geen al te grote hoogteverschillen zijn. Over een breedte van 2 m mag de hoogte maximaal ongeveer 3 mm verschillen.
Indien een kliksysteem wordt gebruikt bij een renovatie, moet de oude vloerbekleding in de meeste gevallen eerst worden verwijderd vooraleer de LVT wordt geplaatst. Dat is zeker het geval bij zachte en soepele vloerbekledingen of vloerbekledingen op basis van textiel, omdat deze een grote invloed kunnen hebben op de nieuwe LVT.

Eventueel kunnen kliksystemen wel rechtstreeks worden aangebracht op linoleum, geëgaliseerde tegelvloeren of vlakke (of geëgaliseerde) betonnen chape. In die gevallen is het wel steeds aangeraden om eerst nog een ondervloer te plaatsen, want die zorgt ervoor dat kleine oneffenheden in de ondergrond worden weggewerkt en dat de akoestische prestatie van de vloer zelf wordt verbeterd. De mate waarin de akoestiek verbetert, is afhankelijk van de onderlaag.
Stap voor stap plaatsen
LVT kliksystemen worden zwevend geplaatst bovenop een ondervloer of reeds aanwezige vloerbekleding. Bij sommige systemen moet de installatie steeds van links naar rechts gebeuren, bij voorkeur in de lengterichting van het licht. In lange, smalle ruimtes zoals een gang wordt echter beter de richting van de kamer aangehouden.
De uiteinden van de panelen kunnen eenvoudig in elkaar worden geklikt. Bij sommige systemen is het nodig om de panelen daarna stevig met elkaar te verbinden door ze licht aan te tikken met een rubberen hamer. Om een nieuwe rij te starten mag men beginnen met een restpaneel, op voorwaarde dat die een minimale lengte heeft van 30 cm. De panelen in een nieuwe rij klikken in de voorgaande rij door ze onder een hoek van 30° te plaatsen en daarna met een lichte druk te laten zakken. Idealiter is er tussen de naden van de panelen onderling steeds een afstand van 30 cm. En op het einde van kamer is de laatste rij bij voorkeur minstens nog een halve paneel breed.
Aandachtspunten bij het plaatsen
Bij de installatie van LVT kliksystemen moet aan de randen van de kamer met behulp van afstandshouders een voeg worden voorzien van minstens 6 mm breed (bij voorkeur wordt een voeg van 8 mm voorzien). Die voeg moet ook worden aangehouden ten opzichte van buizen, deurlijsten enz. Tevens moeten in ruimtes die erg lang en smal zijn dilatatieprofielen worden voorzien. Dergelijke profielen creëren een voeg om de uitzetting en krimp van de LVT op te vangen. Om dezelfde reden moeten dilatatieprofielen ook worden gebruikt in erg grote ruimtes (meer dan 400 m²) en in ruimtes die worden onderbroken door kolommen, muren, deurlijsten enz.
Om te vermijden dat de LVT niet meer zou kunnen uitzetten en krimpen, mogen plinten en profielen nooit rechtstreeks op de vloerbekleding worden bevestigd. De voorkeur gaat dus uit naar fixatie aan de muur. Om diezelfde reden is het ook aangeraden geen keukenkasten op de vloer te plaatsen, maar om de vloer tot aan de kast te plaatsen.
Plaatsen in vochtige ruimtes
LVT is uiterst geschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Indien die kleiner is dan 12 m² moet de voeg aan de muren worden afgewerkt met silicone zodat er geen water tussen de vloer en de bekleding kan komen. Bij vochtige ruimtes die groter zijn dan 12 m² wordt de voeg idealiter eerst gevuld met isolatietape vooraleer deze wordt gevuld met silicone of wordt afgewerkt met een plint.
Interlocking LVT
Een variant op de LVT kliksystemen is de zogenaamde interlocking LVT, speciaal ontwikkeld voor commerciële en industriële toepassingen. Interlocking LVT wordt steeds aangeboden in tegelvorm, met getande randen zodat de tegels gemakkelijk in elkaar passen.
Bij de installatie van interlocking LVT moeten de tegels in dambordmotief worden geplaatst. Dat motief kan worden bekomen aan de hand van de pijlen op de achterkant van de tegels. Voorafgaand aan de plaatsing moeten in het midden van de kamer eerst twee haakse lijnen worden getekend. De eerste tegel moet dan worden gelegd aan de hand van die twee haakse lijnen.
Vervolgens moet vanuit die eerste tegel een lange rij van één tegel breed worden geplaatst, en dat over de hele lengte van de ruimte. De tegels moeten wel volledig in elkaar vastzitten alvorens de volgende mag worden gelegd. Een ander belangrijk aandachtspunt bij interlocking LVT is dat de afgewerkte vloer pas 72 u na de installatie mag worden belast.
LVT op vloerverwarming
LVT mag ook op vloerverwarming (en -koeling) worden aangebracht, op voorwaarde dat de oppervlaktetemperatuur niet hoger gaat dan 27 °C. Daarnaast moeten bij de installatie de correcte richtlijnen worden gevolgd.
Indien LVT wordt geplaatst in een renovatie bovenop een reeds bestaande vloerverwarming, moet de verwarming 48 uur voor de installatie worden uitgeschakeld. Indien het echter gaat om een nieuwbouw, moet de vloerverwarming eerst worden aangezet nadat de afwerkvloer werd gelegd. De verwarming moet daarna geleidelijk aan opwarmen, met een stijging van 5 °C per dag. Wanneer de vloerverwarming zijn hoogste stand heeft bereikt, moet deze zeven dagen draaien op die instelling. Op die manier wordt verzekerd dat de ondervloer volledig droog is vooraleer de LVT wordt geplaatst.
Wanneer de ondervloer daarna volledig is afgekoeld, kan de LVT geïnstalleerd worden. De vloerverwarming mag dan wel pas na drie dagen opnieuw worden ingeschakeld, en dat met een maximale temperatuur van 27 °C.