De mogelijkheden van terrashout
Met de stijgende tendens naar outdoor living gaat er logischerwijze ook meer aandacht naar het terras. Waarom zou je namelijk geen mooie terrasvloer willen hebben? Hout is daarvoor een erg dankbaar en nuttig materiaal. Er is het vanzelfsprekende natuurlijke aspect en hout heeft een bepaald karakter dat andere materialen niet hebben. Bovendien zul je je voeten er niet op verbranden op zomerse dagen.
Waarom hout?
Wanneer je rondvraagt waarom iemand een houten terras verkiest, hoor je vaak hetzelfde terug. Hout is authentiek. De natuurlijke uitstraling. Hout heeft karakter. De kleur en het uitzicht. Het cachet. Daarnaast past het materiaal bij zowat elke stijl van terras én het laat zich al bij al vrij makkelijk toepassen en installeren.
(Niet te) warm gevoel
Hout reageert ook vrij goed op temperatuur. Een houten vloer is aangenaam om op te lopen, ook op zonnige zomerdagen. Bij bv. een terras uit natuursteen is dat veel minder het geval. Hout straalt ook minder warmte uit op zulke hete dagen, waardoor je nog altijd buiten kunt zitten.
Op koude dagen eenzelfde verhaal: hout is aangenamer om blootsvoets op te lopen dan natuursteen, die in zulke omstandigheden ijzig zal aanvoelen. Daar staat tegenover dat hout wel uitzet of krimpt bij respectievelijk hoge dan wel lage temperaturen. Die zwelling of krimp verschilt overigens van houtsoort tot houtsoort.
Onderhoudsvriendelijk
Hout behoeft ook niet echt veel onderhoud. Er wordt aangeraden om jaarlijks – of tweemaal per jaar – de handen uit de mouwen te steken om het terras te schrobben. Daarvoor gebruik je een borstel, water en zeep of ontmosser. Er bestaan ook producten om de kleur van het hout te behouden, maar dat is dan puur voor de esthetiek.
Planken boven tegels
Terrashout komt in twee vormen: enerzijds zijn dat planken, anderzijds kun je gebruikmaken van tegels. In het leeuwendeel van de gevallen zal men een plankenvloer installeren. Aangezien hout ‘leeft’, kun je het mogelijke verschil in afmetingen makkelijker opvangen met planken. Die vorm geldt dan ook als de standaard. De specifieke kenmerken verschillen vanzelfsprekend naargelang van de houtsoort.

Mee met de tijd
Hoewel hout op zich een tijdloos karakter heeft, evolueert een houten terras wel. Zo wijzen recente evoluties in de richting van composiet als voorkeursmateriaal. Die combinatie van houtvezels met kunststof heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een materiaal van de bovenste plank – en evolueert vandaag nog steeds. Composiet combineert een hoge stabiliteit met een mooie look dat niet moet onderdoen voor tropisch hardhout. Het enige wat composiet eigenlijk ontbeert, is dat typische, authentieke houtgevoel.

planken; schroefgaten zijn voor veel mensen uit den boze geworden. De oplossing is werken met clips
Onzichtbaar
Daarnaast zie je steeds vaker onzichtbare bevestigingen; zichtbare schroeven zijn nu eenmaal minder mooi om op te kijken. Bijkomend voordeel is dat er zo minder punten zijn waar water zich kan ophopen.
Als het in Parijs regent …
In Frankrijk is een DTU (document technique unifié, vergelijkbaar met onze technische voorlichtingen) gepubliceerd dat ventilatie tussen keper en plank voorschrijft. Voorlopig is er bij ons nog geen sprake van zulke voorschriften, al zijn er wel fabrikanten, die zowel op de Belgische als de Franse markt actief zijn, met oplossingen hiervoor. Daardoor stijgt de kans dat dit in ons land ook gebruikt zal worden.
Niet langer geribbeld
Men wil vandaag ook alleen nog maar vlak geschaafde terrasvloeren zien; geribbelde profielen lijken niet meer te worden verkocht. Een en ander kan te maken hebben met het feit dat een geribbelde terrasvloer niet minder glad is dan een egale vloer. Bovendien kunnen die ribbels fungeren als verzamelplaats van vuil- en vochtdeeltjes en wordt algengroei erin gestimuleerd.
Dat kun je evenwel met een algendodend sproeimiddel tegengaan; bovendien maskeren die ribbels gebreken, zoals kleine spleten die na verloop van tijd kunnen optreden.