ZonnepanelenPremium

OOK STOOKPLAATS AANPASSEN

FOUT: GEEN REKENING HOUDEN MET RENOVATIEWERKEN

De eisen met betrekking tot de ruimte waarin de ketel staat opgesteld, de toevoer van verbrandingslucht, de ventilatie van deze ruimte en de afvoer van de verbrandingsproducten worden bepaald in de norm NBN B 61-002 voor ketels met een vermogen kleiner dan 70 kW. De meeste fouten in de stookplaats worden gemaakt tegen de ventilatie.

FOUT: ONDERDIMENSIONEREN VENTILATIE

geen rekening renovatie

Meestal is die behoorlijk ondergedimensioneerd of wordt hier zelfs geen rekening mee gehouden door onderschatting van het belang ervan. Onvoldoende lucht geven aan de ketel betekent nochtans dat er geen verbranding plaatsvindt, waardoor de ketel mogelijk in veiligheid gaat. Een gebruiker beschouwt dat als een panne. Omdat dit probleem meestal binnen de garantieperiode voorkomt, schuift de installateur het door naar de fabrikant.

Als voorbeeld nemen we de installatie van een sectionale poort. De ketel, die in de garage staat opgesteld, werd vroeger gedimensioneerd op de oude garagepoort, vaak een kanteldeur. Na de vervanging zal de nieuwe poort de luchtdichtheid van de stookplaats (de garage) optimaliseren. Als nu ook de oude ketel vervangen wordt, dan betekent dit dat ook de ventilatie aangepast moet worden. Als dat niet gebeurt, zal er minder luchttoevoer naar de ketel zijn, wat resulteert in een slechtere werking.

OPLOSSING: KLANT VRAGEN NAAR GEPLANDE RENOVATIEWERKEN

Zulke renovatiewerken worden vaak niet mee in rekening gebracht tijdens de vervanging van een ketel. Het komt natuurlijk ook voor dat de installateur niet op de hoogte is van de nieuwe poort en dat bijgevolg niet in rekening kan brengen. De norm NBN B 61-002 beschrijft de meest ideale opening voor luchttoevoer in de stookplaats voor bepaalde ketelvermogens. De norm vermeldt ook aanpassingen die raadzaam zijn indien bijvoorbeeld een droogkast in de ruimte aanwezig is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Is afbraak ecologisch nog verantwoord?

Tegen 2050 moeten er zeker 400.000 bijkomende woningen gerealiseerd worden. daarbij rijst de vraag: is afbraak wel verantwoord? is het niet beter voor het milieu om in te zetten op renovatie in plaats van afbraak en nieuwbouw? uit een doctoraatsonderzoek blijkt ...

In zeven stappen naar de renovatie van collectieve rookgaskanalen

De renovatie van rookgaskanalen belooft nog een aantal jaar hoog op de agenda van de verwarmingsinstallateur te blijven staan. er zijn in belgië immers nog honderdduizenden oude gas- en stookolieketels, waarvan een aanzienlijk deel de komende jaren wellicht door condenserende toestellen vervangen zal worden. blijkt zo'n renovatie in eengezinswoningen relatief eenduidig, dan is de vernieuwing van gemeenschappelijke schouwen helaas een problematischer punt. elke situatie is immers anders en er zijn tal van factoren in rekening te brengen. met dit stappenplan zetten we u alvast op weg.

Productieplant renoveren: hoe begin je eraan?

Bij een gedeeltelijke fabrieksrenovatie wordt een ander deel doorgaans nog gebruikt voor de productie, verpakking of opslag van levensmiddelen. daarom moet je bij de werken maatregelen treffen om de voedselveiligheid van de nog aanwezige levensmiddelen te verzekeren.

Doelgericht retrofitten van oude structuren

Hoewel duurzame nieuwbouwprojecten vaak de schijnwerpers stelen, blijft renovatie van bestaande structuren een cruciaal onderdeel van de bouwindustrie. ingenieur-architect joris de baes toonde het belang van dit bestaand bouwweefsel aan op buildup.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine