Opleidingen

Praktijkgericht technisch onderwijs: tijd voor herwaardering

Doorbraak of voorbarige hoerastemming?

Onlangs nog klonk er optimistisch nieuws: nooit eerder kozen zoveel jongeren voor beroeps- en technisch onderwijs. Maar volgens Joke Knockaert, directeur van de VTI Zeebrugge Havenschool, is er weinig reden tot hoerastemming. "Als we inzoomen op opleidingen binnen de maakindustrie, zien we dat dit gevoel voorbarig is. We zitten nog steeds vast in het idee dat enkel hoger onderwijs leidt tot een succesvolle carrière, terwijl we ons dringend moeten afvragen: wat is er mis met een goede stielman of -vrouw?"

Het imago van beroepsonderwijs

Uit Europees onderzoek blijkt dat 86% van de Belgen overtuigd is dat een beroepsgerichte opleiding studenten goed voorbereidt op de arbeidsmarkt en dat 80% gelooft dat men snel werk vindt. Toch blijft er een hardnekkig vooroordeel bestaan: meer dan de helft van de Belgen gelooft niet dat een beroep met aanzien haalbaar is via een technische of beroepsopleiding. In Duitsland daarentegen gelooft driekwart van de bevolking hier juist wél in.

Daarnaast is het imago van beroepsonderwijs in België zorgwekkend. 42% ziet het als negatief en maar liefst 90% vindt dat bso en tso bedoeld zijn voor zwakkere leerlingen – het hoogste percentage in Europa. "Het idee leeft dat het zo goed als onmogelijk is om over te stappen van bso of tso naar aso of hoger onderwijs. Dit negatieve imago weegt zwaar op de studiekeuze van jongeren," aldus Knockaert. "Meer dan de helft van de jongeren krijgt geen enkele informatie over bso of tso en een op drie wordt zelfs ontmoedigd om deze richtingen te kiezen."

"Of je nu een werkbroek draagt of een stropdas, elke leerling verdient gelijke kansen. Daar blijf ik voor strijden"

Meer samenwerking tussen scholen en bedrijven

Om beroepsonderwijs aantrekkelijker en relevanter te maken, is een intensievere samenwerking tussen scholen en bedrijven noodzakelijk. "Scholen moeten bedrijven betrekken bij de ontwikkeling van lesprogramma's en evaluatiemethodes," legt Knockaert uit. Dit gebeurt al via duaal leren, waar werkervaring en studie gecombineerd worden, maar er zijn nog struikelblokken.

"Veel mentoren in bedrijven hebben onvoldoende didactische vaardigheden om complexe handelingen correct aan te leren. Daar ligt een kans voor scholen om ondersteuning te bieden," stelt ze. Daarnaast is samenwerking vaak beperkt tot het aanbieden van stageplaatsen en materiaal, terwijl bedrijven structureel moeten worden betrokken in de curriculumontwikkeling en kwaliteitsbewaking van opleidingen.

Beroepsonderwijs als eindstation?

Een van de grootste uitdagingen is dat het beroepsonderwijs vaak een opvangnet wordt voor leerlingen die elders niet terechtkunnen. "Leerkrachten moeten omgaan met een enorme diversiteit aan zorgnoden, terwijl ze tegelijk sterke vakmensen moeten opleiden. Dat is een onmogelijke spagaat," waarschuwt Knockaert.

Om dit te verhelpen, pleit ze voor flexibelere leerwegen. "Sterkere leerlingen moeten sneller door het traject kunnen gaan, terwijl kwetsbare leerlingen meer ondersteuning krijgen. Momenteel zitten al deze jongeren in dezelfde klassen, wat leidt tot onhoudbare situaties voor leerkrachten." Knockaert stelt voor om onderwijs meer modulair te organiseren en om klasgroepen homogener samen te stellen. "Zo kunnen we beter inspelen op individuele noden en wordt het beroepsonderwijs niet langer een laatste toevluchtsoord."

Strijd voor gelijke waardering

Tot slot uit Knockaert haar bezorgdheid over een recente onderwijshervorming, waarbij leerlingen uit het bso een Onderwijskwalificatie 3 (OK3) krijgen in plaats van een OK4. Dit beperkt hun toegang tot hoger onderwijs en vergroot de kloof tussen het aso en het bso nog verder. "Waarom blijft men het beroepsonderwijs als minderwaardig behandelen? We moeten af van het idee dat technische opleidingen een tweede keuze zijn. Het zijn net deze opleidingen die de toekomst van onze industrie en economie veiligstellen."

Met haar betoog roept Joke Knockaert op tot een fundamentele mentaliteitsverandering. "We moeten niet alleen het imago verbeteren, maar ook de kwaliteit en excellentie van het beroepsonderwijs zichtbaar maken. We hebben competent, rebels onderwijspersoneel nodig dat durft te innoveren. Als we blijven doen wat we altijd deden, zullen we binnen 30 jaar nog steeds dezelfde problemen hebben." 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Nieuwe voka paper

Arbeidsmarktgerichte opleidingen kampen in vlaanderen nog steeds met een knoert van een probleem. de studierichtingen in het secundair onderwijs die uiteindelijk leiden naar technische beroepen worden door ouders en leerlingen te vaak gezien als tweede keus, terwijl ze een cruciale rol vervullen op de arbeidsmarkt van vandaag en morgen.

Dit was het symposium technisch onderwijs (video)

Tijdens dit symposium vertelden professionele sprekers uit de industrie en het onderwijs hoe belgische bedrijven een cruciale rol kunnen spelen bij het ondersteunen van technisch onderwijs en het vormgeven van de volgende generatie technici.

Pionierswerk in vti deinze

Aluminiumbewerking in het onderwijs is een zeldzaamheid. het was des te baanbrekender toen vti deinze in 2018 besloot om meteen in twee cnc-machines te investeren, met de ondersteuning van sapa en rogiers. vandaag, drie jaar later, gaat schrijnwerk op bezoek voor een nieuwe stand van zaken.

Meisjes kiezen nog te weinig voor nijverheidsonderwijs

Uit cijfermateriaal van katholiek onderwijs vlaanderen blijkt dat meisjes die in het technisch onderwijs stappen over het algemeen in de 'zachte sector' terechtkomen. voor nijverheidsrichtingen zoals bouw, hout en auto wordt daarentegen opvallend weinig gekozen, en dat terwijl vrouwelijke werknemers in de corresponderende sectoren net zeer welkom zijn. het vti in brugge wil via een aantal initiatieven een einde maken aan misvattingen over nijverheidsonderwijs, en hoopt hiermee binnenkort meer studentes aan te trekken.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine