LaadpalenPremium

WELKE LAADSTROOM IS ER GESCHIKT OM JE ELEKTRISCHE VOERTUIG MEE OP TE LADEN?

laadstroomWISSELSTROOM OF GELIJKSTROOM

Het net levert wisselstroom. De batterijcellen in de wagen worden echter gevoed met gelijkstroom. Batterijsystemen werken immers op gelijkstroom. Ofwel wordt de wisselstroom van het net door de batterijlader omgezet in gelijkstroom (= AC-laden, er wordt wisselstroom door het laadpunt aangeboden en de batterijlader fungeert als gelijkrichter), ofwel gebeurt dat door het laadpunt zelf (= DC-laden, het laadpunt biedt gelijkstroom aan). Doordat je bij het DC-laden rechtstreeks op de batterij(en) kunt laden, kan er met grotere stromen worden geladen en gaat het opladen een pak sneller (= DC-laden = snelladen). Niet elke wagen kan DC-laden (of de wagen hiervoor geschikt is, staat in de specificatiefiche van het voertuig).

MONOFASIG OF DRIEFASIG

AC-laden kan monofasig of driefasig. Bij driefasig AC-laden is het maximale laadvermogen hoger (vermogen (W) = 1,73 x spanning (V) x stroom (A)) dan bij monofasig AC-laden (vermogen (W) = spanning (V) x stroom (A)). Driefasig AC-laden gaat dus sneller dan monofasig AC-laden. DC-laden kan enkel monofasig.

230 V OF 400 V

Monofasig laden gebeurt via het 2,230 V-net (230 V). Om driefasig te kunnen laden, moet je installatie zijn aangesloten op het 3,230 V-net (230V) of het 3N, 400 V-net (400 V). Let wel, indien je een elektrisch voertuig driefasig wenst te laden via een 3,230 V-net, dan moet je een scheidingstransformator installeren die het beschikbare vermogen transformeert naar 3N, 400 V (elektrische voertuigen ondersteunen driefasig laden enkel wanneer er tussen de fasen een spanning van 400 V wordt gemeten). DC-laden gebeurt monofasig op het 3N, 400 V-net (je hebt 400 V nodig).

HOEVEEL A?

Zowel voor de monofasige als voor de driefasige AC-laadkabels zijn er uitvoeringen die ofwel 16 A, 32 A of 63 A geleiden. Hoe hoger de ampèrage (A), hoe hoger het laadvermogen. Een 32 A-laadkabel is dus in staat om de accu van het elektrische voertuig sneller op te laden dan een 16 A-laadkabel. DC-laadkabels zijn er in uitvoeringen die tot 200 A geleiden. Deze kabels hebben als vanzelfsprekend een beduidend hoger laadvermogen dan AC-laadkabels (bv. 400 V x 200 A = 80 kW).

WELKE LAADSTROOM VOOR JE VOERTUIG?

In de specificatiefiche van een elektrisch voertuig zijn de laadstroomvereisten van het voertuig te vinden. Bij laadvermogen vind je bv. 3,7 kW (monofasig, 16 A). Tot 3,7 kW is men gekomen door 230 V (de spanning bij monofasig laden) te vermenigvuldigen met 16 A (de stroom). 230 x 16 = 3.680 W (of 3,7 kW). Opladen kan hier via een monofasig AC-laadpunt met een stroom die beperkt wordt tot 16 A. Een ander voorbeeld: snellaadvermogen: 50 kW, DC. Daaruit is af te leiden dat de auto kan worden ingeplugd op een laadpaal die is aangesloten op het 400 V-net (dat is steeds zo bij DC-laden) met een stroom tot 125 A (400 V x 125 A = 50.000 W of 50 kW).

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door vav

Meer weten over

Gerelateerde artikels

De elektrische wagen als thuisbatterij

Een elektrische wagen kan niet alleen energie opnemen, maar ook teruggeven aan het elektriciteitsnet. dit wordt bidirectioneel laden genoemd. een wagen kan zo als thuisbatterij fungeren en bijvoorbeeld de energie van zonnepanelen opslaan.

Welke laadstroom is geschikt om je elektrisch voertuig op te laden?

Het net levert wisselstroom. de batterijcellen in de wagen worden echter gevoed met gelijkstroom. batterijsystemen werken immers op gelijkstroom. ofwel wordt de wisselstroom van het net door de batterijlader omgezet in gelijkstroom (= ac-laden, er wordt wisselstroom door het laadpunt aangeboden en de batterijlader fungeert als gelijkrichter), ofwel gebeurt dat door het laadpunt zelf (= dc-laden, het laadpunt biedt gelijkstroom aan). doordat je bij het dc-laden rechtstreeks op de batterij(en) kunt laden, kan er met grotere stromen worden geladen en gaat het opladen een pak sneller (= dc-laden = snelladen). niet elke wagen kan dc-laden (of de wagen hiervoor geschikt is, staat in de specificatiefiche van het voertuig).

Welke laadmethodes zijn er?

Mode 1-laden is laden via een gewoon stopcontact. de kabel uit het voertuig wordt gewoon in een bestaand stopcontact geplugd. een huishoudelijk stopcontact geeft altijd monofasige wisselstroom. de wisselstroom wordt rechtstreeks tot op het stopcontact van het elektrische voertuig gebracht (de batterijlader werkt als gelijkrichter = ac-laden).

Alles over laadinfrastructuur voor kmo’s

Binnen dit en een aantal jaar zal elk bedrijf moeten investeren in elektrische mobiliteit en de bijbehorende infrastructuur. dat vraagt een gerichte keuze inzake onder meer wagens en laadstations, maar bovenal een doordacht beleid. we zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine