ArtikelsNieuwsZoekertjes
Thema's
  • chevron_right Architectuur
  • chevron_right Typologie
  • chevron_right Bouwmaterialen
  • chevron_right Bouwtechnieken
  • chevron_right Energie productie
  • chevron_right Hvac
  • chevron_right Sanitair
  • chevron_right Elektriciteit
  • chevron_right Funderingen & grondwerken
  • chevron_right Ruwbouw
  • chevron_right Isolatie
  • chevron_right Daken
  • chevron_right Gevels
  • chevron_right Schrijnwerk
  • chevron_right Vloeren
  • chevron_right Interieur
  • chevron_right Tuin & landschap
  • chevron_right Diensten
Industriële klimatisatie
  • Premium

Brandbare koelmiddelen herkennen en correct gebruiken

Tot op heden worden in compressiekoelsystemen vaak nog synthetische koelmiddelen (hfk's, hfo's) gebruikt. deze koelmiddelen hebben een negatieve invloed op het broeikaseffect als zij in de atmosfeer terechtkomen. natuurlijke koelmiddelen hebben deze ...

  • Premium

Hoe koudeleidingen correct isoleren?

Leidingen in een koelsysteem correct isoleren, is van groot belang. wie koelleidingen niet (goed) isoleert, riskeert energieverliezen tot wel 80% en vergroot de kans op corrosieschade door condensvorming.

  • Premium

Koeling in projectbouw

Koelen in de projectbouw kan op verschillende manieren. denk maar aan het gebruik van warmtenetten, betonkernactivering of geothermie.

  • Premium

De ideale vriestechniek bestaat niet

Voedselconservering is al een probleem sinds de mens begon met jagen en verzamelen, maar toen was men ongetwijfeld minder kieskeurig. bederf, uitdroging en verlies aan textuur en/of smaak worden tegenwoordig niet meer getolereerd. elke voedselproducent wil bij de aanschaf van een nieuw vriessysteem de juiste keuze maken, en breekt zich het hoofd over zaken als de productiecapaciteit van de fabriek, de vereiste flexibiliteit, de milieu-impact en, niet op de laatste plaats, de beschikbare financiële middelen.

  • Premium

Koel- en vriestechnieken in de voedingsindustrie

  • Premium

Belangrijkste koeltechnieken voor de voedingsmiddelenindustrie

De voedingsindustrie werkt met aan bederf onderhevige grondstoffen en (half)producten. er staan de producenten diverse koelmethoden ter beschikking om de groei van micro-organismen af te remmen en ervoor te zorgen dat de kwaliteit, de textuur en de samenstelling gehandhaafd blijven. nu de hoge hygiëne- en versheidsstandaarden voor voeding in de europese unie bepalen dat betrouwbare koeling van producten en een ononderbroken koelketen een absolute must zijn, is elke voedselproducent het aan zijn stand verplicht het koeltraject serieus te nemen.

  • Premium

Koelen met geothermische warmtepomp goed voor bodemklimaat

Dat men er ook passief mee kan koelen, is een belangrijk voordeel van geothermische warmtepompen. het verbruikt bijna niets om te koelen en het komt bovendien ook de bodem ten goede.

  • Premium

Koeling via luchtgroepen

Koeling in luchtgroepen is niet altijd vanzelfsprekend. als de koelingsbehoefte te groot is, of als er per zone een te sterk verschillende vraag naar afkoeling is, wordt ervoor gekozen het koelsysteem niet in de luchtgroep te integreren. is dat niet het geval, dan is koeling in luchtgroepen een aanrader, voor zowel residentiële als niet-residentiële projecten.

  • Premium

Verwarmen en koelen via luchtgroepen

Koeling in luchtgroepen is niet altijd vanzelfsprekend. als de koelingsbehoefte te groot is, of als er per zone een te sterk verschillende vraag naar afkoeling is, wordt ervoor gekozen het koelsysteem niet in de luchtgroep te integreren. is dat niet het geval, dan is koeling in luchtgroepen een aanrader, voor zowel residentiële als niet-residentiële projecten. de luchtgroep combineert meerdere thermische aspecten in één installatie en wordt beheerd door één sturingssysteem. het systeem is dus plaatsbesparend, de operating costs liggen laag en het onderhoud is miniem.

  • Premium

Opbouw luchtgroepen

Luchtgroepen worden ingezet voor het ventileren, verwarmen, koelen, klimatiseren en de vochtbeheersing van residentiële en niet-residentiële gebouwen. woningen, maar ook scholen, zwembaden, rust- en verzorgings­tehuizen... kunnen worden uitgerust met deze luchtbehandelingskasten, die in grote en ook in erg compacte formaten beschikbaar zijn.

  • Premium

Verwarmen en koelen met warmtenetten

De energievoorziening voor bedrijven en gebouwen wordt in belgië nog te veel op individuele basis bekeken. nochtans zijn collectieve energiesystemen op gebouw-, wijk-, stads- of zelfs landniveau de sleutel om een duurzaam energiebeleid uit te bouwen.

  • Premium

Kiezen voor betonkernactivering

Betonkernactivering (bka) is stilaan een bekend begrip geworden bij professionals uit de klimatisatiebranche. omdat er nog steeds een aantal misverstanden en 'mythes' rondgaan betreffende deze materie, lijkt het ons zeker geen kwaad te kunnen om een en ander op een rij te zetten omtrent dit klimatisatiesysteem waarmee men zowel kan koelen als verwarmen.

  • Premium

Koelen met koudenetten

Geen koelmachine meer in je appartement, kantoor of bedrijfs­pand, maar een aansluiting op een leidingnet met gekoeld water. een koudenet lijkt goed op een warmte­net, behalve dan dat er via een netwerk van leidingen koud water, geproduceerd door een of meerdere koudeproducenten, wordt getransporteerd naar koudeafnemers. een koudenet voorziet in koeling.

  • Premium

Verwarming en sanitair warm water met een warmtenet

Een warmtenet is niets meer dan een netwerk van leidingen dat warmte, geproduceerd door een of meerdere warmteproducenten, transporteert naar de warmte-afnemer(s). om de warmte te vervoeren, wordt ofwel stoom, ofwel water als een warmtedragend medium gebruikt. een warmtenet voldoet in de vraag naar sanitair warm water en verwarming.

  • Premium

De juiste deur op de juiste plaats

In firma’s die diepvriesproducten vervaardigen, voeding verwerken of fruit en groenten bewaren, is er veel bedrijvigheid. de grootste uitdaging ligt dan in het feit dat de temperatuur ondanks dit alles constant moet blijven. een cruciale factor hierin zijn deuren en poorten die de toegang vormen tot de koel- en vriescellen.

  • Premium

"veel bedrijven weten niet eens dat hun hvac-installatie verouderd is"

Industriebreed kampen verschillende sectoren met hetzelfde probleem: verouderde assets die op korte termijn aan vervanging toe zijn. verschillende (grote) partijen beroepen zich op de onderhoudssector om de levensduur te verlengen of de assets zelfs te upgraden. onder andere hvac-bedrijf abn stelde vast dat niet alleen luchtbehandelingsinstallaties, maar ook andere hvac-installaties met dat probleem kampen. het stelde een concept op om de gevreesde onverwachte uitval te voorkomen.

  • Premium

Warmterecuperatie is de toekomst van koeltechniek

Ook in koude-installaties komt er nog heel wat warmte vrij. warmte die nog van nut kan zijn op voorwaarde dat er een mogelijke toepassing voor is en dat er energetisch rendement goed blijft. de ap hogeschool antwerpen werkt al langer rond dit thema. daar hebben ze een proefinstallatie ontworpen waarbij warmte geleverd wordt in functie van de vraag. cooltechnics had een gesprek met project­coördinator en docent elektromechanica klimatisatie – energiemanagement bert verhasselt over de mogelijkheden van warmterecuperatie voor koel- en vries­installaties.

  • Premium

Ontneem legionella alle doorgroeimogelijkheden

Het vlaamse legionellabesluit van 2007 verplicht al wie koeltorens uitbaat, tot het opmaken van een legionellabeheersplan, het uitvoeren van een periodieke staalname en het bijhouden van een register. in de nasleep van de uitbraak van die bacterie in evergem bleek dat nog te veel bedrijven daar niet aan voldoen.

Houdbaarheidsdatum verlengd dankzij unieke (druk)techniek

Op amper zes maanden tijd bouwde bram d’hondt met enkele partners in binche zijn bedrijf hpp services uit. om niet nodeloos tijd te verspillen met het wachten op vergunningen, opteerden ze voor een grondige renovatie van de oude fabriekshal. zowel de voorgevel als de immense koelunit van 4.800 m² werden opgetrokken uit isolerende panelen van isomasters. na amper een half jaar kon d’hondt aan de slag met zijn in belgië unieke hpp-techniek om de houdbaarheidsdatum van voedsel gevoelig uit te breiden, zonder in te boeten op smaak, textuur of aroma.

  • Premium

Onderhoud absorptiekoelmachines