ParketPremium

NATUURLIJKE GEBOGEN VORMEN GEVEN PARKETVLOER EXTRA CACHET

UNIEK PRODUCTIECONCEPT LEIDT TOT HOOGWAARDIG EINDPRODUCT

gebovenDe Nederlandse parketproducent Bolefloor maakte furore met een parketvloer waarvan de delen niet recht zijn, maar natuurlijke, gebogen vormen aannemen. Aan de basis van dit unieke product ligt een uitgekiend productieproces waarbij een intelligente scanner, speciaal op maat gemaakte CAD/CAM-software, optimalisatieprogramma's en state-of-the-art-CNC-techniek hand in hand gaan. Als plaatser dient u veel aandacht te besteden aan een correcte opmeting. Ook een zorgvuldige uitvoering is van belang aangezien werkelijk elke plank uniek is. 

gebogen
De brede planken met gebogen naden bieden een gevoel van rust, ruimte en natuurlijkheid

RUSTIEKE SFEER EN NATUURLIJK ASPECT

Gloednieuw is het idee om gebogen vloerdelen te produceren niet. Al sinds jaar en dag is er vraag naar parketvloeren met natuurlijk gewelfde naden. Ze zijn vooral in trek vanwege de rustieke sfeer die ze oproepen en komen dan ook frequent voor in kastelen en luxueuze landhuizen.

Alleen waren vroeger enkel ervaren en erg bedreven ambachtslieden in staat om een dergelijke houten vloer te creëren. Hun zeldzame vakmanschap en de vele uren die kropen in de productie en plaatsing zorgden ervoor dat parket met gewelfde vormen vrijwel onbetaalbaar was.

Vandaag is het dankzij state-of-the-arttechnologie echter mogelijk om de gebogen vloerdelen automatisch, en dus tegen meer democratische prijzen, te produceren. Bedenker en voortrekker van dit concept is Bolefloor, een Nederlands bedrijf met productievestiging in Estland. In wat volgt, komt u alles te weten over hoe een en ander in zijn werk gaat.

SCHAVEN EN SCANNEN

Een eerste component binnen het uitgekiende productieproces is een intelligent scansysteem, ontwikkeld door het Finse Delta-Enterprise. De sterk gedroogde en op bool gezaagde planken komen de fabriek binnen en worden daar op een transportband doorheen achtereenvolgens een vlakschaaf en een scanner gevoerd. De scanner beschikt over twee camera's die de plank tegelijkertijd bovenaan en onderaan gedetailleerd in kaart brengen. Dat houdt in: het bepalen van afmetingen en contouren, het identificeren van het onbruikbare spinthout en dus tegelijk ook van de nuttige delen van de plank, het opsporen van knopen en andere onregelmatigheden in het houtoppervlak, alsook het nauwkeurig filmen van kleurschakeringen en oppervlaktestructuur.

De resolutie waarmee de plank in kaart gebracht wordt, is werkelijk verbluffend groot: om de halve millimeter maakt de scanner een beeld! Na het scannen wordt het nuttige gedeelte automatisch uit de plank gezaagd en krijgt het een uniek identificatienummer met barcode-etiket om tot slot in de tussenstockage te verdwijnen.

DATABANK EN CAD-PROGRAMMA

gebogen parket
Het parket wordt vooraf in de fabriek al eens geassembleerd ter controle. Onvolkomenheden worden behandeld met primer

Op die manier beschikt men van elke in het magazijn aanwezige plank een gedetailleerde 3D-tekening. Die wordt opgeslagen in een digitale databank die fungeert als bron voor het MicroStation Powerdraft CAD-programma. Dit tekenprogramma werkt semiautomatisch. De ontwerper maakt eerst en vooral een voorstelling van de ruimte op basis van de maatvoeringen die hij aangeleverd kreeg van de architect of de plaatser. Vervolgens stelt hij een aantal gewenste parameters in, zoals houtsoort, maximale of minimale breedte, kwaliteit van het hout, tolerantie op kleur- of structuurafwijkingen ... Daarna kan het ontwerp van de eigenlijke vloer beginnen.

Na het selecteren en leggen van de eerste plank toont het CAD-programma een reeks planken die qua vorm, afmeting, contouren, kleur ... nauw aansluiten op de reeds gelegde plank. Dat gebeurt aan de hand van krachtige optimalisatiealgoritmes. Het is dan aan de ontwerper om telkens de gewenste volgende plank te selecteren en te positioneren. Dat gaat zo door tot de volledige vloer in het CAD-programma is ontworpen.

Uiteraard is het onmogelijk om telkens een plank te vinden die 100% past. Bovendien moet de ontwerper er ook rekening mee houden dat de plank rond om rond nog van een tand- en/of groef voorzien moet worden. Dat betekent dat er van elke plank wel een bepaalde minimale breedte afgehouden wordt. Dit alles wordt nauwkeurig uitgewerkt in het CAD-programma.

POSTPROCESSOR EN KOPPELING MET CAM

Nu het project volledig is uitgetekend in het CAD-programma, is het gekend welke planken gebruikt zullen worden en welke precieze pasvorm die moeten hebben. Vertrekkend vanuit deze gegevens genereert de Woodwop postprocessor de G-codes voor het bewerkingscentrum dat de vloerdelen exact op maat zal brengen. Dankzij deze automatische koppeling tussen CAD en CAM is het mogelijk om in slechts drie minuten tijd de sturingsprogramma's voor honderd verschillende en unieke parketplanken aan te maken.

HOMAG BEWERKINGSCENTRUM

De betrokken planken worden vervolgens uit het magazijn gehaald en een voor een op het bewerkingscentrum geplaatst. Dat is een Homag Profi BOF211 met een maximaal werkbereik van 7.300 mm x 1.550 mm. De tafel beschikt over twaalf consoles met telkens vier posities voor het aanbrengen van vacuümcups. De consoles en de cups worden bovendien volledig automatisch gestuurd zodat zo weinig mogelijk tijd verloren gaat tijdens het positioneren en opspannen van de planken. Deze automatisatie is mogelijk doordat van elke plank de precieze afmetingen en freesbanen op voorhand gekend zijn.

De bewerkingen zelf omvatten het op maat omfrezen van de planken en het infrezen van de tand- of groef. Naargelang van het type bewerking en het materiaal (massief of halfmassief, zie verder) moet het geschikte snijgereedschap worden gebruikt. Het gereedschap wordt aangedreven door een krachtige (14 kW), vierassige hoofdspindel. Het wisselen tussen gereedschappen gebeurt automatisch: de spindel kan volledig zelfstandig interageren met het kettingmagazijn waarin dertig gereedschapsposities voorzien zijn. Naast de hoofdspindel beschikt de machine ook over een boorkopunit met dertien spindels voor extra bewerkingen die buiten het toepassingsveld 'parket' vallen, bijvoorbeeld om de planken toe te passen als wandbekleding of als tafel- of werkblad.

stappen
1. De planken komen op bool en sterk gedroogd de fabriek binnen; 2. Na het vlakschaven wordt het houtoppervlak gescand en zo nauwkeurig in beeld gebracht op het vlak van kleur, structuur, kwaliteit...; 3. Het nuttige gedeelte wordt uit de plank gezaagd, voorzien van een etiket met unieke identificatiecode en in een magazijn gestockeerd; 4. In het CAD-programma wordt de vloer op maat uitgetekend en worden de gepaste vloerdelen geselecteerd; 5.-6. Op de CNC-machine worden de vloerdelen perfect op maat gefreesd

SCHUREN EN VERPAKKEN

Na het bewerken op de vierassige CNC-bovenfrees worden de planken uiteraard grondig geschuurd. Tot slot verpakt men ze. Dat gebeurt uiteraard niet lukraak, maar wel per project, wat nogmaals benadrukt dat het hier geen massaproductie betreft, maar industrieel maatwerk. Iedere plank die de fabriek binnenkomt, wordt immers als een individueel en uniek object behandeld.

“OPMETING MOET TOT OP DE MILLIMETER KLOPPEN"

Joris van ErmenJoris Van Ermen, zaakvoerder van EXID bvba, is een van de weinigen in België die ervaring hebben met het plaatsen van een Bolefloor: “We zijn een aannemers- en interieurbouw-bedrijf gevestigd in Bonheiden, opgericht in 2006 en sterk actief in de wereld van renovatie en afbouw. Ons werkterrein bevindt zich in verscheidene sectoren: particulieren, openbare projecten, horeca, retail, business ... Ik ontdekte de vloeren van Bolefloor via de socialemediawebsite 'pinterest'. Het product leek ons helemaal geknipt voor onze klant apotheek SALVIA in Keerbergen.

De opdrachtgeefster, Catherine De Preter, zocht naar een apart concept met enkel afwerkingen die er werkelijk uitspringen. Bolefoor paste dan ook helemaal in dat plaatje. De concrete uitwerking van het project is vlot verlopen. Bij opmeting is het heel belangrijk om een grote nauwkeurigheid te hanteren. De plaatsing kan enkel door vakmensen maar verloopt via het klassieke systeem van parket leggen."

VARIANTEN

Houtsoorten

Het parket kan geleverd worden in vijf verschillende houtsoorten: eik, es, esdoorn, walnoot en kersen.

Massief of samengesteld parket

Naast de productie van massief parket is er ook een variant in samengesteld parket (halfmassief) voor veeleisende omgevingen zoals vochtige ruimtes of om het parket te kunnen combineren met vloerverwarming. Uiteraard is het productieproces voor samengesteld parket iets tijdrovender. Voordat het als geheel op de CNC-machine op maat gebracht en geprofileerd wordt, dient men immers eerst de multiplexdrager op maat te brengen en er het massieve hout op te verlijmen. Bovendien is ook de bewerking op de CNC-bovenfrees wat complexer.

Gegroefde of ongegroefde uitvoering

Verder is er ook de keuze tussen parket met ongegroefde of gegroefde naden (d.w.z. lichtjes afgeschuind). Dat is niet alleen mogelijk op de langszijden, maar ook op de kopse kanten.

GROEN KARAKTER

Bolefloor benadrukt graag het groene karakter van het product. Door de natuurlijke, gebogen vormen van het uit de planken gezaagde nuttige hout zo veel mogelijk te respecteren, vermijdt men naar eigen zeggen zo'n 20% materiaalverlies tegenover de productie van traditionele, rechte parketdelen. Bovendien verleent het afgewerkte parket ook een natuurlijke en ecologische sfeer aan de ruimte waarin het geplaatst wordt. Vooral winkelketens beseffen dat en leggen graag de nodige extra centen op tafel, omdat ze weten dat ze naast een unieke vloer er ook nog een groener imago bij krijgen.

BUDGET

Het hoeft geen betoog dat de eindklant voor een dergelijke vloer meer betaalt dan voor een klassieke parketvloer. De gemiddelde, indicatieve richtprijs voor de vloer op zich circuleert rond de € 125/m². Daarbij moet uiteraard nog de plaatsingskost gerekend worden.

PLAATSING

leggen
Het strikt opvolgen van het meegeleverde legplan is dan ook een must

Bolefloor werkt samen met bevoorrechte partners, maar levert op aanvraag ook aan andere professionelen. Wat vooral van belang is voor de plaatser, is de opmeting. Die moet uiterst correct en nauwkeurig gebeuren, aangezien elke plank in de vloer al op voorhand ontworpen wordt. Na de productie van al die unieke, afzonderlijke vloerdelen, is het dus vrij moeilijk om nog te corrigeren indien blijkt dat de opmeting zelfs nog maar enkele centimeters afwijkt van de reële maten. Vakmannen die niet zeker van hun stuk zijn en liever geen risico's willen nemen, kunnen ook een beroep doen op een opmetingsploeg van Bolefloor zelf.

Zodra de vloerdelen geproduceerd zijn, worden ze afzonderlijk verpakt geleverd. Elke plank is genummerd en aan de hand van het bijgeleverde vloerplan kan de plaatser het parket makkelijk leggen. Dat gebeurt het best op de klassieke manier, via verlijming op een geschikte ondervloer. De vloerdelen klikken bovendien in elkaar via de tand-en-groefverbinding. Wel oppassen voor beschadigingen: indien er een vloerdeel onherstelbaar beschadigd raakt, moet die volledig op maat opnieuw geproduceerd worden. Dat brengt uiteraard een extra kost en levertermijn met zich mee.

OVERIGE TOEPASSINGEN

Hoewel een parketvloer de meest gekende toepassing is van dit product, kan het ook voor andere toepassingen aangewend worden. Hierbij denken we aan meubels (bv. tafel- of werkbladen), deurpanelen, wandbekleding ... Hiervoor is er ook een speciale fineerversie ontwikkeld. 

Met dank aan Henri Vos (Bolefloor)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Bart Desanghere

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine