RegenwatersystemenPremium

DE JUISTE FILTEROPLOSSING

OOK DIMENSIONERING SPEELT BEPALENDE ROL

Als vanzelfsprekend is de kwaliteit van onbehandeld regenwater niet voldoende om zich mee te wassen. Ook voor andere toepassingen kan een nabehandeling van het regenwater aan te raden zijn. Daarvoor bestaan diverse filteroplossingen, aangepast aan het beoogde gebruik.

buitenkraan

FILTERS VOOR ELKE TOEPASSING

Voor het toilet en de wasmachine

Wanneer het regenwater niet wordt aangewend voor sanitaire aangelegenheden, maar enkel voor het spoelen van het toilet, het wassen van kleding, het reinigen van de woning, ... beperkt men zich doorgaans tot een sedimentfiltratie en een actievekoolstoffiltratie.

Een sedimentfilter is een filter die de fijnere zwevende deeltjes, die de grofvuilfilter doorliet, uit het water haalt. Meestal zit er in deze filter een opgewonden koord of microvezel.

Hierop volgt dan een actievekoolstoffiltratie. Koolstof wordt gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen, die een speciale thermische behandeling ondergaan. Die grondstof kan bruinkool, kokos of steenkool zijn. De koolstof werkt als een spons die de kleur en de geur van het water absorbeert.

duofilter

Voor het douchen en baden

Water dat wel voor sanitaire toepassingen gebruikt wordt, krijgt, behalve een sediment- en koolstoffiltratie, nog een bijkomende behandeling, met als bedoeling de in het water aanwezige bacteriën te doden. Een antibacteriële behandeling kan met behulp van uv-filtratie. Het regenwater loopt dan langs een ultraviolette lamp. Het licht van die lamp doodt een groot aantal bacteriën. De lampen zijn er in verschillende dimensies (hoe groter de lamp en hoe sterker de belichting, hoe meer bacteriën er worden vernietigd) en kunnen ook in serie worden geplaatst.

Ter bescherming van de leidingen

In tegenstelling tot in leidingwater zit er in regenwater geen kalk. Het is van nature zacht, bevat weinig mineralen en is ook vrij zuur. Dat kan voor problemen zorgen in de leidingen. Vooral installaties met koperen leidingen en galvaleidingen blijken hier gevoelig voor en kunnen na verloop van tijd schade oplopen (corroderen). Regenwater kan echter ook leidingen uit kunststof aantasten. Er is het risico op de groei van micro-organismen in de leidingen (een biofilm).

Er zijn daarom filtermedia op de markt die de zuurtegraad van het water neutraliseren door een mineraalstabilisatie.

OOK DIMENSIONERING IS DOORSLAGGEVEND

regenwaterafvoerBehalve het juiste type filter kiezen is ook de grootte van de filter een belangrijke factor. Hier worden helaas veel fouten tegen gemaakt, en veel filterinstallaties voor regenwater blijken ondergedimensioneerd te zijn, waardoor het eindresultaat niet voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker.

Een filterinstallatie is immers geen standaardoplossing. Er moet voldoende contacttijd zijn tussen het regenwater en het behandelde medium. De benodigde contacttijd tussen het regenwater en het filtermedium wordt bepaald op basis van het debiet van de pomp (hoeveel water stroomt er per uur door het filtermedium?), de gewenste bevuilingsgraad van het water na het filteren (voor welke toepassing zal het water worden gebruikt?) en de hoeveelheid regenwater die zal worden gebruikt (enkel voor het spoelen van het toilet of ook voor het wassen van kleding?).

Bijvoorbeeld: een pomp brengt tot 3.000 liter water per uur in een actievekoolstoffilter met 500 gram actieve koolstof. De snelheid waarmee het water over de koolstof vloeit, is te hoog om een grondige behandeling (en ontgeuring en ontkleuring van het water) te verwezenlijken. In dit geval is er meer filteroppervlakte nodig (door middel van een grotere filter of een tweede filter bijvoorbeeld). 

ONDERHOUD

Een andere belangrijke vereiste voor een goed resultaat is het regelmatige onderhoud. Dit verliest de gebruiker te vaak uit het oog. Zowel de sedimentfilter als de koolstoffilter raakt na verloop van tijd verzadigd. Dat is merkbaar als er een drukverlies optreedt en als het regenwater opnieuw een andere kleur en geur vertoont.

De filterfabrikant geeft aan wanneer deze filters dienen te worden vervangen. Dat kan driemaandelijks, zesmaandelijks of jaarlijks zijn. Een uv-lamp gaat maximaal 9.000 branduren mee en moet meestal jaarlijks vernieuwd worden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door VALERIE VERKAIN

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine