Duurzaamheidsklasse van houtsoorten
Terrashout wordt blootgesteld aan weer en wind en moet dus goed bestand zijn tegen hitte en koude of vocht. Bovendien moet het voldoende sterk en slijtvast zijn. Met andere woorden: niet elke houtsoort voldoet aan de eisen voor een terras.
Welk hout?
Enkel hout met een hoge natuurlijke duurzaamheid, vakkundig verduurzaamd hout (volgens procedé A4.1) of hittebehandeld hout komt in aanmerking. Dat gaat dan vooral om tropisch hardhout zoals bv. padoek, cumaru, ipé, itauba, afzelia, moabi, massaranduba, makoré e.a. Ook houtsoorten als (tamme) kastanje of eiken zijn duurzaam. Naaldhoutsoorten als vuren, grenen, douglas of Oregon pine zijn ook geschikt voor terrassen, op voorwaarde dat ze degelijk verduurzaamd zijn of een hittebehandeling ondergaan.
De juiste verwachtingen
Dat alles wil niet zeggen dat sommige houtsoorten in de ban zijn geslagen. Wanneer budget een grote rol speelt, dan zal die duurzaamheidsklasse veel minder meespelen en komen ook houtsoorten van klasse 4 of 5 in aanmerking. Het is dan erg belangrijk dat de klant goed geïnformeerd wordt over wat hij van zijn terrasvloer kan verwachten en wat hij niet mag verwachten.
Welke kwaliteit?
Eventuele fouten in het hout worden ook op de werf verwijderd met de zaag, al gebeurt dat vaak al (ongezien) op voorhand door de importeur of verdeler, wat de professional alvast wel wat werk bespaart. Bovendien gebeurt door zo’n triage al een eerste, grondige kwaliteitscontrole.
Het kan geen kwaad om ernaar te vragen; er zijn dan wel de internationale ‘grading rules’ maar kleinere gebreken die door de mazen van dat net vallen, moet de vakman toch uit zijn planken verwijderen. Het hout dat enkel verwerkt is volgens de internationale grading rules en geen bijkomende kwaliteitskeuring heeft ondergaan, is dan wel goedkoper, er zal een grotere mate van houtverlies zijn en er is meer werk op de werf.
Hout en Duurzaamheid

Ter classificatie krijgen de houtsoorten een duurzaamheidsklasse, die gaat van klasse 1, aflopend tot klasse 5. De klasse wordt bepaald door NBN EN 350-2, die de natuurlijke weerstand van het hout tegen de aantasting van houtzwammen weergeeft. De indeling heeft betrekking op het kernhout, aangezien het spinthout nooit duurzaam is.
In België geldt dat enkel houtsoorten van natuurlijke duurzaamheidsklassen 1, 2 en 3 zonder verduurzaming voor buitentoepassingen mogen worden gebruikt. Daarbij is spinthout niet toegestaan.
Verduurzaming
Bij sommige houtsoorten is de aanwezigheid van spint evenwel niet te vermijden. In dat geval is een C1-behandeling vereist tegen rot, oppervlakteverblauwing en insectenaantasting. Na die behandeling is het hout ‘verduurzaamd’ en kan een afwerking wel worden toegepast. Voor duurzaamheidsklasses 4 en 5 is een C1-behandeling verplicht, wil men die als terrashout gebruiken. Zelfs bij houtsoorten van klasse 1, 2 en 3 is die behandeling verplicht als er veel spinthout aanwezig is. Heel wat aanbieders en verdelers schrijven bijgevolg vooral klasse 1 en 2 voor. Niet toevallig is dat doorgaans tropisch hardhout (bv. ipé, padoek, tali, itauba, bangkirai) of bamboe (ook al is dit geen houtsoort). Zacht hout is nu eenmaal gevoeliger: hoge hakken kunnen putjes maken in de planken, wat uiteraard zonde zou zijn.