Juridisch adviesPremium

UITZENDKRACHTEN IN DE BOUW: FLEXIBEL INZETBAAR

Maar waar moet u rekening mee houden?

Tot eind 2001 was uitzendarbeid formeel verboden voor bouwvakkers. Vastgelegd volgens het Paritair Comité nr. 124 is het tegenwoordig toegelaten, mits enkele strikte voorwaarden nageleefd worden die alleen voor de bouwsector gelden. De flexibiliteit die uitzendkrachten bieden, is uitermate handig voor de bouwsector aangezien daar vaak projectmatig werk geleverd moet worden. Uitzendkrachten kunnen ingehuurd worden om het personeel tijdens werkpieken aan te vullen of om specifieke taken te vervullen waar u zelf geen personeel voor beschikbaar heeft. Maar ook om verlies van eigen mankracht door ontslag of ziekte al dan niet tijdelijk op te vangen, kunt u zich richten tot uitzendkantoren.

uitzendkracht bouwsector aannemer uitzendbureau uitzendkantoor paritair comité nr. 124

DE VOORDELEN VAN EEN UITZENDKRACHT

Flexibiliteit

Werken met uitzendkrachten biedt heel wat mogelijkheden naar flexibiliteit toe. In drukke periodes werft u aan om pieken in de productie op te vangen. Wanneer het weer rustig wordt op de werf of wanneer de taak waarvoor u de uitzendkracht oorspronkelijk had aangenomen, voltooid is, hoeft u niet de wettelijke opzegperiode van twee weken te respecteren. In de meeste gevallen kan, in overleg, een einde gemaakt worden aan de overeenkomst. Enkel voor de gepresteerde uren dient er betaald te worden. Ook wanneer u al snel merkt dat de uitzendkracht niet aan uw eisen voldoet, kan dit in uw voordeel spelen. Op die manier kan uitzendarbeid de proefperiode die we vroeger kenden, voor een groot deel vervangen. Dit voordeel werkt uiteraard ook in de omgekeerde richting – een uitzendkracht kan op elk moment zelf de samenwerking stopzetten. Dit kan een risico betekenen wanneer het werk een bepaalde inwerkperiode vereist. Weeg dit dus altijd mee af in de beslissing om al dan niet beroep te doen op een uitzendbureau.

Ontzorg u

Werving en selectie laat u volledig in handen van het uitzendkantoor – van het plaatsen van vacatures over het doornemen van sollicitatiebrieven tot het vastleggen van een eerste gesprek. Dat maakt de procedure voor u een pak korter, minder arbeidsintensief en bijgevolg goedkoper. Bovendien brengt een bureau u snel in contact met geschikte kandidaten via hun eigen database. Maar ook op vlak van loondoorbetaling bij ziekte of een eventueel arbeidsongeval, wordt u compleet ontzorgd. Alle risico’s worden verzekerd en verzorgd door het uitzendkantoor. Ook de volledige administratieve rompslomp (van de uitbetaling van het loon tot het toekennen van vakantiedagen) neemt het bureau voor zich.

uitzendkracht bouwsector aannemer uitzendbureau uitzendkantoor paritair comité nr. 124PRIJSKAARTJE

In eerste instantie is een uitzendkracht duurder dan een vaste kracht, aangezien het uitzendkantoor uiteraard ook betaald moet worden voor hun diensten. Houd er echter rekening mee dat de kosten van het selecteren en aannemen van de kracht alsook van de salarisverwerking niet voor uw rekening genomen moeten worden. Ook de kost van overcapaciteit of leegloop bij seizoens- of conjunctuurschommelingen komt u vaak duurder te staan dan de meerkost per uur van een uitzendkracht. En wat als u zelf iemand aanwerft, maar die niet blijkt te voldoen of meteen ziek valt? Met een uitzendsysteem dekt u zich in tegen al deze risico’s en in veel gevallen is een dergelijke verzekering de meerprijs waard.

VOORWAARDEN

Alvorens een overeenkomst tussen werkgever, uitzendkracht en -kantoor besloten kan worden, moeten alle partijen aan enkele strikte voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden gelden alleen voor de bouwsector.

Voor de werkgever

Uitzendarbeid in de bouw is enkel toegelaten in drie bepaalde gevallen. Een uitzendkracht mag aangeworven worden ter vervanging van een vaste werknemer die tijdelijk arbeidsongeschikt is, bij een tijdelijke vermeerdering van het werkvolume en bij een vacante betrekking met als doel om na afloop de uitzendkracht vast in dienst te nemen. Die laatste wordt ook wel aangeduid met de term instroom. Daarnaast gelden nog enkele speciale voorwaarden. Zo mag een uitzendkracht niet lander dan zes maanden bij dezelfde gebruiker werken met als motief tijdelijke vermeerdering van werk of mag een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid geen betrekking hebben op prestaties van één dag. Raadpleeg alle voorwaarden in de Collectieve Arbeidsovereenkomst van 04/12/2014

Voor de uitzendkracht

Ook uitzendkrachten mogen enkel in de bouw aan de slag als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten ze over een opleidingsattest beschikken. Uit dat attest moet blijken dat ze een veiligheidsopleiding van ten minste 16 uur hebben gevolgd bij een opleidingscentrum erkend door Constructiv. Indien de uitzendkracht in het bezit is van een attest ‘VCA basisveiligheid’ of een ander attest dat conform verklaard werd door Constructiv, of in de afgelopen 15 jaar minstens 5 jaar ervaring in de bouwsector kan bewijzen, is het opleidingsattest niet vereist. Los daarvan is de uitzendkracht – net als uw vaste werknemers – verplicht om de veiligheidsinstructies op te volgen en de vereiste beschermingsmiddelen correct te gebruiken.

Voor het uitzendbureau

In Vlaanderen en Brussel moeten officieel erkende uitzendbureaus een afzonderlijke erkenning kunnen voorleggen om uitzendkrachten ter beschikking te mogen stellen in de bouwsector. In Wallonië is een dergelijke extra erkenning niet nodig. Raadpleeg hier een actuele lijst met alle uitzendbureaus waarop u vanuit de bouwsector beroep kunt doen. Bouwbedrijven met een VCA-certificatie mogen bijkomende voorwaarden opleggen aan uitzendbureaus. Voor gebruikers met een certificiaat VCA Petrochemie en een aantal VCA**-bedrijven kan het zelfs verplicht zijn om enkel met VCU-gecertificeerde bureaus samen te werken. Een VCU-certificaat biedt de garantie dat het uitzendbureau voldoet aan de algemeen geldende preventie-, veiligheids- en gezondheidsvoorschriften en kan na een audit verkregen worden door het bureau.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Melissa Himpe
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine