TOEPASSINGEN VAN KOEL- EN VRIESCELLEN
Waar relatief kleine, geconditioneerde ruimtes nodig zijn, om zo veelal een temperatuurverschil tussen twee plaatsen te realiseren, zijn koel- en vriescellen de uitgelezen oplossing. Die zijn samengesteld uit geïsoleerde sandwichpanelen met variërende diktes. Voor grotere ruimtes zijn dit gelijkaardige, industriële sandwichpanelen.
VOORAL IN DE VOEDING
Een lage temperatuur is dikwijls vereist bij voedingstoepassingen - zowel op het niveau van de voedselverwerkende industrie als de catering, detailhandel of horeca - voor de bewaring of verwerking van de bederfelijke levensmiddelen. Ook particulieren kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een koelcel als een 'inloopkoelkast'. De lage temperatuur staat hier duidelijk in voor de voedselveiligheid.
De conditionering kan evenwel ook bestaan uit een aangepaste atmosfeer. Denk daarbij dan bijvoorbeeld aan cleanrooms in de farmaceutische sector, of zelfs aan bijzondere trainingsomstandigheden voor topsporters. Om over de bewaring van lijken nog maar te zwijgen … De toepassingen voor koel- of vriescellen zijn tegenwoordig dus heel uiteenlopend, al staat de voeding nog altijd met stip op één.
KOEL- EN VRIESCELLEN ALS POP-UPS
Koel- en vriescellen duiken tegenwoordig ook steeds meer op in pop-ups, strandbars en op festivals, waar ze dus geen vaste plaats hebben. Handig is dan ook dat ze niet alleen snel te monteren zijn, maar even snel weer demonteerbaar zijn. Dat kan weliswaar niet tot in het oneindige omdat er wat slijtage aan de sluitsystemen kan optreden, maar normaal gezien kun je dezelfde panelen toch enkele keren uit elkaar halen en weer in elkaar steken.