WAAROM EEN HEMELWATERPUT PLAATSEN?
Volgens de wetgever kan zeker 50% van al het water dat in huis verbruikt wordt, vervangen worden door regenwater. Daarom is het zowel in Vlaanderen als in Brussel verplicht om een hemelwaterput te voorzien. Maar er is meer! In de praktijk zou zelfs tot 90% van het waterverbruik door regenwater vervangen kunnen worden.
OMDAT HET LOONT
Een persoon verbruikt gemiddeld 100 liter water per dag. Dat komt overeen met 35 m³ liter water per jaar. Een gezin, bestaande uit vier personen, verbruikt dus 140 m³ water per jaar. De prijs van een m³ kraantjeswater schommelt rond de 4,5 euro, wat de eindfactuur brengt op 630 euro per jaar voor een gezin, bestaande uit vier personen.
Volgens de wetgever kan zeker 50% van al het water dat in huis wordt verbruikt, echter vervangen worden door regenwater. In de praktijk zien we dat dit kan oplopen tot 90% van al het water (zie grafiek). Dankzij het gebruik van regenwater kan heel wat bespaard worden op de afrekening van het water. Een gemiddeld gezin met een dak van om en bij de 100 m² kan zijn jaarlijks verbruik van drinkwater op die manier namelijk met 80 m³ zien dalen.

Regenwater is bruikbaar voor heel wat toepassingen in het huishouden. Het kan dienen om de toiletten te spoelen, de auto te wassen, mee schoon te maken, de was te doen, ...
Dankzij het gebruik van regenwater kan heel wat bespaard worden
Ter bescherming van de volksgezondheid wordt het gebruik van hemelwater voor bad, douche en vaatwas ten stelligste afgeraden. Hiervoor is water van drinkwaterkwaliteit aangewezen. Regenwater voor de persoonlijke hygiëne gebruiken is echter niet verboden, en kan doorgaans mits een gepaste filterinstallatie.

Omdat het moet
Verplicht in Vlaanderen
In Vlaanderen is een verordening van toepassing die ernaar streeft om wateroverlast omwille van regenval te beprerken. De doelstelling is om zoveel als mogelijk van het opgevangen water te gebruiken. Vanaf 29 september 2016 moet elk op te richten gebouw, constructie of aan te leggen verharding groter van 40 m² dan ook voorzien zijn van een regenwaterinstallatie, ook als deze vrijgesteld is van stedenbouwkundige vergunningsplicht. De plaatsing is dan verplicht, als het goed (perceel) groter is dan 250 m².
Sinds januari 2014 moeten nieuwe of herbouwde eengezinswoningen groter dan 40m² van een hemelwaterput van minstens 5.000 liter voorzien worden. Nieuwe niet-eengezinswoningen zoals appartementen, kantoren ... groter dan 100 m² dienen ook een regenwaterput te installeren. Daar moet een volume van minimaal 50 liter/m² voorzien worden met een maximale inhoud van 10.000 liter.
Deze verordening kwam er o.a. om wateroverlast ten gevolge van felle regenbuien tegen te gaan. Hemelwaterputten en eventuele daaraan gekoppelde infiltratie- en buffervoorzieningen moeten voorkomen dat regenwater onmiddellijk wordt afgevoerd naar het rioleringsnet en daar voor overbelasting en problemen zorgt.
Er kunnen ook specifieke richtlijnen zijn per provincie of gemeente
De verordening verplicht het gebruik van het opgevangen regenwater niet, maar eist wel dat de hemelwaterputten worden uitgerust met een operationele pompinstallatie en dat er een of meerdere aftappunten worden geïnstalleerd die het gebruik van het opgevangen regenwater mogelijk maken. Ook zijn er richtlijnen met betrekking tot de afvoer van het regenwater.
Gebouwen die voorzien zijn van een dak dat niet beschikt over een afvoer (bijv. groen- en rieten daken) hoeven geen hemelwaterput te plaatsen. Een oprit, een terras en delen van gebouwen die voorzien zijn van een groendak of rieten dak, worden het best niet aangesloten op de hemelwaterput omdat dit hemelwater licht vervuild is. Gebouwen met andere dakbedekkingen vallen wel onder de verordening.
Naast een algemene verordening kunnen er ook specifieke richtlijnen zijn per provincie of gemeente.
Ook Brussel legt eisen op
In Brussel moeten enkel nieuwbouwwoningen verplicht een regenwaterput plaatsen. Dat zegt de door de Brusselse Hoofdstedelijke regering goedgekeurde stedenbouwkundige verordening van 21 november 2006. De minimumafmetingen van deze put moeten 33 liter per m² dakoppervlakte bedragen.
De bedoeling van de verordening is dat de riolering minder water te verwerken krijgt bij stortregens. Het betreft hier dus geen put voor regenwaterwinning. Een pompinstallatie of tappunten zijn niet verplicht.
Geen Waalse verplichtingen
In Wallonië gelden er geen wettelijke verplichtingen op gewestelijk niveau. Het beleid inzake hemelwater wordt bepaald door de gemeenten. In een aantal gemeenten is de plaatsing van een hemelwaterput verplicht.