Juridisch adviesPremium

FREELANCERS IN UW BOUWBEDRIJF

6 CONSTRUCTIEVE TIPS

De economie groeit volop en het wordt steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden, ook in de bouwsector. Op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB staat een stevig register van bouwarbeiders en bouwtechnici: metselaar, dakdekker, vloerder, elektricien enz. Voor uw werven moet u natuurlijk deadlines nakomen, soms met boeteclausules. Hoe kan u dan een personeelstekort oplossen en waarop moet u dan letten?

aannemer freelance freelancer tips bouwbedrijf

#1 Een freelancer inhuren is snel en eenvoudig

Een oplossing kan zijn om een freelancer in te huren. De term freelancer staat nergens in de wet, maar wordt vaak gebruikt voor individuen die tijdelijke opdrachten uitvoeren voor bedrijven, op zelfstandige basis en meestal zonder personeel. De grote voordelen van een freelancer zijn dat u ze snel en zonder veel administratief werk kan inzetten, bijvoorbeeld op piekmomenten of wanneer u tijdelijk nood heeft aan een specialist.

#2 Zet alle afspraken op papier

Freelancers zijn geen werknemers, maar zelfstandigen. Dat betekent onder meer dat u geen sociale lasten moet betalen, want de freelancer is hier zelf voor verantwoordelijk. Ook moeten beide partijen geen rekening houden met de opzegtermijnen van werknemers: ze komen zelf onderling de opzegmogelijkheden overeen. U giet die opzegmogelijkheden, samen met alle andere afspraken, het best vooraf in een freelancecontract. Mondelinge beloftes zijn immers lastig te bewijzen, mocht er achteraf een conflict ontstaan. De juridische kosten lopen immers vaak hoger op dan de prijs van een goed contract.

aannemer freelance freelancer tips bouwbedrijf#3 Een contract is geen garantie op ‘echte’ zelfstandigheid

Opgelet, het is niet omdat beide partijen in grote letters Freelanceovereenkomst op het contract zetten, dat de wetgever dit zomaar aanvaardt. De wil van de partijen is inderdaad belangrijk, maar er bestaat ook zoiets als de wet op de arbeidsrelaties. Die wet bepaalt wanneer een freelancer een ‘echte zelfstandige’ of een ‘schijnzelfstandige’ is.
Een van de belangrijkste criteria waar een ‘echte zelfstandige’ aan moet voldoen, is dat de freelancer voldoende vrijheid heeft om zelf zijn werktijden en werkmethoden te plannen en te bepalen. Niet alleen op papier, maar ook in realiteit. En voor risicosectoren (ja, de bouwsector is er zo een) komen daar nog 9 specifieke vragen bovenop, bijvoorbeeld:

• Ontvangt de freelancer maandelijks een vaste vergoeding, ongeacht zijn gepresteerde uren?
• Mag de freelancer geen taken uitbesteden aan eigen personeel?
• Werkt de freelancer quasi uitsluitend voor één opdrachtgever?
• Werkt hij of zij vooral met materiaal van de opdrachtgever?

Is het antwoord op de 9 vragen minstens 5 keer “ja”, dan vermoedt de wet dat de freelancer eigenlijk onder gezag staat en een werknemer is. Dat kan zware gevolgen hebben voor u als opdrachtgever: achterstallige sociale en fiscale bijdragen, interesten, toepassing van het minimumloon en de regels i.v.m. arbeidstijden … Vooraf goed bepalen is de boodschap.

#4 Uw verplichtingen als opdrachtgever

Bent u actief als aannemer op een werf van meer dan 500.000 euro? Dan moet u van alle personen op die werf de aanwezigheid registreren, ook van de freelancers met wie u werkt. Op elke werf, ongeacht de grootte, moeten u en de freelancer alle veiligheidsvoorschriften naleven (helm, veiligheidsschoenen …).

#5 Wat bij een ongeval op de werf?

Als opdrachtgever moet u geen arbeidsongevallenverzekering afsluiten voor de zelfstandigen met wie u samenwerkt. Bij een ongeval op de werf kan de freelancer dus niet aankloppen bij de arbeidsongevallenverzekeraar van de opdrachtgever. Wel kan hij bij zijn eigen ziekenfonds een uitkering krijgen, maar periodes van arbeidsongeschiktheid van minder dan acht dagen worden niet vergoed. Bovendien liggen die uitkeringen slechts tussen de € 36,47 en € 60,26 per dag. Voor veel freelancers is dat onvoldoende als inkomenszekerheid en daarom sluiten zij extra verzekeringen af.

#6 Tot slot

In plaats van een freelancer kan men ook een beroep doen op een uitzendkracht. Dit moet wel via een uitzendbureau dat erkend is om in de bouwsector mensen uit te zenden. Daarnaast wordt er momenteel ook heel veel ingezet op het bouwonderwijs, zoals via duaal leren in Vlaanderen of via het kaderakkoord 'go4brussels' tussen de Brusselse regering en de bouwsector.

ALLE TIPS OP EEN RIJ:
• Freelancers inhuren kan een goede oplossing zijn, vooral op korte termijn en bij nood aan specialisten.
• Denk na over alle afspraken en zet die vooraf op papier.
• Informeer u goed over de risico’s van schijnzelfstandigheid.
• Let op andere verplichtingen: aanwezigheidsregistratie, veiligheid, inhoudingsplicht.
• Freelancers kunnen hun kwetsbare statuut compenseren via extra verzekeringen.

In samenwerking met Sociaal Secretariaat Securex – Legal – 2016

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Melissa Himpe

Gerelateerde artikels

“om op lange termijn te werken, is investeren in jongeren noodzakelijk”

Sterk inzetten op het geven van kansen aan scholieren via stages, vakantie­werken en deeltijds onderwijs om op die manier de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. dat is de strategie van woestenborghs bouwbedrijf uit merksplas. recent kwam daar ook duaal leren bij, waarbij vaardigheden op school én op de werkvloer worden aangeleerd. de kempense aannemer werd zelfs gehuldigd als 1.500e bouwonderneming die in het systeem meestapt. reden genoeg voor uw vakblad aannemer om rond de tafel te gaan zitten met inge woestenborghs.

Beneens & zonen

Er is veel veranderd sinds jozef beneens in 1935 zijn eigen schrijnwerkerij startte. zo is de oorspronkelijk kleine eenmanszaak vandaag een totaal­aannemer met 147 werknemers, een volwaardig dochterbedrijf en activiteiten in zowel particuliere als b2b- en overheidsprojecten. maar sommige dingen veranderen nooit. nog steeds staat de familie beneens aan het hoofd, nog steeds is er de voorliefde voor hout en nog steeds worden kwaliteit, duurzaamheid en innovatie als een evidentie beschouwd.

Ten huize van detrac nv

In 2021 won detrac nv de schrijnwerk awards in de categorie 'totaalinterieur'. de ideale reden voor aannemer om langs te gaan bij jean en luc degezelle, de derde generatie van het familiebedrijf.

Jong bouwbedrijf bouwt aan een innovatieve en duurzame toekomst

Bildin uit asse streeft ernaar om zich te onderscheiden van andere bouwbedrijven. onder leiding van zaakvoerder jonas willems heeft het bedrijf een heldere visie ontwikkeld, zowel op het gebied van organisatie als op ...

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine