WAT IS ABSORPTIEKOELING?
PRINCIPE
Absorptiekoeling komt eigenlijk neer op koelen met warmte. Het principe erachter kent Franse roots. Het was wetenschapper Ferdinand Carré die het mechanisme van absorptiekoeling in 1858 ontdekte, weliswaar met andere vloeistoffen (water en zwavelzuur). Om het proces echt industrieel interessant te maken, wordt er gewerkt in een kringloop die telkens vier stappen beslaat. Het vertrekt vanuit de verdamping van een vloeistof. Dat heeft immers een koelend effect. Absorptiekoeling werkt onder vacuüm zodat de vloeistof al bij 0 °C verdampt kan worden. Het proces zou stoppen als het verdampte koudemiddel niet kan worden afgevoerd. Daarom wordt de damp geabsorbeerd in een vloeistof.
Er zijn twee keuzes: lithiumbromide en ammoniak (al komt ammoniak wel zelden voor). Stap twee bestaat dus uit absorptie. Naarmate de absorptievloeistof echter meer damp opneemt, zal de kracht van haar werking dalen. Daarom moet de vloeistof opnieuw geregenereerd worden. Dat gebeurt in een generator. Die zal het koudemiddel weer uit de oplossing verdampen. Laatste stap is de condensor. De condensor zal de damp die in de generator vrijkomt weer vloeibaar maken. De vloeistof kan dan terug naar de ver-damper om de cirkel te sluiten en het proces oneindig te laten plaatsvinden.
TOEPASSINGEN
Hoewel er in theorie geen bezwaren zijn, lenen absorptiekoelmachines zich vooral voor niet-residentiële toepassingen. Ze komen bij uitstek tot hun recht bij proceskoeling, opslag van producten rond 10 °C en koeling van gebouwen. Dat vooral wanneer er restwarmte beschikbaar is. Dan kan men als het ware gratis elektriciteit produceren. Zonder zal het rendement een stuk lager zijn. Waar vroeger enkel hoge temperaturen zich leenden voor absorptiekoeling, kan men met de nieuwe sturingen nu ook lagetemperatuurtoepassingen realiseren, bijvoorbeeld met zonneboilers, geothermie of WKK-installaties (warmte-krachtkoppeling).
We zitten met absorptiekoeling nog maar aan het tipje van de ijsberg. Er zullen de komende jaren nog tal van toepassingen bijkomen naarmate de energieprijzen stijgen en de wetgeving rond de F-gassen strenger wordt. Absorptiekoeling is immers een zeer duurzame manier van koelen. In Europa geeft Italië zich al duidelijk gewonnen voor absorptiekoeling. Wereldwijd blijft Azië koploper.