"onze specialiteit is HASSELTSE SPECULAAS VOLGENS ALOUDE TRADITIE"
EEN VADER EN ZIJN DOCHTER, MEER IS ER NIET NODIG
Het verhaal van de Bakkersdochter siert in zijn eenvoud: een dochter die verkoopt en een vader die bakt; zoals de naam al lichtelijk deed vermoeden. In een fijn winkeltje in het centrum van Hasselt vervolledigen Jacques Vanderstraeten en dochter Heleen de stamboom van het bakkersgeslacht. Het begon als een pop-up op een food market en groeide uit tot een warme, sfeervolle bakkerij. “Onze specialiteit is de verse, Hasseltse speculaas, die we op traditionele en ambachtelijke wijze met de hand vervaardigen”, aldus de goedlachse Heleen.

EEN VADER EN ZIJN DOCHTER
We laten de drukke straten en honderden toeristen in het centrum van Hasselt achter ons als we de Minderbroedersstraat inwandelen. De rust komt ons tegemoet als we ter hoogte van nummer 28 op een uitnodigende vitrine botsen, waar kleurrijke taartjes en versgebakken koeken de passanten doen watertanden. Wie de deur uiteindelijk durft te openen, wordt verwelkomd door de nostalgische geur van versgebakken speculaas. In de ondertussen vertrouwde opstelling is het gouden duo in de weer: Jacques bakt en Heleen bedient de klanten.
Bakken zit in de genen
“Mijn oma heeft veertig jaar geleden bakkerij Vanderstraeten opgericht in Alken, waar mijn vader sinds zijn 16e speculaas bakte”, start Heleen het interviewgedeelte over de bakkersgenen in de familie. “Veel klanten kwamen terug voor de befaamde ‘koeken van Jaak’, maar uiteindelijk koos mijn vader voor een carrière in het onderwijs en nam mijn nonkel Paul de bakkerij over. M'n papa gaf les in de bakkersopleiding aan de hotelschool in Hasselt en ondertussen is hij na 36 jaar op welverdiend pensioen.”
Hoewel Heleen uit een bakkersfamilie komt, had ze bijna een compleet ander pad bewandeld. “Ik heb grafisch design gestudeerd en een lerarenopleiding gevolgd. Tijdens de week gaf ik plastische opvoeding en in het weekend werkte ik bij mijn tante, die – hoe kan het ook anders – een bakkerij had in Sint-Lambrechts-Herk. Toen ik even zonder werk viel als leerkracht liet ik mezelf toe om weg te dromen bij hetgeen waar ik het meeste vreugde in zou vinden: ik wou een eigen winkeltje beginnen.”
Pop-up food market aan de basis
De droom van Heleen werd sneller werkelijkheid dan gedacht toen ze in 2017 op een opportuniteit botste. “Ik stond in december met verse speculaas op The List Design & Food Market in de Twee Torenwijk in Hasselt, een unieke mix van lokale markt en strakke pop-up conceptstore. Naast ons stond de stand van Bakkerij Egt uit het Openluchtmuseum Bokrijk. Zij zochten al even een vast verkooppunt voor hun brood buiten het domein en zo groeide het idee: een winkel met brood van Egt en speculaas van mijn vader. Toen dit pand in 2018 vrijkwam, viel het laatste puzzelstukje op zijn plaats: Bakkersdochter zag het levenslicht.”
UNIEKE SAMENWERKINGEN SLEUTEL TOT SUCCES
Op slechts enkele luttele vierkante meters slagen Heleen en Jacques erin om aan ieders wensen te voldoen. “De kleine werkruimte laat ons niet toe om alles in eigen beheer te houden. Bovendien zijn we maar met twee werkkrachten, en dat willen we nog even zo houden”, gaat Heleen verder. “De samenwerking met mijn vader loopt vlot, we zijn ondertussen goed geroutineerd. Hij is de man van de praktijk die alle creaties uit de pols schudt en hij communiceert duidelijk welke grondstoffen daarvoor nodig zijn, terwijl ik insta voor de boekhouding, de bestellingen en de verkoop in de winkel.”
Jacques komt even piepen uit zijn atelier en springt bij. “Na 36 jaar voor een klas te staan, genoot ik ervan om mijn gezag even aan de kant te schuiven. Ik vind het geweldig dat ik hier mijn eigen ding kan doen, dat brengt rust. Als tweekoppig team zijn we goed georganiseerd, dus dat loopt, meestal, wel op wieltjes.”
Voor de speculaas maak ik in de zomer 100 kg deeg per week,
in de winter loopt dat op tot 200 kg

Hand in hand met andere bakkers
“Onze standaard broden, pistolets en sandwiches zijn afkomstig uit Bakkerij Vanderstraeten, van mijn nonkel dus, al jaar en dag een gevestigde waarde in Alken en omstreken. Voor de speciale broden, handgerolde croissants en chocoladebroodjes op basis van zuurdesem doen we sinds kort een beroep op BriJosh, de ambachtelijke bakkerij van Johan Haiverlain in Tongeren. Hij bakt brood met natuurlijke desem en oergranen zoals emmer, einkorn, rogge, tritordeum en kamut. Het meel is van de Commandeursmolen uit Heerlen, lokaal geteeld, volledig biologisch en op steen gemalen met de watermolen, zodat dit rijk is aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Van woensdag tot zaterdag worden de broden elke ochtend vers aan mijn deur geleverd, ik kan alleen maar lovend zijn over de samenwerking”, gaat Heleen verder. “Eigenlijk combineren we het beste van drie werelden”, vult Jacques aan. “Het beste uit Alken, Tongeren en Hasselt. Iedereen heeft zijn specialiteit, dus het komt ons allemaal ten goede als we samenwerken.”
Onze producten zijn te koop in de bakkerij, via de online versmarkt Supervers en op de boerenmarkt Buurderij

Lokale leveranciers zijn de rode draad

“We gaan steeds op zoek naar de beste grondstoffen, waar mogelijk biologisch of fairtrade en bij voorkeur afkomstig van lokale producenten. In onze speculaas zit bijvoorbeeld biologisch bloem van ambachtelijk molenaar Daan Christoffels, de twintiger uit Genk die de Dorpsmolen in Stevoort draaiende houdt. De honing is afkomstig van imkerij The Happy Bees, van de Hasseltse stadsimker Marc Severi. De suiker en chocolade in het gebak zijn fairtrade en de supplementaire producten die we aanbieden, zoals stroop of confituur, zijn stuk voor stuk afkomstig van lokale producenten. Daarnaast proberen we ook ons steentje bij te dragen aan het milieu. Het gebruik van plastic zakjes reduceren we tot een minimum en op het einde van de dag maken we pakketjes van de overschot voor Too Good To Go. Drie jaar geleden waren we de eerste zaak in Hasselt die zich bij de organisatie aansloot, sindsdien hebben we zelden iets moeten weggooien.”
Buurderij en Supervers
“Klanten kunnen onze producten in de winkel komen halen, maar elke twee weken zijn we ook te vinden op de Buurderij in Runkst”, vertelt Heleen. Buurderij, een innovatief concept dat overgewaaid is uit Frankrijk, verbindt lokale producenten en consumenten, volledig in teken van de korte keten. Consumenten kunnen daar een bestelling van uitsluitend lokale en seizoensgebonden producten rechtstreeks van producenten aan faire prijzen afhalen. Momenteel telt het hele netwerk in Europa meer dan 1.500 ‘Buurderijen’. “Eenvoudig uitgelegd is het dus een wekelijkse of tweewekelijkse boerenmarkt die op verschillende locaties in België neerstrijkt. Klanten geven op voorhand online door wat ze willen bestellen, wij maken de pakketjes klaar en op de markt kunnen ze dit gemakkelijk ophalen. Daarnaast is onze speculaas ook te koop via Supervers, een all-in online versmarkt in Limburg, waarbij klanten hun winkelmandje zelf samenstellen uit 500 verse producten. De bestellingen worden de dag nadien aan huis geleverd, waardoor ze een volwaardig en hoogwaardig alternatief bieden voor de wekelijkse trip naar de supermarkt.”

hazelnootgebak met abrikoos, frangipannetaart met peer ...
HASSELTSE SPECULAAS IS DE SPECIALITEIT

“Vanaf mijn 16e ben ik non stop speculaas blijven bakken, eerst voor de zaak van mijn moeder, daarna op de hotelschool voor mijn leerlingen en nu hier in Bakkersdochter, het is precies de rode draad in mijn leven”, lacht Jacques glunderend. “In de zomermaanden maak ik ongeveer 100 kg deeg per week voor de speculaas, in de winterperiode loopt dat op tot 200 kg. Wat het zo bijzonder maakt? De speculaas is krokant vanbuiten, maar heel zacht vanbinnen. Bovendien voorzien we ondertussen diverse soorten. De klassiekers mogen natuurlijk niet ontbreken, aangevuld met lactosevrije (met sojaboter), suikervrije (met Zusto) en glutenvrije (met glutenvrij meel van Schär) speculaas. Aangezien de oudere generatie verknocht is aan een speculaasje bij de koffie, zijn we blij dat we ook voor hen iets lekkers in de aanbieding hebben.”
We zouden kunnen zeggen dat het een diepgewortelde passie is, maar zelfs dat is een understatement. En dat hij zijn liefde voor het aloude ambacht graag met anderen deelt, maakt het verhaal des te mooier. “Op maandag en dinsdag zijn liefhebbers welkom om een workshop te volgen. We schuiven in de winkel alles aan de kant, ik leg met plezier uit hoe speculaas op de traditionele wijze met de hand wordt gemaakt en vervolgens gaan we samen aan de slag. We hebben al bezoekers gehad uit alle uithoeken van België, dus we gaan daar nog wel even mee verder.”
INTERIEUR COMBINEERT VINTAGE EN MODERN
Bakkersdochter bestaat nog maar sinds 2018, maar wie het bakkerijtje binnenwandelt, waant zich eerder in een vintage winkel met authentieke uitstraling. “Over de inrichting werd lang nagedacht en uiteindelijk is het een winkel met open atelier geworden dankzij de hulp van architecte Nathalie Humblet, waar we vintage en modern combineren. Kris en Petra van Woodstock Antiques uit Kortessem bezorgden ons de industriële, mintgroene lampen en de oude, metalen rekken die we zelf hebben opgeknapt. Aan de bakstenen muur pronkt een grote illustratie van het illustratorenduo Jacques & Lise, een speels element dat het geheel afmaakt”, besluit Heleen tevreden.
