HANDEN, VINGERS EN VOETEN
Uw handen, vingers en voeten zijn bij vele handelingen erg kwetsbaar tijdens het werk. Onthoud deze vuistregels voor veilige werkomstandigheden.
Handschoenen
Het motto blijft altijd; gebruik uw gezond verstand. Gebruik gereedschap waarvoor het moet en neem altijd uw tijd om de handelingen veilig en correct uit te voeren. Denk aan de plaatsing van uw handen, snij niet met een breekmes naar u toe maar van u weg, gebruik een scherpe beitel en geen bot exemplaar, vervang ook tijdig het mesje van het breekmes, enzovoort.
Naargelang de situatie draagt u veiligheidshandschoenen als bescherming tegen brandwonden, snijwonden, schadelijke vloeistoffen, splinters …
Welke type handschoen hebt u dan nodig? De symbolen op de verpakking geven altijd meer uitleg, of laat u bijstaan door de verkoper om het gepaste exemplaar aan te schaffen. Handschoenen om te dragen bij het lassen (brandwerend) verschillen compleet ten opzichte van exemplaren in 'flexgrip' waarmee u nog makkelijk schroeven kan vastnemen.
Draag handschoenen in de gepaste maat; en wacht niet tot ze tot op de draad versleten zijn. Koop ze aan in bulk zodat u er geen tekort komt wanneer u ze nodig hebt.
Draag tijdens het werken verder sowieso geen ring, armband, halsketting, of losse kledij, en doe uw lange haren vervolgens in een staart want het zijn allemaal gevaarlijke items om ergens tussen te haperen of vast te raken!
Veiligheidsschoenen
Veiligheidsschoenen moet u nu niet meteen gebruiken bij het schilderen, maar staat u aan de werkbank wat ijzeren profielen te bewerken met een moker? Logisch dat u dan kiest voor schoeisel met een verstevigde beschermneus. Net zoals u uw gewone schoenen kiest, let u goed op het draagcomfort ervan. Waar het ene merk als een tweede huid aanvoelt voor de ene, zal iemand anders meer gebaat zijn bij een andere uitvoering: brede zool, hogere bescherming …
Het is ook pas door ze een tijd te hebben gedragen en getest te hebben, dat u echt zult weten of de schoenen geschikt zullen zijn. Enkele criteria:

- Beschermneus: uit staal, composiet of kunststof, ook laarzen kunnen hiervan voorzien zijn;
- Zool: bestand tegen perforatie (trappen in nagel, …), geïsoleerd tegen de koude, extra grip tegen uitglijden;
- Draagcomfort: de schoen mag niet te veel knellen als u ermee beweegt of springt, maar moet toch voldoende stabiliteit geven; wie steunzolen draagt, checkt op voorhand of ze er vlot in passen;
- Ventilatie: de schoen moet voldoende ventileren, zeker als u ze dag in, dag uit moet dragen;
- Koop niet zomaar volgens uw schoenmaat; u draagt meestal dikkere sokken, dus moet er voldoende ruimte zijn.