PREFABAFDELING MOET GROEIEN
Romel Bouwbedrijf gelooft in beton

Romel Bouwbedrijf werd in 1920 opgestart door Gerard Romel, die in 1962 de dagelijkse leiding van zijn eenmanszaak overliet aan zijn zoon Etienne. Deze laatste vormde het bedrijf in 1980 om tot een pvba. In 1986 werd Jan Romel tweede zaakvoerder, naast zijn vader Etienne, en in 1994 nam hij de leiding van het bedrijf volledig over. Hij wil vooral sterk inzetten op de groei van zijn prefabafdeling.
PREFAB
De prefabafdeling bestaat al sinds de jaren 80 en kreeg in 2015 de nieuwe naam KOLON. “Met onze prefabafdeling - waar we o.a. balken, kolommen, wanden en trappen maken - onderscheiden we ons van heel wat andere bouwbedrijven", zegt Romel. “Zo'n afdeling laat immers een betere kwaliteitscontrole toe, maakt maatwerk mogelijk en genereert tijdwinst. Meer nog dan voor onze eigen projecten werken wij ook voor bouwbedrijven in gans Vlaanderen en Noord-Frankrijk."
“Nog een verschil met anderen is trouwens dat de plannen van architecten door onze ingenieurs opnieuw ingetekend worden. Op die manier komen er soms zaken aan het licht die in de praktijk moeilijk realiseerbaar zijn, te duur uitvallen of stabiliteitstechnisch eenvoudiger opgelost kunnen worden. In die gevallen reiken we de bouwheer alternatieve oplossingen aan. Die aanpak resulteert in tijdwinst en een economische optimalisering."
VASTGOED BLIJFT SCOREN

Romel Bouwbedrijf legt zich vooral toe op de bouw van appartementen. “Momenteel doen we wat minder utiliteitsbouw en leggen we ons voornamelijk toe op de residentiële appartementsbouw in West- en Oost-Vlaanderen. We willen ook meer inzetten op projectontwikkeling. Door de jaren heen was die zo geëvolueerd dat we voornamelijk aan de kust actief waren. De laatste jaren mikken we evenwel op een evenwichtige verdeling van onze projecten over het binnenland, gecombineerd met de Belgische kust. Naast een diverser aanbod resulteert dit ook in een betere spreiding van de risico's."
Romel ziet nog steeds veel toekomst in vastgoed en projectontwikkeling. “Wij verwachten dat de verkoop van vastgoed het op middellange termijn goed zal blijven doen. De historisch lage intrestvoeten én de relatief lage rendementen op financiële producten maken van 'bakstenen' nog steeds een gegeerd beleggingsproduct."
De evolutie van de architectuur in de richting van minder gevelmetselwerk en meer betonelementen is overigens mooi meegenomen voor de firma, aangezien ze veel van die zaken zelf kan produceren. “Voor de prefabafdeling mikken we op een schaalvergroting", geeft Romel toe.
PERSOONLIJKE TOUCH

Zaakvoerder Jan Romel staat er echter wel op om alle projecten zo dicht mogelijk zelf op te volgen. “Elke morgen ga ik persoonlijk langs op de werven om de activiteiten te sturen en te corrigeren, waar nodig."
Het is de bedoeling om dat ook in de toekomst zo te houden. “Vandaar dat de prefabactiviteiten in volume mogen verdubbelen, maar de rest niet in die mate. Het moet nog beheersbaar en controleerbaar blijven, anders gaat dit ten koste van het persoonlijke contact met de klant en vermindert hoe dan ook de kwaliteit."
Ter Beurse
Op de locatie van de voormalige Romel vestiging in Izegem, die enkele jaren geleden ingeruild werd voor het industrieterrein Gullegem-Moorsele, bouwt het bedrijf sinds 2015 aan een woonpark met 60 appartementen.
“Het woonpark is opgedeeld in vier eenheden, met een semiopenbare groenzone. De site wordt ook doorwaadbaar voor fietsers en voetgangers van de Leenstraat, Meensesteenweg en Ter Beemden. De verschillende bouwblokken zijn allen ondergronds verbonden door de privatieve parkeergarage. De site profiteert alvast van de centrale ligging op de Bosmolens met alle faciliteiten in de onmiddellijke omgeving én de uitstekende bereikbaarheid door de nabijheid van de Rijksweg, de E403 en het openbaar vervoer." De oplevering van de eerste appartement is voorzien voor het voorjaar van 2017.