Steellook: de ecologische aluminiumvariant van staal
Steellook profielen komen de laatste jaren meer en meer opzetten. Het is een uniek ontwerp dat het comfort van aluminium ramen combineert met de strakke en authentieke uitstraling van stalen ramen.

Wat is steellook?
Steellook ramen en deuren zijn dé trend van de laatste jaren. Het verenigt de hedendaagse eisen voor buitenschrijnwerk met de look van de klassieke stalen ramen. Hierdoor zijn ze enerzijds qua stijl perfect toepasbaar in de huidige bouwtrend en voldoen ze toch aan de U-waarden die werden opgelegd in het EPB.
De Uw-waarde - die meegeeft hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam - van alle bouwaanvragen die na 1 januari 2016 werden aangevraagd, moeten 1,5 W/m²K zijn. Ook de Uf-waarden moeten in rekening worden gebracht, want het spreekt voor zich dat dit enorm belangrijk is voor de keuze van uw klant. Deze waarden mogen bovendien niet te veel afwijken van de waarden die gewone aluminiumramen hebben.

We zien in de markt dan ook bijvoorbeeld waardes die tot slechts 1,0 W/m²K beperkt worden. Het verschil zit hem vooral in de esthetiek. Zoals de naam het zelf al aangeeft, lijken de profielen gebouwd uit staal, maar zijn ze eigenlijk gemaakt uit aluminium.
Sterk in design en performantie
De trend om huizen en gebouwen een authentiekere look te geven wordt jaar na jaar groter. Bepaalde bouwstijlen, zoals de pastoriestijl, de landelijke stijl of zelfs industriële looks zijn prominenter aanwezig in onze contreien. Om niet te moeten inboeten op isolatie, gaat dit gepaard met de stijging van de stalen lookalike.
Aangezien de profielen lijken op een authentiek stalen raam, maar nog steeds de isolerende functie van de aluminiumvariant bevatten, is de keuze voor steellook dus een combinatie tussen design en performantie. Een performanter raam is namelijk energiezuiniger en dus een duurzamere keuze.
Het nadeel van de steellook profielen, ten opzichte van gewone aluminium structuren, is in eerste instantie de prijs. Een aluminium raam is ongeveer 30% goedkoper dan een stalen profiel. Een steellook profiel ligt daar - afhankelijk van de fabrikant - ergens tussenin.
Daarnaast wil de klant vaak smallere profielen in steellook dan de gekende aluminium profielen. Dit heeft als gevolg dat er minder tolerantie is en afwijkingen moeilijker weg te werken zijn. Het is dus belangrijk om nog nauwkeuriger te werken. De verwerking vraagt dus meer aandacht en vakmanschap.
Productie
De productie van steellook profielen loopt in wezen gelijk met de productie van andere profielreeksen in aluminium. Er wordt gebruikgemaakt van geëxtrudeerde profielen die aan de hand van een matrijs geperst worden. Voor de productie van steellook wordt er wel een andere matrijs gebruikt. Die zorgt voor het typische uitzicht.
Tijdens het bewerken en verwerken van de profielen, moet er meer aandacht worden besteed aan de typische detaillering die steellook kent. Vervolgens worden de profielen op de juiste lengte gezaagd.
We spreken dus ook hier van een buiten- en binnenhalfschaal die door middel van één of meerdere kunststofprofielen met elkaar worden verbonden. Deze zorgen voor de thermische onderbreking. De aansluiting van de schuine vlakken moet met de nodige zorg gebeuren om een mooi en strak resultaat te kunnen bekomen. Dit geldt voor zowel de hoeken als voor de T-verbindingen.
Heel wat bedrijven proberen op het gemak van het productieproces in te spelen. Door een uniform binnenkader aan te bieden, kunnen alle aluminiumprofielen op hetzelfde machinepark geproduceerd worden. Zo moet er niet overgeschakeld worden op een andere machine als een steellook raam gemaakt moet worden. Dat geeft op zijn beurt weer een voordeel qua stockage. Aangezien er heel wat minder verschillende profielen moeten worden gestockeerd, neemt dat ook minder plaats in beslag.

Opbouw
De opbouw van steellook profielen is bij de meeste fabrikanten nagenoeg dezelfde als die van aluminium profielen. Binnenin zorgen drie dichtingen voor enkele unieke troeven, waarmee steellook interessanter is dan echt staal. De buitendichting zorgt voor de wering van wind, water en stof. De middendichting gaat het beslag beschermen en de binnendichting zorgt op zijn beurt voor een bijkomende akoestische isolatie.
Toch zijn er al varianten op de markt. Zo bestaat er een uniek systeem waarbij geen middendichting meer nodig is. De binnendichting dient dan om lawaai tegen te houden en de egalisatie van het raam te garanderen, terwijl de buitenrubber stof, water en wind moet tegenhouden.

Verschil tussen steellook en staal
Als het op uitzicht aankomt is een steellook profiel een bijna perfecte imitatie van staal. De smalle profilering creëert nagenoeg hetzelfde visuele effect. Toch zijn er heel wat belangrijke verschillen tussen beiden. Bij authentieke stalen ramen wordt het glas bijvoorbeeld opgedeeld in aparte stukken. Tegenwoordig worden de kruisverdelingen op het glas aangebracht om een optimale isolatiewaarde te kunnen garanderen.
Een tweede verschil is het gewicht van dergelijke profielen. Vermits steellook gemaakt wordt uit aluminium zijn deze profielen natuurlijk veel lichter, namelijk zo'n derde van het gewicht van hun stalen broertje. Dat maakt het op het vlak van transport, verwerking en montage een stuk makkelijker.
Ten derde is een steellook profiel een stuk makkelijker in onderhoud dan een stalen raam. Het volstaat namelijk om af en toe eens met een vochtige doek de profielen af te vegen. Aangezien steellook uit aluminium wordt gemaakt, is er ook geen kans dat het raam gaat roesten.
Tot slot is ook de prijs van steellook - zoals gezegd - een stuk aantrekkelijker dan echt staal. Dat heeft voornamelijk te maken met de productiekosten van steellook.
De kenmerken van aluminium neutraliseren het grootste nadeel van stalen ramen
Energie-efficiëntie
Het grootste verschil is ongetwijfeld het isolerende aspect van steellook. Deze profielen kunnen perfect in dezelfde range van isolatiewaarden worden geschat als standaard aluminium schrijnwerk. Op deze manier wordt dus een van de grootste nadelen van stalen profielen - de isolatie - volledig geneutraliseerd. De performantiewaarden van aluminium worden ook nog steeds verder op punt gezet door aanpassingen door te voeren op diverse aspecten:
- Dichtingen worden in het kader, de vleugel en glaslatten geïntegreerd, waardoor ze overal gelijk zijn aangebracht. Hierdoor kunnen de profielen een betere lucht- en waterdichtheid garanderen;
- Thermische bruggen - gemaakt uit kunststof - zijn gevuld met extra isolatie, waardoor er een meerkamersysteem ontwikkeld wordt;
- Geoptimaliseerde middendichting speelt een belangrijke rol.

(Fotografie Dirk Verwoerd / Kawneer)
Aandachtspunten bij plaatsing
Dankzij de goede isolatiewaarden kunnen steellook profielen zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties geplaatst worden. Bijvoorbeeld bij renovatieprojecten van fabriekspanden, waar de oorspronkelijke uitstraling bewaard moet blijven, is steellook een goed idee.
Belangrijk tijdens de plaatsing is dat men rekening houdt met de wind- en waterdichtheid van de profielen. Dit loopt volledig gelijk met de plaatsing van eender ander aluminium profiel. Tijdens de plaatsing en bij het monteren van het glas en de glaslatten is er echter wel een belangrijk verschil. Op het moment dat de profielen geplaatst worden, moet de plaatser opletten dat het profiel diep genoeg achter het metselwerk gemonteerd wordt, zodat het profiel bestand is tegen windstoten. Dit aandachtspunt zorgt ervoor dat deze slankere profielen even kwalitatief blijven.

Trends
Grote nieuwigheden binnen de steellookreeksen blijven vooralsnog uit. Enkele producenten zien de stijgende vraag naar zwart aluminium buitenschrijnwerk blijvend toenemen, en daarbij blijft steellook ook niet achter. Design is belangrijk bij de keuze van ramen of deuren, aangezien de keuze van schrijnwerk een enorme invloed heeft op hoe een bouwproject eruitziet.
Er is echter geen beperking als het op kleur aankomt. De profielen kunnen naar ieders smaak gelakt worden en dat op identiek dezelfde manier als een standaard aluminium profiel. De profielen worden statisch geladen en komen in contact met een poeder dat magnetisch werkt. Nadien worden ze gebakken in de oven om vervolgens de thermische onderbrekingen in de profielen te rollen. Na het assembleren van het raam is het raam klaar.
Aandachtspunten
Er zijn wel enkele aandachtspunten, namelijk de afrondingen, kleine holtes en/of vlakken die dicht tegen elkaar aansluiten. De geladen deeltjes dienen namelijk bij het poederlakken naar alle zichtvlakken voldoende aangetrokken te worden.
Tot slot komen ook nog duurzamere alternatieven op de markt, waar de grondstoffen die gebruikt worden volledig gerecycleerd kunnen worden zonder iets van hun waarde te verliezen.

Met dank aan: Aliplast, Belisol, Deceuninck, Kawneer, Platteau Ramen, Schüco en Timmerman