Durcat, een aanhoudend succesverhaal
Ruime openingsuren, breed assortiment en hartelijke glimlach lonen al 30 jaar
Terwijl de meeste Belgische dagbladhandels het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden en velen zelfs noodgedwongen moeten sluiten, gaat het jaar na jaar steeds beter met dagblad- en papierhandel Durcat in Wemmel. Maar voor dat toenemende succes moeten zaakvoerders Patrick De Smet en Christine Van Holderbeke heel hard werken en veel ontzeggen. Ze hebben bovendien maar liefst 5 (!) overvallen getrotseerd.
Wakker om 2 uur
Het professionele verhaal van Patrick De Smet en Christine Van Holderbeke begint in Sint-Amandsberg (Gent), waar aan de toenmalige dagbladhandel ook een dagelijkse krantenronde gekoppeld was. “We kregen drie kinderen en mijn vrouw en ik gingen slapen om 20u”, begint Patrick. “Om 2u waren we alweer wakker om de krantenronde te verzorgen en om daarna de winkel te openen. Na 15 jaar meenden we dat het zo niet verder kon: spoedig zouden wij vroeger naar bed moeten dan onze kinderen!”
Daarom ging het koppel op zoek naar een dagbladhandel zonder krantenronde én met een mooie omzet. Zo belandden zij in 1994 aan de Dokter H. Folletlaan in Wemmel.
“Ik wou ook geen krantenronde meer omdat dagbladuitgevers in de jaren ’80 van de vorige eeuw hun eigen distributiefirma oprichtten, later verkocht aan bpost, en het dus niet langer loonde. Dat was het begin van de oneerlijke concurrentie. Ik vind dat men aan die schandalige mistoestand zeker herinnerd mag worden”, zegt Patrick. “Na al die jaren heb ik dat zelf nog steeds niet verwerkt.”
Verdubbeling zakencijfer
Het was een goede stap om naar Wemmel te verhuizen, want het zakencijfer verdubbelde meteen. De Dr. H. Folletlaan is immers een belangrijke invalsweg voor veel pendelaars naar Brussel. De eerste dagbladhandel die het koppel in Wemmel overnam, situeerde zich wat verder in de huidige straat. “Die winkel had een bedrijfsoppervlakte van 120m²”, weet Christine. “De huidige, die we 9 jaar geleden aankochten, telt 260 m².”
Een verstandige beslissing, want de winkelomzet nam hand over hand toe.
Internationale perstitels
Terwijl Christine en Patrick tijdens hun beginjaren enorme stapels kranten verkochten, is het nu beperkt tot kleine stapeltjes die voornamelijk door oudere mensen worden gekocht. Daarentegen doen magazines het erg goed met ongeveer 2.000 verschillende titels in het assortiment. “Wij vinden een ruim aanbod internationale kranten en tijdschriften belangrijk, omdat hier veel buitenlanders wonen”, verduidelijkt Patrick. “Uiteindelijk zijn het onze klanten die bepalen welke titels we wel of niet in het assortiment hebben. Dus als daar een bepaalde titel in ontbreekt, gaan we er voor de klant graag achteraan. Vooral de verkoop van gespecialiseerde magazines, zoals informaticabladen, blijft toenemen.”
Diversificatie
Papierwaren
Naast de vertrouwde krantenwinkelproducten zoals dagbladen, magazines en rookwaren (inclusief vapes en CBD), heeft Durcat ook een uitgebreid assortiment papierwaren.
“Daarmee zijn we de enige aanbieder in de streek”, vertelt Christine. “De vorige eigenaar drukte ons twee dingen op het hart: blijf kantoorwaren verkopen en verander nooit de naam Durcat. Papierwaren zijn inderdaad goed voor de helft van onze winst. In de omgeving bevinden zich dan ook tal van onderwijsinstellingen, kantoren en horecazaken. De verkoop van kantoor- en schoolbenodigdheden piekt natuurlijk begin september, maar ook doorheen het jaar gaat dat vlot. Het blijft opmerkelijk hoeveel mensen, in deze tijd van computers en e-communicatie, toch graag met een mooie balpen of vulpen in een fraai notitieboek blijven schrijven. Dat zal wel aanhouden, ook omdat fabrikanten met mooie designs en kleuren handig op die markt inspelen.”
"Het blijft opmerkelijk hoeveel mensen, in deze tijd van computers
en e-communicatie, toch graag met een mooie balpen of vulpen
in een fraai notitieboek blijven schrijven"
Boeken
Terwijl de meeste Belgische dagbladhandels het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden en velen zelfs noodgedwongen moeten sluiten, gaat het jaar in jaar uit steeds beter met dagblad- en papierhandel Durcat.
Het geheim van het succes schuilt dus in een doordachte productdiversificatie. En als een bepaald product minder goed of helemaal niet loopt zoals verhoopt, wordt dit onmiddellijk afgestoten om een ander producttype te proberen. En als dat aanslaat, is het ook meteen een blijver in het vast winkelassortiment.
“We hebben geen verklaring voor het succes”, zeggen de zaakvoerders. “Maar een uitgebreid, heel divers assortiment draagt daar zeker toe bij. Daarnaast is er het onlineverhaal waar een groot deel van de bevolking niet aan deelneemt. Velen zoeken wel op het internet naar boektitels die hen aanspreken, maar bestellen het boek vervolgens graag bij ons. om het daarna fysiek op te halen."
De klanten van Durcat bekijken misschien wel online welk boek ze willen kopen, maar bestellen dat dan bij Patrick en Christine om het vervolgens ook fysiek te gaan halen
Wenskaarten en geurlampen
Ook voor het uitgebreide aanbod wenskaarten is Durcat heel geliefd omdat men er in beide landstalen terecht kan.
“En de vullingen voor geurlampen hebben een goede rotatie”, stelt Christine. “Liefhebbers komen graag terug om hetzelfde parfum opnieuw aan te kopen of om net eens een ander te proberen. De geurlampen zelf worden voornamelijk als geschenkartikel aangekocht ter gelegenheid van een verjaardag, Kerstmis, Moederdag ...”
Verder zien we ook geschenkpapier, pocketboeken, pakketjes ...
"Bovendien vinden veel mensen het aangenaam om op hun gemak een half uur of langer in onze winkel rond te struinen om alles rustig te bekijken. Dat is natuurlijk prima voor ons; wij staan toch in de zaak. En soms koopt de klant meer dan waar hij voor kwam, soms ook niks. Dat maakt niet uit. Naast een uitgebreid en gevarieerd productassortiment is het ook belangrijk om altijd vriendelijk, behulpzaam te zijn en een goede service te bieden.”
"Velen zoeken wel op het internet naar boektitels die hen aanspreken, maar bestellen dat boek vervolgens graag bij ons
om het daarna fysiek op te halen"
Patrick: “Over het internet gesproken, Durcat heeft geen eigen website, noch een pagina op sociale media. Ook zonder onlineverhaal is Durcat al genoeg bekend. Wanneer zouden we trouwens de tijd vinden om daaraan te werken? Als men iets wenst, mag men dat altijd vragen. Wij doen ons best om iedereen zo goed mogelijk te helpen.”
Sigaren
Zijn er ook zaken die absoluut niet verkopen? Patrick en Christine kijken elkaar lachend aan. “Roomijs!”, klinkt het in koor. “Dat was geen succes, net als koffie en broodjes. Want voor het aanbieden van verse voedingswaren moet men aan een pak vereisten voldoen. Daarmee zijn we al snel gestopt, omdat de winkelruimte beperkt en kostbaar is. Later hebben we een grote humidor met kwaliteitssigaren geplaatst. Die doen het geweldig.”
Christine: “Men moet diversifiëren; een bepaald product verkoopt soms voor geen meter, terwijl een ander loopt als een trein. Men moet aanbieden wat de klant wenst.”
“Ik koop soms wat te veel stock aan omdat ik niemand wil teleurstellen”, pikt Patrick in. “Als een product echter niet zo goed verkoopt als verwacht, is het helaas ook moeilijk om daar weer vanaf te geraken. Maar ja, dat is het risico van het ondernemen, denk ik.”
Geen sportweddenschappen
In de categorie sportweddenschappen biedt Durcat enkel 'Scooore' aan. Een bewuste keuze, zo blijkt. “Wij houden met opzet de boot af om dit aanbod uit te breiden, omdat we liever geen gokkers willen die de hele dag in de winkel rondhangen. Ik mag er niet aan denken dat dit een gokkantoor wordt”, huivert Christine. “Ook niet omdat hier heel veel kinderen over de vloer komen.”
Pensioen
Het is opmerkelijk hoe Christine en Patrick hun winkel met hart en ziel runnen. Ondanks vijf overvallen. “Ach, welke zaak is nog nooit overvallen?”, relativeert de zaakvoerder. “Goed, bij ons gebeurde dat al vijf keer maar wel op 45 jaar tijd dat we een krantenwinkel uitbaten.”
Het is even schrikken van het nieuws dat deze succesvolle zaak over te nemen staat. “Welja”, zegt Christine, “het is natuurlijk ons kindje en het zal heel vreemd zijn als er anderen in Durcat staan. De weinige momenten dat ik alleen in de winkel ben, krijg ik vaak te horen dat mijn man er één uit de duizend is en dat, als we de winkel ooit verkopen, er nooit meer een tweede Patrick zal zijn!"
"We zijn niet gehaast, maar mijn man is nu 63 jaar, dus... . We kunnen de zaak ook niet aan onze kinderen overlaten, want zij hebben alle drie universitaire studies gedaan en hebben een goede baan. Zij weten natuurlijk ook hoeveel uren wij dagelijks aan de winkel besteden. De winkel is altijd open, we zijn nooit met vakantie gegaan en ik zal blij zijn om wat vrije tijd met onze kinderen en kleinkinderen te spenderen. We blijven wel in deze regio wonen, want onze drie kinderen wonen hier, net als de kleinkinderen waarvan het zesde op komst is.”
"Ik weet nog niet wat ik na mijn pensioen ga doen. Omdat stilzitten niks voor mij is, zal ik me dan maar als flexijobber inschrijven zeker?”, lacht Patrick.
In november zal Durcat 30 jaar door Christine en Patrick uitgebaat zijn, maar daar wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven. “Ach, de meeste klanten weten dat niet en wij liggen daar niet wakker van”, merkt Patrick droog op.
Wist-je-datje
De naam Durcat is een begrip in Wemmel, Merchtem, Wolvertem, enzovoort. Patrick en Christine staan bekend als mijnheer en mevrouw Durcat, maar die naam werd in 1959 uitgevonden door één van de vorige eigenaars. Die man heette Dupont, had een zoon René en een dochter Catherine.
DURCAT
Adres:
Dr. H. Folletlaan 175, 1780 Wemmel
Tel.: 02 460 38 03
Openingsuren:
- maandag t.e.m. donderdag: 05.30 - 19.30 u.
- vrijdag: 05.30 - 20 u.
- zaterdag: 05.30 - 18 u.
- zondag: gesloten
Contact:
E-mail: durcat@proximus.be