RUIM 100.000 VIERKANTE METER, DOCH EEN ZIEKENHUIS OP MENSENMAAT
EVIDENTE FUNCTIONALITEIT HOUDT GLOEDNIEUW AZ SINT-MAARTEN LEESBAAR
Hoe breng je drie zorgcampussen samen in één functioneel, duurzaam en comfortabel gebouw? Die vraag hield arch. Erik Vereecken, projectdirecteur bij VK Architects & Engineers, de voorbije tien jaar bezig. Samen met zijn team was Vereecken immers verantwoordelijk voor de masterplanning, het architecturaal ontwerp en de studiecoördinatie van het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen. Een nieuwbouwziekenhuis dat al lang voor de opening bekendstond als het meest moderne zorginstituut van Vlaanderen. Niet alleen vanwege de apparatuur, maar net zozeer omwille van de ontwerp- en bouwprincipes die er gehanteerd werden.
Vereecken geeft inzicht in de interne organisatie van het ziekenhuis, de inkleding en de impact van BIM op het bouwproces.
OVER AZ SINT-MAARTEN
Met de officiële opening van het nieuwbouwziekenhuis in oktober 2018, worden de drie bestaande campussen van AZ Sint-Maarten - Leopoldstraat, Zwartzustersvest en Rooienberg - in één centraal gebouw samengevoegd. Die nieuwbouw bevindt zich op een terrein van circa 12 ha langs de Mechelse R6 en zal plaats bieden aan zo'n 750 patiënten (inclusief 96 dagpatiënten) en 1.700 personeelsleden. Naast 30 medische disciplines, zullen ook een gespecialiseerde spoedgevallendienst, een hoogspecialistische medisch-technische dienst en een revalidatiecentrum er onderdak vinden.
Een ziekenhuis op mensenmaat
VK Architects & Engineers kreeg de opdracht voor de masterplanning en het architectuurontwerp exact tien jaar geleden. “We wisten op dat moment nog niet over welke oppervlakte het precies ging," zegt projectdirecteur arch. Erik Vereecken, “maar de beoogde capaciteit en het programma waren wel gedefinieerd. Ook de intentie om de infrastructuur zo goed mogelijk op de patiënt en actuele evoluties binnen de zorg af te stemmen was op dat moment al in de opdracht opgenomen. De uitdaging was voor ons dus meteen duidelijk. Ondanks het uitgebreide programma moest het een ziekenhuis op mensenmaat worden: compact, met een evidente functionaliteit en een doorgedreven aandacht voor het welzijn van de patiënt."
No-nonsense architectuur
Het architectuurteam van VK Architects & Engineers antwoordde met een nieuwbouw van zes bouwlagen en een technisch verdiep, met een grondoppervlakte van 100 x 200 m, een totale subsidiabele oppervlakte van 105.000 m2 en een sobere architecturale vormgeving gekenmerkt door glas, wit architectonisch beton en een golvende lamellenzonnewering. Een ziekenhuis dat niet op zoek is naar architecturale hoogstandjes en vormoefeningen - Vereecken spreekt over een 'no-nonsense architectuur' -, maar dat er wel een sterke identiteit, een doordachte organisatie en een weloverwogen inkleding op nahoudt.