VEILIG WERKEN
Onoplettendheid, slecht onderhouden materiaal, verkeerd gebruik van machines … Voor u het weet zit u met een kwetsuur, of erger nog! Veiligheid is dus van primordiaal belang. Een materiaallijst voor u aan de werken begint, brengt al veel soelaas. Het verplicht u na te denken welk gereedschap u nodig hebt, en met welke risico's u te maken hebt. Hebt u bijvoorbeeld een slijpschijf nodig? Leg dan standaard een veiligheidsbril en -handschoenen in de werkkoffer. Zorg er ook voor dat uw atelier of werkplaats netjes is, zonder rondslingerende kabels of gemorste olie op de grond.Laat meteen ook dat mankement aan je cirkelzaag herstellen door een gespecialiseerde dienst/vakman. Draag steeds de nodige beschermingsmiddelen, enzovoort ...
Niet zeker waar u allemaal op moet letten? Log in op deze documentatietool. U vindt er gratis veiligheidsfiches voor diverse machines.
Print de steekkaarten uit en hang ze op in waar nodig, of berg ze op in uw toolbox. Of hang deze posters op in je atelier of werkplek als visuele reminder.
1. MACHINEVEILIGHEID
Hoe hanteert u elektrisch gereedschap en ander zwaar materiaal? Dat verschilt uiteraard per machine, maar er zijn zeker een aantal basisregels die u niet mag vergeten.
2. HANDEN, VINGERS EN VOETEN
Uw handen, vingers en voeten zijn bij vele handelingen erg kwetsbaar tijdens het werken. Onthoud deze vuistregels voor veilige werkomstandigheden
.

3. OOG- EN GELAATSBESCHERMING
Zelfs al hebt u uw veiligheidsbril of gelaatsbescherming maar 'een aantal seconden' nodig voor die kleine klus, vergeet ze ook dan niet op te zetten. Ook al zijn eventuele rondvliegende deeltjes minuscuul, ze kunnen u veel schade berokkenen.

4. STOF EN LAWAAI
Twee items die u nooit mag onderschatten: stof en lawaai hebben een grote impact op je gezondheid als u zich er niet voldoende tegen beschermt.