Hoe creatief zijn met luxury vinyl tiles?

OPVALLENDE EVOLUTIES
Geïntegreerde ondervloer
Door de toenemende populariteit van LVT brengen fabrikanten regelmatig innoverende producten op de markt. Een voorbeeld daarvan is een LVT-kliksysteem waarbij de ondervloer volledig is geïntegreerd in de plank zelf. En ondanks die integratie zijn de planken toch nog dun genoeg opdat ze eenvoudig kunnen worden versneden met een mes.
Natuurgetrouw
Dankzij betere embossing- en druktechnieken is LVT vandaag bijna niet meer te onderscheiden van echt hout, steen of beton. Dat is bij sommige collecties te danken aan de hot-pressmethode – onder hoge temperatuur en hoge druk – met uitstekend gebonden en extreem harde lagen als resultaat, en uiteindelijk dus duurzamere producten. Daarnaast is er de diepere preging of reliëfdruk, die veelal ook ‘in register’ is: de reliëfdruk en het dessin vallen in het drukprocedé precies over elkaar, wat zorgt voor een natuurgetrouw resultaat: ‘What you see is what you feel’. De matte toplaag zorgt voor een naturelle uitstraling, waarbij continue innovaties het product sterker en bestendiger maken.

Rigide onderbouw
Dryback en looselay LVT zijn qua opbouw weinig geëvolueerd ten opzichte van de oorspronkelijke producten, alleen blijven de producten tegenwoordig beter liggen. De nieuwste tendens bij LVT-clickvloeren is echter de keuze voor een ‘rigid’ onderbouw, voorzien van een solide steenpolymeercompoundkern (SPC) en eventueel een geïntegreerde geluiddempende ondervloer. Dit heeft ook als voordeel dat kleine oneffenheden in de ondervloer minder snel door de vloerbedekking heenkomen. Er is een stijgende vraag naar klikopties omwille van het installatiegemak, zonder egalisatie van de vloer. De oplossing wordt desnoods overnacht geplaatst.
LVT-muren
Ondertussen is ook LVT-muurbekleding een optie geworden. Voordien was dit een moeilijkheid omwille van de verlijming van de tegels, maar tegenwoordig kan geopteerd worden voor een spraylijm die snel droogt en zo de kans biedt om dezelfde creatieve vrijheid van LVT-vloeren over te hevelen naar de muur.

VOLOP CREATIEVE MOGELIJKHEDEN
Vormen, formaten en kleuren
LVT bestaat in veel afmetingen, afhankelijk van het merk en het type. Zo bestaat click in bijvoorbeeld 121x18,7 – 150x23,7 cm en er zijn tegelimitaties in 31,7x60 cm. Dryback is op de markt in 100x15 – 120x20 – 150x28 – 180x32 – 50x50 – 100x100 – 50x75 – 50x15. Tevens beschikbaar zijn visgraatvormen 90x15 – 120x20 (parallellogramvorm). LVT in Hongaars punt (op de kopse kant 45° schuingezaagd) werd in de afgelopen jaren toegevoegd. Ook de tegels zijn er in uiteenlopende formaten, 30,48x91,44 cm en 60,96 × 60,96 cm en in diverse vormen: zeshoek, driehoek, trapezium ... Momenteel is een scala aan kleuren populair: grijstinten, whitewash, oiled en stainedkleuren, naast lichte en zeer donkere eikkleuren. Opvallend is het aanbod houtkleuren met ‘kleurverloop’ tussen de planken onderling: een speelse maar toch realistische houtimitatie. Daarnaast zijn er ook spetterende kleurtjes, voor een opvallend statement.

Tal van combinaties
LVT zijn in talrijke dessins en oppervlaktestructuren verkrijgbaar: plankenvloeren (parket) of tegels in (natuur)steen- of betonuitzicht, en zelfs in lederlook. Iedere plank of tegel wordt op een bepaalde manier gesneden; dit is per merk en per collectie anders. Dit kan square edge zijn (voor een uniform uitzicht zonder naden) of microbevel (met iets meer geprononceerde voegen).
Vrijwel alle combinaties zijn mogelijk, zelfs uit verschillende collecties, op voorwaarde dat deze mooi op elkaar aansluiten. Zo behoort het combineren van tegels en planken tot de mogelijkheden. Visgraat is momenteel trendy, en een combinatie van visgraat met tegel. Leuk kan een mix zijn van rechte plank en visgraat, waardoor een knap effect ontstaat. Ook de XXL-plank is erg populair. Sommige collecties hebben afwerkingslijsten in precies dezelfde finish, voor nog meer mogelijkheden. Designvloeren met steendessin lijken net keramische tegels. Door voegstrips te gebruiken, simuleert u gecementeerde voegen. De voegstrips zijn beschikbaar in dezelfde kleuren als de vloer, én in contrasterende tinten. Met de modulaire tegels ontwerpt u vrolijke collages en boeiende patronen, zoals een zigzag- of sterpatroon voor expressief geheel.
SPELEN MET LVT: TIPS
- Wanneer u planken in een smalle ruimte in de lengte legt, creëert u diepte. Legt u ze dwars, dan ontstaat optische breedte; het is maar net wat de klant voor ogen heeft. In grote ruimtes kijkt u altijd naar lichtinval en looprichting, en op basis hiervan bepaalt u de legrichting. Lange en brede planken komen pas echt tot hun recht in grotere ruimtes.
- Hoe groot of hoe klein een kamer ook is, de kleur heeft altijd invloed op het ruimtegevoel. Witte of lichte vloeren verruimen een kamer en brengen rust en sereniteit. Grijs is neutraal en tijdloos, terwijl verweerd hout verfijnd lijkt. Een donkere vloer is ‘n tikje gewaagd, maar ook warm en gesofisticeerd. Hou er rekening mee dat een donkere vloer de hele ruimte aanzienlijk kleiner en misschien donkerder maakt. Dit houdt in dat de verlichting sneller aan moet, wat weer energie kost. Dit is zeker in de projectmarkt van belang.
- Veel bedrijven en ontwerpers kiezen in de lobby voor iets wat in het oog springt, vaak valt hun keuze dan op een witte of zeer lichte kleur. Witte vloeren tonen echter gemakkelijk vuil. Het wordt dan ook aangeraden om op zijn minst bij de onmiddellijke ingang te kiezen voor een design met een patroon waar het vuil minder makkelijk op te zien, maar dat ook nog steeds in het oog springt.
- Geef de klant advies aan de hand van fotomateriaal in de brochures, displays op de winkelvloer en stalen om thuis uit te proberen. De sites van diverse merken laten u toe zelf te experimenteren met vloerdesigns, verschillende legpatronen en een selectie aan texturen. Dankzij de roomvisualizer en digitale planner krijgt u dan een realistisch voorbeeld van uw creatie.