dossier CIRCULAIR BOUWEN
Op donderdag 18 maart werd in het kader van de Green Deal Circulair Bouwen een online inspiratiesessie georganiseerd. De focus van die inspiratiesessie lag op welke jobs en competenties belangrijk zijn binnen een circulaire economie. Daarbij werd niet alleen gekeken naar Vlaanderen en België, maar met Zero Waste Scotland kwamen ook inzichten uit het buitenland aan bod. Verder was er nog aandacht voor het belang van materiaalpaspoorten in een circulaire economie.
Stand van zaken in de GDCB
Eerst werd de inspiratiesessie nog ingeleid door Roos Servaes van Vlaanderen Circulair, die wat meer uitleg gaf bij de huidige stand van zaken binnen de Green Deal Circulair Bouwen.
Zero Waste Scotland (ZWS)
Tijdens de inspiratiesessie kwamen ook internationale sprekers aan het woord. Fiona Craig en Sarah Wotton van Zero Waste Scotland hadden het onder andere over de vaardigheden en specifieke jobs die nodig zijn binnen de circulaire bouweconomie.
Circulaire jobs in Vlaanderen
Na een uitstapje naar Schotland werd teruggekeerd naar eigen land. Kris Bachus van HIVA (KU Leuven) had het namelijk over wat er op het vlak van circulaire jobs mogelijk is in Vlaanderen. Daarbij zoomde hij ook in op de specifieke jobs en vaardigheden die nodig zijn voor een circulaire bouwsector.
Proeftuin circulair bouwen
Binnen de Green Deal Circulair Bouwen is er ook een proeftuin. Na twee jaar onderzoek in verband met urban mining in Vlaanderen, wordt nu gefocust op een nieuw thema: veranderingsgezind (ver)bouwen. Wim Debacker van VITO presenteerde tijdens de inspiratiesessie wat er met dat onderzoek in de steigers staat.
Materiaalpaspoorten
Caroline Henrotay van Leefmilieu Brussel werkte mee aan het onderzoeksproject ‘Buildings as Material Banks’ (BAMB), waarin onder andere concepten en richtlijnen werden ontwikkeld voor materiaalpaspoorten. Dat BAMB-project heeft zijn doorwerking gekend in verschillende andere initiatieven voor materiaalpaspoorten.
VDAB: CIRCULAIRE COMPETENTIEVERSTERKING OP DE WERKVLOER
Tijdens een online workshop kaderden Ellen Albrechts en Katrien Brands de visie van VDAB op de (nieuwe) competenties die essentieel zijn om duurzaam aan het werk te gaan. Daarnaast werd de ondersteuning voor werkgevers toegelicht, evenals de acties die VDAB onderneemt naar werkzoekenden. Op het vlak van competentieversterking werd ingezoomd op online modules, opleidingen en werkplekleren.
De deelnemers aan de workshop waren het erover eens dat er al veel te vinden is over algemene competenties voor de circulaire economie, maar voor de uitvoerende profielen nog niet. En dat terwijl er wel degelijk reeds wordt ingezet op duurzaam werken, zoals hergebruik van materialen en selectieve afvalinzameling in functie van recyclage. Die zaken worden echter nog niet benoemd als elementen van circulariteit.
Tijdens de workshop werd ook de vraag gesteld vanaf wanneer je opleidingen echt aanpast aan nieuwe technieken, materialen en innovaties. Is het al zinvol om de basisopleiding aan te passen wanneer een bouwpraktijk nog niet mainstream is? Om die vraag te beantwoorden, zal een sterke wisselwerking met de werkgevers nodig zijn.