Waarom houten vloeren kleuren?

De vloer een nieuw uitzicht aanmeten, zorgt bij renovatie voor de wowfactor. Ook een nieuw gelegd parket krijgt met een gepersonaliseerde tint een unieke stempel. Lichte tinten blijven populair, terwijl warmbruin trendy is. Lak of vernis is gemakkelijk in onderhoud. Beits – beschikbaar in veel kleuren – en logen die een verouderingseffect teweegbrengen, vergen beide een nabehandeling. Een creatief gebruik van olie resulteert in een scala aan kleuren, terwijl het parket gevoed wordt. Het geheim voor perfecte resultaten? Correct en voldoende schuren voor een egale ondergrond en dito kleuropname.
Bij renovatie en nieuwbouw
Een houten vloer kleuren gebeurt om verschillende redenen. Bijvoorbeeld bij renovatie: de vloer is verkleurd, beschadigd, niet meer schoon te krijgen. Of de eigenaar wil een nieuwe uitstraling en de vloer aanpassen aan de huidige woontrends en -stijlen, van minimalistisch tot kleurrijk. Een bestaande vloer een tweede leven geven is goedkoper en minder arbeidsintensief dan het leggen van een volledig nieuw parket. Maar ook bij nieuwbouw wordt de vloer soms meteen gekleurd om het geheel een uniek en persoonlijk cachet te geven.

Eik in de hoofdrol
In de praktijk worden bijna uitsluitend eiken vloeren gekleurd. Hiertoe lenen de karakteristieken ervan zich perfect: de rustige tekening, de rechtdradige houtstructuur die goed kleur opneemt en de lichtbruine tint die zowel bleker of donkerder kan worden gemaakt. Elk legpatroon komt in aanmerking om te kleuren: planken, visgraat, klein formaat, mozaïek ... Het resultaat op andere houtsoorten is meestal niet naar behoren door de minder geschikte vezelstructuur. Het is af te raden beuk, esdoorn en rubberwood te kleuren, zeker met grijze, bruine of andere donkere tinten. Enkel lichte kleuren zoals naturel of wit leveren eventueel het gewenste resultaat. Tropisch hout aanpakken is zeer moeilijk. Dit heeft op zich al een speciale, meestal donkere tint. Vermits dergelijke houtsoorten een bijzonder gesloten structuur hebben, nemen ze zo goed als geen kleur op en komt er bovendien een melkachtig waas over te liggen. Wat in de praktijk wel gebeurt, is het onttrekken van kleur aan hardhout, waardoor een lichtere variant ontstaat.
Egaal resultaat
Een goede kleuring voldoet aan een aantal criteria. Ze wordt mooi en egaal opgenomen in het hout. De kleuring moet ook stabiel zijn en een zo goed als uniform uitzicht geven. Zonder vlekken, zichtbare aanzetten of waas erbovenop, met overal dezelfde kleurintensiteit.
VOORAL VRAAG NAAR LICHTE TINTEN
Vandaag is er veel vraag naar een ‘onbehandelde’ of ‘onzichtbare’ look; het uitzicht van pas geschuurd hout of van een naturelle olie op een onbehandelde plank. Hout veroudert echter en wordt met de jaren donkerder, zelfs met een neutrale olie. Vandaar dat men vaak gaat voor wit gepigmenteerde olie of lakken voor het meest natuurlijke aspect. Lichtere, frisse kleuren blijven populair en natuurlijk wit is al jarenlang het meest verkocht. Ook bepaalde chemische verouderingen of vergrijzingen doen het prima, evenals moderne kleuren van wit over taupe tot grijs. Daarnaast groeit de vraag naar warme bruintinten omwille van hun luxueuze uitstraling.