Aandacht voor akoestiek
in ventilatieroosters

De aandacht voor akoestiek beperkt zich niet enkel tot de beglazing. Mede door het belang van ventilatie in een gebouw is de invloed van ventilatieroosters gestegen. Nadeel is wel dat deze luchttoevoer en -afvoer wel kunnen zorgen voor akoestische lekken. Gelukkig zitten de fabrikanten niet stil, met akoestische ventilatieroosters als resultaat.
Akoestisch lek
Er zijn nu ventilatieroosters beschikbaar met standaard akoestische isolatie. De roosters zijn zo ontwikkeld dat ze bewust een akoestisch ‘lek’ creëren middels perforaties boven het rooster; geluiden en trillingen passeren hier wel nog, maar worden via dat lek geleid naar de spouw, waardoor het geluid niet naar binnen kan komen.
Bij die raamverluchtingen werd de montage geoptimaliseerd, met een installatie van de roosters in het atelier, zodat die als één geheel volgens het monoblocprincipe op de werf geplaatst kunnen worden.
De ventilatieroosters worden akoestisch geïsoleerd met PPEP of PU-schuim.
Luchtdichte afwerking
Daarnaast wordt gewerkt met co-extrusie, waardoor er sprake is van een luchtdichte afwerking op ramen van zowel hout, pvc als aluminium. Op die manier hoeft de schrijnwerker niet langer een compriband te voorzien voor een lucht- en waterdichte afwerking.
Deze roosters komen enkel in aanmerking bij nieuwe ramen of bij een grondige renovatie van bestaande raamsystemen. Op bestaande roosters stelt men dan glasroosters voor.