WaterverzachtersPremium

HET LEGIONELLABESLUIT

WETTELIJKE VERPLICHTINGEN INZAKE LEGIONELLA

Sinds 2007 geldt in Vlaanderen het legionellabesluit. Dat heeft tot doel om legionellabesmettingen te voorkomen en zo de volksgezondheid te vrijwaren. Het legionellabesluit schrijft onder meer een beheersplan en periodieke controles voor, alsook de toepassing van de BBT (Best Beschikbare Technieken) bij nieuwe of vernieuwde installaties.

legionella, legionellabesluit
Het legionellabesluit is van toepassing op publieke gebouwen zoals scholen, sporthallen, zwembaden ...

TOEPASSINGSGEBIED

Publieke gebouwen

Het legionellabesluit en de bijbehorende BBT zijn van toepassing op de meeste publiek toegankelijke gebouwen en installaties die een risico voor het publiek kunnen vormen. Daaronder vallen alle nieuwe, publiek toegankelijke inrichtingen waar het publiek blootgesteld kan worden aan een of meerdere aerosolproducerende installaties zoals douches, jacuzzi’s …, maar ook renovaties van dergelijke inrichtingen zijn onderhevig aan het legionellabesluit. 

Gaat het om een publiek gebouw waar er aerosolproducerende installaties aanwezig zijn, maar deze enkel toegankelijk zijn voor medewerkers, dan geldt het legionellabesluit echter niet. In dat geval moet echter wel nog steeds voldaan worden aan de federale welzijnswet. 

Residentiële gebouwen

Residentiële gebouwen, inclusief de meeste appartements­gebouwen, vallen officieel niet onder het legionellabesluit. Hiervoor moet er met andere woorden geen beheersplan opgesteld worden, al wordt ten stelligste aangeraden om ook hier de voorschriften van de BBT op te volgen.

Vlaams besluit

Het legionellabesluit is in wezen een Vlaams besluit. Aangezien er in de andere gewesten geen gelijkaardige wetgeving bestaat – er gelden enkel voorschriften voor koeltorens en openbare zwembaden – wordt het ook daar regelmatig als referentie gehanteerd.

legionella, legionellabesluit, staalname
Bij inrichtingen met hoog risico bereikt men de fase van waakzaamheid als 30% van de stalen concentraties ≥ 1.000 KVE/l vertonen

HOOG VS MATIG RISICO

In het legionellabesluit wordt een onderscheid gemaakt tussen hoogrisico-inrichtingen (ziekenhuizen, rusthuizen …) en matigrisico-inrichtingen (scholen, sporthallen, hotels, zwembaden, vakantiewoningen …). De algemene voorschriften zijn voor deze inrichtingen niet heel erg verschillend. In beide gevallen is bijvoorbeeld de BBT van toepassing, mits een aantal strengere eisen voor hoogrisico-inrichtingen.

Het verschil tussen beide types berust vooral op de inschatting van en reactie op een risico. Bij inrichtingen met hoog risico bereikt men bv. de fase van waakzaamheid als 30% van de stalen concentraties ≥ 1.000 KVE/l vertonen, van verhoogde waakzaamheid bij 30% ≥ 10.000 KVE/l en van melding wanneer het niveau van verhoogde waakzaamheid in drie opeenvolgende controles aangehouden wordt. Bij inrichtingen met matig risico bestaat het niveau van waakzaamheid niet.

Meer informatie over het legionellabesluit en de mogelijke maatregelen is beschikbaar via www.zorg-en-gezondheid.be.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door ELISE NOYEZ

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Stappenplan: wat te doen bij legionellabesmetting?

In vlaanderen werd met het legionellabesluit van 2007 een wettelijk kader opgezet om besmettingen in publieke sanitaire installaties te voorkomen. maar wat als er zich toch een probleem voordoet?

Ontneem legionella alle doorgroeimogelijkheden

Het vlaamse legionellabesluit van 2007 verplicht al wie koeltorens uitbaat, tot het opmaken van een legionellabeheersplan, het uitvoeren van een periodieke staalname en het bijhouden van een register. in de nasleep van de uitbraak van die bacterie in evergem bleek dat nog te veel bedrijven daar niet aan voldoen.

Lager temperatuurregime voor sww-productie nog niet aan de orde

In mei 2019 domineerde een legionellabesmetting in het gentse havengebied wekenlang het nieuws. een koeltoren bleek uiteindelijk aan de oorsprong van de infectie te liggen, maar ook gelinkt aan sanitaire installaties valt een stijging van het aantal besmettingen op te tekenen. volgens bart bleys en karla dinne (wtcb) is dat gedeeltelijk toe te schrijven aan de verhoogde waakzaamheid van artsen en verplegend personeel, maar ook het verlagen van de sww-productietemperaturen heeft daarin mogelijk een aandeel.

Hoe sanitaire installaties veilig opnieuw opstarten?

Om de verspreiding van het coronavirus covid-19 tegen te gaan, werden heel wat gebouwen (deels) gesloten. om het gezondheidsrisico tot een minimum te beperken moet men een aantal eenvoudige maatregelen treffen voor de installatie weer in gebruik genomen kan worden.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine