MEER DAN EEN AS-BUILT MODEL
AZ SINT-MAARTEN IS EERSTE BELGISCHE BIM-PROJECT OP GROTE SCHAAL
In opdracht van de bouwheer, maakten alle bouwpartners betrokken bij het ziekenhuis gebruik van BIM. “AZ Sint-Maarten was het eerste Belgische BIM-project op een dergelijke schaal", herinnert projectdirecteur Erik Vereecken zich. “Zelfs in Nederland en Engeland was er op dat moment nog amper ervaring met dergelijke projecten. We hebben gaandeweg dus heel wat zelf moeten uitzoeken. Dat kostte uiteraard tijd en geld, maar het sterkte ons ook als team. Door al doende iets te leren, ben je immers meteen bezig om samen het concept uit te werken.“
“We hebben leergeld betaald, maar dankzij BIM werd het ziekenhuis ook binnen het vooropgestelde budget en tijdsbestek opgeleverd"
VOORUITDENKEN

Het BIM-proces stond in 2008 nog in zijn kinderschoenen. “Er waren veel minder tools beschikbaar en we hadden nog niet de synchroniciteit die er nu is. Iedereen werkte nog in zijn eigen model en er werd een planning afgesproken wanneer die modellen gedeeld werden, zodat we er een clash detection op konden uitvoeren. Dat heette toen nog gewoon 'coördinatie'. Gaandeweg zagen we de mogelijkheden wel evolueren, maar uiteindelijk zijn we ons voor de continuïteit altijd blijven beroepen op de oorspronkelijke tools en methodes. Zo konden we de originele modellen blijven gebruiken."
Die modellen hebben volgens Vereecken alvast een aantal belangrijke voordelen opgebracht. “Door rechtstreeks in 3D te werken, konden en moesten we verder vooruitdenken. Wat je in plan oplost, moet je immers ook meteen in snede oplossen. Tegelijk heb je fouten, wanneer ze zich voordoen, veel sneller vast, wat de faalkost reduceert. Ten slotte konden de modellen rechtstreeks voor de CFD-simulaties gebruikt worden, wat ons heel wat tijd bespaarde."
SLIM PLANNEN
“We wilden met BIM echter niet alleen tot een as-built-model komen," vult Vereecken nog aan. “We wilden het ook als planningstool gebruiken. Alleen bleek dat op een dergelijke schaal utopisch. We konden de verschillende aannemers wel overtuigen om het te gebruiken - en we zien dat ze het vandaag effectief aanwenden om hun werf te beheren - maar finaal laat de software niet toe om de planning van zo'n groot project op alle niveaus en van A tot Z te onderhouden."
Waar het bouwteam wél in slaagde, was om BIM te integreren in de financiële planning. “In opdracht van AZ Sint-Maarten stelde PB calc & consult op basis van de elementenmethode een financiële planning op", legt Vereecken uit. “Omdat ook onze meetstaten op die leest geschoeid waren, leidde het BIM-model onrechtstreeks tot de financiële planning. Dat kan als een ware innovatie beschouwd worden. Op die manier slaagden we er namelijk in om de obligate vorderingsstaten - en de bijhorende maandelijkse financiële discussies - grotendeels achterwege te laten en de focus te leggen op het respecteren van de planning. Mede daardoor kon het project tijdig en binnen het vooropgestelde budget opgeleverd worden."
CONSTANTE DIALOOG
Vereecken is trouwens nog om meer redenen tevreden over het BIM-traject. “De tools stonden misschien nog niet helemaal op punt, maar het heeft ons in ieder geval aangespoord om samen te werken en constant te dialogeren, zowel met de bouwheer als met de verschillende partners. Niet zozeer door een groot BIM-protocol te schrijven - dat was op dat moment nog relatief beperkt - maar simpelweg omdat er afspraken gemaakt moesten worden. Vandaag horen we nog steeds, uit alle hoeken, dat dat een van de grote sterktes van het project is geweest."