EEN GESTROOMLIJNDE PLANNING,
VAN OPDRACHT TOT OPLEVERING
Bouwbedrijf Beneens wil bouwproces zo efficiënt mogelijk vormgeven
Er is veel veranderd sinds Jozef Beneens in 1935 zijn eigen schrijnwerkerij startte. Zo is de oorspronkelijk kleine eenmanszaak vandaag een totaalaannemer met 147 werknemers, een volwaardig dochterbedrijf en activiteiten in zowel particuliere als b2b- en overheidsprojecten. Maar sommige dingen veranderen nooit. Nog steeds staat de familie Beneens aan het hoofd, nog steeds is er de voorliefde voor hout en nog steeds worden kwaliteit, duurzaamheid en innovatie als een evidentie beschouwd.
BENEENS & ZONEN
Van schrijnwerkerij tot totaalaannemer

Jozef Beneens startte zijn schrijnwerkerij 82 jaar geleden in een klein gebouwtje en met een beperkt aantal activiteiten. Eerst buitenschrijnwerk, dan trappen, kasten, meubilair en interieur. “Uiteindelijk kwamen daar specialisaties in horeca en winkelinrichting bij," vertelt huidig zaakvoerder Joeri Beneens, “waaruit dan de afdeling ruwbouw groeide. In eerste instantie ging dat om kleine werken -muurtjes die afgebroken of togen die gemetseld moesten worden - maar naargelang de ploeg metsers groter werd, groeide ook de schaal van de opdrachten. Vandaag werken we op de ruwbouwafdeling met vijf ploegen die allerlei projecten realiseren, van nieuwbouw tot renovatie en van woningen en appartementen tot grotere industriële projecten."
“Daarvoor hebben we een klasse 8-erkenning", vult commercieel directeur Jo Beneens nog aan.
Naast de klassieke metselwerken, die nog steeds het grootste aandeel vormen van de ruwbouwactiviteiten van het bedrijf, is Bouwbedrijf Beneens - voorheen Beneens & Zonen - ook actief in de houtskeletbouw en CLT. Algemene schrijnwerkerij, interieur en winkelinrichting zijn andere specialisaties, die steeds van productie tot oplevering afgehandeld worden. Sinds kort werpt het bedrijf zich ten slotte ook op als projectontwikkelaar.
Derde generatie
Met neven Jo en Joeri staat vandaag de derde generatie aan het hoofd van Bouwbedrijf Beneens. Oom Luc Beneens ontfermt zich ondertussen over dochterbedrijf Beneens Alucon.
“In eerste instantie werd de schrijnwerkerij van onze grootvader door drie van zijn dertien kinderen overgenomen", vertelt Joeri. “Zij waren het die de omschakeling tot een algemene bouwonderneming in goede banen leidden.
Toen onze oom Herman op pensioen ging, namen Jo en ik al een deel van zijn aandelen over. Nadien volgden de aandelen van onze respectievelijke vaders. Die betalen we vandaag nog steeds af."
“Onderwijl had echter ook onze oom Luc, een vierde broer, besloten om in het bedrijf te stappen. Dat deed hij zo'n 25 jaar geleden, en hij stampte daartoe een afdeling aluminium buitenschrijnwerk uit de grond. Vandaag is dat een volwaardig departement dat onder de naam Beneens Alucon een eigen omzet draait van zo'n 5 miljoen euro."

(foto © Liesbet Goetschalckx)
EFFICIENTIE ALS AMBITIE
Dat Bouwbedrijf Beneens vandaag zoveel verschillende takken van het bouwproces op zich kan nemen, betekent volgens Jo en Joeri een enorm voordeel. “Hoe meer takken je in de beginfase van een bouw samen rond de tafel kan krijgen, hoe beter je de planning kan beheersen", aldus Joeri. “Aangezien wij heel wat van die zaken in eigen beheer hebben, is dat overleg eenvoudig te organiseren en kunnen we dus erg korte bouwtijden garanderen."
Lean manufacturing
Lean Planning. Zo verwijst Joeri Beneens naar de strategie die ze daarvoor toepassen. “Het is slechts een van de initiatieven die we in het kader van Lean Manufacturing hebben genomen", stelt hij. “Daarnaast organiseren we ook regelmatig kaizenvergaderingen. Dat zijn brainstormsessies waarbij we vanuit bestaande problemen naar mogelijke verbeterpunten zoeken. Door dat nadien op te nemen in een PDCA-kaart (Plan, Do, Check, Act, nvdr.), zorgen we dat iedereen het mee bewaakt en dat de verbeteringen ook effectief gerealiseerd worden. Niet alleen in het atelier of op de werf, trouwens. Dergelijke vergaderingen houden we net zozeer voor de administratie."
Enterprise Resource Planning
“We blijven jaarlijks nieuwe investeringen doen. Niet om snel winst te maken; wel om ons bedrijf gezond te houden“
- Joeri Beneens
Een van de belangrijkste investeringen die Beneens de voorbije jaren in dat kader deed, was de implementatie van een gloednieuw ERP-systeem. “Vóór 2014 werkten we met allerlei verschillende pakketten", legt Joeri uit. “De calculatiedienst werkte met een bepaalde software, het magazijnbeheer gebeurde met een andere, de uurregistratie verliep met nog een ander pakket enzovoort. Nadien moesten al die gegevens dan in de boekhouding worden samengebracht, opdat ze geanalyseerd en opgevolgd konden worden. Vandaag doen we alles met één enkel pakket. Als een arbeider uren tikt op de werf, dan worden die rechtstreeks aan het juiste project gekoppeld. Wordt er een tube siliconen uit het magazijn genomen, dan staat ook die meteen op de juiste werf geboekt. De calculatiedienst rekent dan weer met de juiste WBS (Work Breakdown Structure) en ook op de werf wordt daarmee getikt. Zo staat werkelijk alles met elkaar in verbinding, en dat maakt het mogelijk om de volledige flow te bewaken, efficiënt aan budgetbeheer te doen én heel wat overbodige administratie te elimineren."
Building Information Modelling
Een andere stap richting meer efficiëntie is de integratie van BIM. “We gebruiken BIM vandaag in de eerste plaats voor onze CLT-projecten", zegt Joeri. “We hebben net iemand aangenomen om heel die overgang in goede banen te leiden. Hij heeft nu vier à vijf projecten voorbereid en ik ben telkens erg verbaasd over wat hij daarin allemaal integreert, tot het laatste stopcontact toe. Al die voorbereidingen voorkomen problemen op de werf en zorgen dat we naar extreem korte plaatsingstermijnen evolueren."
BOUWBEDRIJF BENEENS IN DE PRIJZEN
Met innovatieve (schrijnwerk)projecten en doordachte investeringen oogstte Beneens & Zonen de voorbije jaren heel wat lof in de bouwwereld. Zo viel het bedrijf al meermaals in de prijzen tijdens de Schrijnwerk Awards - eenmaal in de categorie Interieurbouw (2007), eenmaal in de categorie Innovaties (2011) en driemaal in de categorie Timmer- en Schrijnwerk (2007, 2014 en 2016) - en werd het tijdens de Gouden Baksteen 2018 uitgeroepen tot Innovator van het Jaar. Die titel kreeg Beneens & Zonen onder meer voor zijn afvalbeleid, de implementatie van het ERP-systeem en zijn deelname aan het EFRO-project 'Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen', waarin op zoek wordt gegaan naar de mogelijkheden van 3D-printen met beton.

LANGETERMIJNVISIE
Uiteindelijk moeten dergelijke initiatieven bijdragen aan het stroomlijnen van elke stap in de bouw- en bedrijfsprocessen van Beneens, al vraagt dat gaandeweg natuurlijk ook een boel tijd. En geld.
Constante verbeteringen
“Er is hier en daar gelukkig wat laaghangend fruit," zegt Joeri, “eenvoudige problemen die snel opgelost kunnen worden, waar iedereen meteen achter staat en waar je ook onmiddellijk resultaat van ziet. Denk aan het plaatsen van extra rekken in het magazijn of het creëren van duidelijke openingsuren voor de magazijnier. Maar in de meeste gevallen komt er meer bij kijken en duurt het langer alvorens iets in werking treedt en we er winst uithalen." Het BIM-traject komt bijvoorbeeld nog maar net op gang, en voor de keuze van het nieuwe ERP-systeem legden Jo en Joeri Beneens eerst een hele reeks softwarepakketten naast elkaar. “Daarbij keken we vooral naar bedrijfszekerheid, een hoge graad van personalisatie en de mogelijkheid om het pakket met nieuwe opties en licenties uit te breiden", zegt Jo. “De prijs was minder doorslaggevend, want die is in dergelijke gevallen toch moeilijk te vergelijken. Veel belangrijker was het dat we in de nabije toekomst niet opnieuw tegen limieten aan zouden lopen. Vandaag is het systeem zo'n drie jaar in gebruik, maar we merken nog steeds verbeteringen."
Risico's nemen
"Wie een voorsprong wil nemen, moet constant uitkijken naar nieuwe technieken. Of die interessant zijn, dat leer je door ze te proberen"
- Jo Beneens
Dat is helaas niet altijd zo. “Sommige stappen blijken op termijn toch niet zo interessant", geeft Joeri toe. “We hebben bijvoorbeeld een hele tijd onze eigen pleisterwerken en elektriciteit gedaan, waar we uiteindelijk weinig voordeel uit haalden. Op zo'n moment moet je de stekker eruit durven trekken."
“In wezen willen wij een voorsprong nemen op onze collega's", zegt Jo. “Dat betekent dat we constant moeten uitkijken naar nieuwe dingen. Ons instinct is daarin een goede leidraad, maar het is maar door iets effectief te proberen dat we kunnen uitmaken of het interessant is. Zo ging het ook met onze CLT-projecten. We vonden het meteen een mooi product, probeerden het eens uit, zagen dat het resultaat navenant was, en zetten er uiteindelijk ons eigen kantoorgebouw mee."
Investeren in een gezond bedrijf
“Uiteindelijk doen we geen investeringen om op korte termijn winst te boeken", besluit Joeri. “We doen ze om ons bedrijf duurzaam en gezond te houden. Die langetermijnvisie is tekenend voor Beneens en ligt al sinds de beginjaren aan de basis van ons succes."
DUURZAAMHEID
Tegelijk kaderen dergelijke initiatieven in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - een ander stokpaardje van de familie Beneens. “Een businessplan mag niet puur op winst gericht zijn", zegt Jo stellig. “Als ondernemer moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat je aandacht hebt voor duurzame bouwprocessen, zowel qua efficiëntie als qua groen karakter. Wie vandaag niet aan het milieu denkt, is volgens ons niet goed bezig."

Circulaire processen
“Opnieuw willen we daar een voortrekkersrol in spelen", vult Joeri aan. “We werken daarom zo veel mogelijk met C2C-materialen en FSC- of PEFC-gecertificeerd hout, en geven onze klanten actief advies over de meest duurzame opties. Door ons afval in 35 verschillende stromen te scheiden - de minimumverplichting is 6 - maken we het verder mogelijk om zo veel mogelijk materialen circulair te hergebruiken, en dankzij onze ORC-installatie kunnen we ons eigen houtafval inzetten voor de warmtevoorziening van onze kantoren en een deel van onze elektriciteitsvoorziening. Dat is iets waarop we bijzonder trots zijn en wat ook onze klanten merkbaar appreciëren."
TOTAALAANNEMER
Hout mag in de activiteiten van Bouwbedrijf Beneens dan wel een belangrijke rol spelen (“We zijn geboren met hout", aldus Jo Beneens); het bedrijf wil zich in zijn aannemingsactiviteiten niet tot één bouw-methode beperken. Beneens realiseert dan ook projecten in zowel beton en traditioneel metselwerk als in hout-skeletbouw en CLT.
FAMILIALE SFEER
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dat betekent trouwens ook aandacht voor mens en personeel. “We willen het familiale karakter van onze onderneming in alle gelederen van het bedrijf laten voelen", aldus Jo. “Dat betekent dat onze deuren openstaan, dat we iedereen bij zijn voornaam aanspreken en dat we regelmatig feestjes, familiedagen en teambuildings organiseren."
“We werken ook veel aan appreciatie en medezeggenschap", springt Joeri bij. “Zo nemen onze werknemers zelf het initiatief voor bepaalde groepsactiviteiten en betrekken wij hen actief in bepaalde beslissingen. Onlangs konden onze ateliermedewerkers zo nog hun nieuwe overalls kiezen."
KLEINE VIJVER

Het succes van het personeelsbeleid blijkt uit de lange carrière die medewerkers bij Beneens uitbouwen. In heel wat gevallen zijn ze er twintig tot dertig jaar in dienst. Veel moeilijker is het volgens Jo echter om geschikt nieuw personeel te vinden. “Sowieso zijn er maar een beperkt aantal schoolverlaters, en lang niet iedereen wil ook effectief in de bouw aan de slag. Bovendien zijn er in onze regio tal van bouwbedrijven die in dezelfde kleine vijver vissen. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Wij proberen jonge metsers en schrijnwerkers via stageplaatsen en andere opdrachten aan ons te binden, maar het blijft een moeilijke opdracht."
“Sowieso moeten we nadien nog aardig investeren in de opleiding van deze mensen", vervolgt Joeri. “Of dat een fout is van het onderwijs? Volgens mij is het eigen aan een opleiding. Er zijn immers geen uitvoeringstermijnen en planningsdrukken zoals bij ons. Op school leert men een aantal cruciale handigheden, maar al de rest leert men noodgedwongen op de werkvloer."
OP NAAR EEN VIERDE GENERATIE?
En die andere jonge garde? “Uiteraard zou ik graag hebben dat onze kinderen de zaak op termijn van ons overnemen," zegt Jo, “maar voorlopig zijn daar nog geen concrete plannen voor. Mijn oudste zoon zit nu in zijn tweede bachelorjaar, dus het is te vroeg om daarover te beslissen."