Retail & winkelsPremium

Succesformule van Albert Heijn: klantgerichtheid, technologie en gezonde groei

CEO Marit van Egmond Albert Heijn
CEO Marit van Egmond (die eind april 2025 het bedrijf verliet)

Albert Heijn is een van de weinige supermarktketens in Europa die de afgelopen zes jaar onafgebroken marktaandeel wist te winnen. In een uitgebreid interview met McKinsey deelt toenmalig CEO Marit van Egmond, die eind april het bedrijf verliet, hoe een mix van klantgerichtheid, technologische innovatie en slimme merkstrategie Albert Heijn klaarmaakt voor de toekomst van retail. We bundelden de belangrijkste inzichten van het interview.

Volgens Marit van Egmond is er geen magisch recept, maar wel een reeks onmisbare ingrediënten. De belangrijkste? Een radicale klantgerichtheid: “We streven er elke dag naar om zo dicht mogelijk bij onze klanten en hun veranderende behoeften te staan. Dat is geen marketingpraat, maar een echte obsessie.” Die focus leidde onder meer tot het populaire “Prijsfavorieten”-assortiment, een selectie van kwaliteitsproducten tegen de scherpste prijs, waarmee Albert Heijn inspeelt op de vraag naar meer waar voor je geld.

Deze obsessie met klantverwachtingen vertaalt zich in een constante analyse van koopgedrag en snelle, concrete acties. “We anticiperen voortdurend: van prijsstrategie tot gezonde voeding en winkelgemak. Dat maakt echt het verschil.”

De digitale bonuskaart, ooit een eenvoudig spaarsysteem, is intussen een toegangspoort tot een gepersonaliseerde winkelervaring geworden. Op basis van microdata stemt Albert Heijn promoties, recepten en communicatie perfect af op de voorkeuren en het ritme van elke klant. “We willen klanten niet overladen met informatie, maar hen net op het juiste moment het juiste voorstel doen,” aldus Van Egmond.

Van supermarkt naar food- en techbedrijf

Een andere pijler van het succes is de integrale merkbeleving. Of klanten nu online winkelen, in een AH to go staan of de app gebruiken: het gevoel moet overal hetzelfde zijn. “We zijn één Albert Heijn, met één belofte en één stem. Dat creëert vertrouwen.”

Dat vergt een strak gecoördineerde omnichannelstrategie. Met een omzet van 20 miljard euro en activiteiten in twee landen via verschillende kanalen is dat geen sinecure. “Het lijkt eenvoudig, maar het vraagt dagelijkse discipline én flexibiliteit in de organisatie. Agile teams zorgen voor een vlotte samenwerking en continue verbetering.”

Albert Heijn positioneert zich vandaag niet langer als klassieke supermarkt, maar als food- en techbedrijf. De technologische investeringen zijn aanzienlijk: digitale schermen, elektronische schaplabels, zelfscankassa’s en geautomatiseerde e-commercecentra. Maar de grootste digitale doorbraak kwam van de app, die opklom van 200.000 naar 5 miljoen maandelijkse gebruikers. Met meer dan 1.000 medewerkers in data, digital en tech is Albert Heijn vandaag net zo goed een technologiebedrijf als een foodretailer.

Slimme groei, ook buiten Nederland

Met meer dan 11.000 huismerkproducten, goed voor 55% van de omzet, zet Albert Heijn in op merkdifferentiatie en klantloyaliteit. Daarbij gaat het niet alleen om prijs, maar ook om kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid. Zo lanceerde de retailer in 2023 het plantaardige merk AH Terra met 250 exclusieve producten, en beschikt het over het breedste biologische aanbod van alle Nederlandse supermarkten.

Uniek is dat de ontwikkeling van die merken volledig in eigen huis gebeurt. “We hebben eigen afdelingen voor concept, design en verpakking. Als je je producten niet zelf ontwikkelt, ben je gewoon een groothandel.” Vooral in verse producten zoals kookpakketten, tapas en sappen maakt Albert Heijn het verschil.

Groeien doet Albert Heijn niet alleen digitaal. De fysieke expansie gaat door, met een verdubbeling van het aantal AH to go-winkels en een sterke groei in Vlaanderen. Inmiddels komt 10% van de totale omzet uit online verkoop. “We maken elk jaar een concreet groeiplan, zowel organisch als via nieuwe initiatieven. Dat helpt ons prioriteiten te stellen en gericht te investeren.”

De ultieme succesfactor? Blijf luisteren

Van Egmond ziet drie trends die het retaillandschap gaan hertekenen: technologie, dienstverlening en gezondheid. Vooral de impact van AI biedt volgens haar ongeziene mogelijkheden voor klantbeleving, logistiek en personalisatie. “De verwachtingen van klanten evolueren razendsnel. Service betekent vandaag: een hyperpersoonlijke ervaring, ongeacht het kanaal.”

Ook gezond eten wordt een structurele levensstijl. Albert Heijn speelt daarop in met functionele voeding, transparante communicatie en inspiratie rond beweging en ontspanning. “Onze klanten willen méér dan minder suiker of vet. Ze willen begeleiding naar een vitaler leven, en wij willen die gids zijn.”

Daarbij is één principe fundamenteel, benadrukt Van Egmond: blijven luisteren. “Mensen willen gehoord worden. Ze willen betrokken zijn bij de dilemma’s waar wij als retailer voor staan. Dat is het allerbelangrijkste in retail: blijf luisteren en blijf dicht bij je klant. Dat is onze geheime saus.”

Het volledige interview van McKinsey lees je hier

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Werner Claeys

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine