BrandbeveiligingPremium

VAAK GEMAAKTE FOUTEN BRANDVEILIG AFDICHTEN

Er mogen dan wel meerdere technische oplossingen zijn om doorvoeringen af te dichten, toch is het niet altijd duidelijk welke oplossing nu precies gebruikt moet worden. Ondanks de verregaande pogingen om de oplossingen zo veel mogelijk te standaardiseren, blijft er soms een grijze zone. Fabrikanten testen hun afdichtingen op gestandaardiseerde massieve muren en lichte binnenwanden. Die testsituatie kan niet zomaar getransporteerd worden naar de situatie op de werf. Gezond verstand gebruiken is dus de boodschap en bij twijfel is het aangewezen om de best mogelijke brandweerstand te voorzien. Documenteer ook steeds wat u plaatste, desnoods met het nodige fotomateriaal. Het zou niet de eerste keer zijn dat een perfect afgedichte doorvoering in een later stadium van de bouw ongedaan gemaakt wordt door een minder precieze aannemer. Aansprakelijkheid wordt ook in de bouw steeds belangrijker, zorg dus voor voldoende 'juridische munitie', mocht het toch ooit tot een brand komen.

Vaak gemaakte fouten

De meeste fouten betreffen het gebruik van een foutieve afdichtingsmethode. Het gebruik van brandwerende kitten, terwijl de grootte van de doorvoering dat niet toelaat, polyurethaanschuim gebruiken voor de doorvoering van kabelgoten, manchetten gebruiken voor het doorvoeren van kunststof leidingen en elektriciteitskabels door hetzelfde gat: het zijn drie voorbeelden van dergelijke fouten.

Een tweede groep is het niet correct plaatsen van de juiste oplossing. Vooral brandwerende manchetten en kussens zijn hier het slachtoffer van. In het eerste geval is een verkeerde diameter vaak de boosdoener, de manchet moet goed aansluiten op de af te dichten kabel(bundel), de exacte speling is terug te vinden in het proefverslag van de fabrikant. Ook worden er soms manchetten met de verkeerde eigenschappen gebruikt. Bij brandwerende kussens gebeurt het dan weer frequent dat er te weinig gebruikt worden of dat ze te weinig samengedrukt worden, waardoor er toch een brandoverslag kan plaatsvinden. Een vaak over het hoofd gezien onderdeel betreft de bevestigingsmaterialen die gebruikt worden. Manchetten die bv. vastgezet worden met verkeerde pluggen die smelten bij een brand. Het is aan te raden metalen pluggen te gebruiken om dit te voorkomen.

Een derde groep is het foutief plaatsen van de installatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te grote afstand tussen de ophangpunten voor de kabelgoten of een te grote kabelhoeveelheid in de kabelgoot. Wat de ophangpunten betreft, wordt er aangeraden om die op max. 500 mm van de wand te plaatsen en hiervoor stalen draadstangen en pluggen te gebruiken. Ook het bijplaatsen van kabels na het plaatsen van de afdichting kan problemen opleveren. De doorvoering moet uiteraard weer volgens de geldende regels dichtgemaakt worden, maar het is aan te bevelen om dit op te nemen in uw documentatie en werfverslagen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Leidt strenger s-peil s31 tot ongezonde woningbouw?

Luchtdicht bouwen zit de laatste jaren sterk in de lift dankzij de steeds strenger wordende energievereisten. vaak wordt evenwel de dampdichtheid vergeten, wat leidt tot schade of een onaangename leefomgeving. in dit artikel gaan we dieper in op deze problematiek en geven we u een aantal oplossingen mee om lucht- en dampdicht te bouwen.

Maak je vakantiehuis brandveilig

Maak je vakantiehuis brandveilig hallo roger - ep. 3 - brandveilig vakantiehuis om een woning of een kamer te verhuren, moet je aan flink wat voorschriften voldoen. hier focussen we ons op de brandveiligheid. die moet je in orde hebben, of je nu verhuurt op de privémarkt of professioneel. we kijken naar de regels voor toeristische logies met een beperkt aantal kamers. per verhuureenheid, een kamer dus, moeten er twee uitgangen voorzien zijn, in geval van brand. naast de gewone uitgang moet er dus nog een alternatieve route zijn. deze evacuatieroutes moeten aangeduid zijn. natuurlijk moet er ook een brandalarm worden aangebracht. dit plaats je in iedere kamer én in iedere ruimte die deel uitmaakt van de evacuatieroute. voorzie, zoals in een normale woning, ook minstens één rookdetector per verdieping. per 150m² is het ook verplicht om een brandblusapparaat te voorzien. en omdat je dat in geval van nood beter zou weten staan, duidt je dat ook het best aan. verder kan je ...

Woningbouw in clt brandveilig?

Kruislaaghout is een als maar meer voorkomend bouwproduct. hout is immers een duurzaam en circulair bouwmateriaal. daarnaast is clt brandwerend, al bestaat er nog wat onenigheid. in dit artikel scheppen we voor eens en altijd duidelijkheid!

Brandwerende doorvoeringen: do’s & don’ts

Het plaatsen van brandwerende doorvoeren vergt de nodige aandacht. het correct uitvoeren van de brandwerende elementen is dan ook een vereiste. in de praktijk worden er echter regelmatig fouten vastgesteld.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine