‘Gekozen Product van het Jaar’ krachtige hefboom voor moderne retail
“Het logo fungeert als snelle referentie in een druk schap”

Sinds 1987 is het rode logo ‘Gekozen Product van het Jaar’ een referentie voor de consumenten die hun weg zoeken in het ruime aanbod. “En dankzij de verzamelde data uit de consumentenpanels, krijgen merken en retailers waardevolle inzichten in de laatste trends”, zegt Philippe Gelder, CEO Voted Product of the Year Worldwide.
Innovatieve producten
Veertig landen
Het rode logo ‘Gekozen Product van het Jaar’ is voor miljoenen consumenten wereldwijd een herkenbare kwaliteitsstempel. Sinds 1987 beloont de internationale organisatie – actief in meer dan veertig landen en geleid vanuit Brussel – innovatieve producten en merken in de retailsector aan de hand van consumentenbeoordelingen. Volgens CEO Philippe Gelder gaat het over meer dan een logo: “Het is een strategisch instrument voor zowel de producenten als de retailers in een markt waar vertrouwen en relevantie cruciaal zijn.”
Consumentenkeuze
De organisatie is een onafhankelijke speler die via representatieve consumentenpanels achterhaalt welke producten echt aanslaan. Gelder legt de onderzoeksmethode uit: “Producenten dienen hun innovatieve producten in, waarna wij het volledige onderzoeksproces verzorgen. De deelnemende producten worden vergeleken met minstens twee benchmarks binnen hun categorie, zonder dat de consument weet dat het deel uitmaakt van een test in het kader van ‘Gekozen Product van het Jaar’. Op die manier zijn de resultaten eerlijk en authentiek.”
Meetbare impact op verkoop
Het rode logo prijkt op talloze producten wereldwijd en bereikt een publiek van ongeveer 3,5 miljard consumenten. In België herkent 70% van de consumenten het logo, in Frankrijk loopt dat op tot 90%. Retailers die het logo correct toepassen in de winkelomgeving, merken vaak een duidelijke verkoopstijging. “Leg twee vergelijkbare producten naast elkaar, en het gelabelde product wint bijna altijd,” zegt Gelder. “Het logo fungeert als een snelle referentie in een druk schap: een psychologische geruststelling voor de consument dat hij een goede keuze maakt.”

Begin 2025 werden in Tervuren 62 producten en merken bekroond door de organisatie van ‘Gekozen Product van het Jaar’
(© Denys Schelfhaut)
Digitale transformatie
Ook online groeit de invloed van het logo. In lijn met toekomstige wetgeving en consumentenverwachtingen wordt gewerkt aan een ‘digitaal paspoort’ voor producten. Via een QR-code op het logo kunnen consumenten uitgebreide informatie opvragen: van herkomst en ingrediënten tot duurzaamheidscriteria. “Met die technologie kunnen producenten lokale accenten leggen en inspelen op nationale gevoeligheden”, klinkt het.
“Deals zijn de nieuwe kortingen”
Schat aan inzichten
Inspelen op voorkeuren
De waarde van het logo reikt verder dan louter verkoopstimulatie. De gegevens uit de consumentenpanels leveren retailers een schat van inzichten. Zo kunnen ze inspelen op veranderende voorkeuren – niet door te vertrouwen op hun buikgevoel, maar wel op meetbare trends. Voor 2025 blijkt onder meer dat Belgen steeds vaker kiezen voor gezellige ‘aperitiefmomenten’ thuis. Kleine porties, verrassende snacks en alcoholvrije dranken winnen daarbij aan populariteit. Een tweede duidelijke trend is de prijsbewuste consument. “Labels als ‘bio’ of ‘lokaal’ zijn minder doorslaggevend dan enkele jaren geleden. Vandaag draait het om: wat krijg ik voor mijn geld? Hier bieden huismerken met het kwaliteitslogo een sterk voordeel. Ze combineren scherpe prijzen met kwaliteit”, legt Gelder uit.
De nieuwe kortingen: deals
Naast inspelen op trends blijft het voor de retailers een uitdaging een efficiënt assortiment te behouden. De sleutel ligt volgens Gelder in een gebalanceerde mix: huismerken als betrouwbare basis, aangevuld met ‘plezierproducten’ en een doorgedachte prijscommunicatie. “Deals zijn de nieuwe kortingen,” stelt hij. “Winkels zoals Action begrijpen dat perfect. Door verrassende producten – zogenaamde ‘treasure finds’ – in de kijker te zetten, creëer je extra trafiek.”
Het nieuwe goud: inzichten
De retail beschikt vandaag over enorme hoeveelheden data via loyaliteitskaarten, kassasystemen en digitale sporen. Maar zonder de juiste interpretatie blijft die informatie waardeloos. Trends kunnen snel keren, beïnvloed door globale gebeurtenissen en economische schommelingen. Retailers hebben nood aan gefilterde inzichten, niet aan ruwe data. Volgens Gelder is innovatie noodzakelijk om relevant te blijven. Experimenten met AI en data-analyse bieden retailers van elke grootteorde de mogelijkheid om slimmere beslissingen te nemen. “Inzichten zijn het nieuwe goud”, stelt hij.

Fysieke winkel blijft cruciaal
Hoewel digitalisering blijft toenemen, wordt nog steeds meer dan 60% van de aankoopbeslissingen genomen in de fysieke winkel. Die blijft onmisbaar voor merkbeleving, ontdekking en inspiratie. Zoals eerder vermeld, wekt het logo ‘Gekozen Product van het Jaar’ vertrouwen bij consumenten. Opvallend is dat ook jongeren het logo vaak herkennen. Zij bereiden hun aankopen digitaal voor en maken doordachte keuzes — vooral bij duurdere aankopen. De combinatie van fysieke zichtbaarheid en digitale informatie is essentieel voor moderne retailstrategieën.