Circulair bouwenPremium

Innovatie- en ondernemerssteun voor circulaire (bouw)ondernemers

steunIn oktober werd opnieuw een actiedag georganiseerd rond de Green Deal Circulair Bouwen. Naast een algemene stand van zaken ging het vooral over circulair aankopen, ondernemen en innoveren. Verschillende bedrijven kwamen aan het woord en spraken over hun ervaringen en doelstellingen omtrent dat thema. Onder hen ook Liesbeth Remue van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio), die toelichting gaf bij de vele innovatie- en ondernemerssteun die de organisatie biedt. Daarbij gaat het niet alleen over subsidies, maar ook over de uitwisseling van kennis.


Vlaio Netwerk

Vlaio ondersteunt iedereen die actief wil zijn in de circulaire (bouw)economie met subsidies, ad­vies, begeleiding en opleidingen. Daarbij gaat het echter niet om eenrichtingsverkeer, want onder de naam ‘Vlaio Netwerk’ brengen ze organisaties samen zodat ze met elkaar kunnen samen­werken en elkaar kunnen inspireren. Dat resulteert in een omgeving waarin Vlaamse bedrijven optimaal ondersteund en begeleid worden.


Kmo-groeisubsidie

Voor kmo’s met een Vlaamse vestiging biedt Vlaio de kmo-groeisubsidie aan. Een bedrijf komt daarvoor in aanmerking wanneer het groeiplannen heeft binnen de thema’s innovatie, internationalisering, digitale transformatie, of duurzaamheid & circulair ondernemen. De subsidie kan dan gebruikt worden voor het verwerven van strategisch advies van een externe dienstverlener of de bruto loonkost van de aanwerving van een strategisch profiel.


COOCK

Om de verspreiding van kennis en innovatie te stimuleren, is Vlaio tevens betrokken bij COOCK (Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding). De bedoeling van COOCK-projecten is dat ze recent ontwikkelde kennis en technologie overdragen van onderzoeks­instellingen naar een ruime groep van ondernemingen. Daarvoor worden die projecten ook financieel ondersteund. Het thema van 2021 is ‘Circulair Bouwen en Circulaire Maakindustrie.’


Themadossiers circulariteit

Om geïnteresseerde ondernemingen te informeren, voorziet Vlaio op zijn website verschillende themadossiers rond circulariteit, bijvoorbeeld over de circulaire toekomst en over circulariteit in de bouw.


Lab: Samen circulair

Aangezien ondernemingen soms nog niet helemaal mee zijn met de mogelijkheden van de circulaire economie, organiseren Vlaio en Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) vier informerende sessies. Dat traject helpt bedrijven om de businessmogelijkheden van circulaire economie te ontdekken, om te focussen op de belangrijkste aandachtspunten en om – indien gewenst – de eerste praktische stappen te zetten. Bedrijven die reeds bezig zijn met een pilootproject kunnen tijdens het traject ondersteund worden in de verdere ontwikkeling ervan. 


Lerend Netwerk Circulair Bouwen

West- en Oost-Vlaamse ondernemingen die hun eerste stappen zetten in de circulaire bouwsector, kunnen in zes sessies extra kennis opdoen. Er wordt onder andere meer uitleg gegeven over wat circulair bouwen inhoudt, hoe moet worden omgegaan met afvalstromen en hergebruik, welke materialen circulair zijn … Tijdens de sessies wordt telkens ook gepolst naar specifieke vraag­stukken die zich voordoen. 


Circle Speed

Het staat vast dat de economie van de toekomst duurzaam en circulair is, maar erin mee zijn, vergt wel wat kennis. Daarom steunt Vlaio Circle Speed, een leer- en groeitraject om bedrijven te helpen versnellen naar circulair ondernemen.


CircleAid en Bedrijfsadviseurs

Beginnende ondernemers in de circulaire economie kunnen ook ondersteund worden dankzij Circle­Aid. Dat is een platform waarmee u eenvoudig en snel een expert in de circulaire economie kan vinden, die u verder kan helpen om een specifieke vraag te beantwoorden. Los van CircleAid staan ook de bedrijfsadviseurs van Vlaio steeds klaar voor ondersteuning en advies om uw innovatieve plannen, groeiambities of een bedrijfstransformatie waar te maken.


FinMix

Voor financieringsadvies kan u zich richten tot FinMix, een initiatief waarmee u uw business- en financieel plan kan voorstellen aan een panel van financieringsexperten. Zij beoordelen het en adviseren u over de meest aangewezen financieringsmix.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals

Gerelateerde artikels

Elsa bouw recht de rug na zware crisisperiode

Corona heeft zware wonden geslagen, ook in de bouwsector. gelukkig konden bouwfirma’s blijkbaar op heel wat begrip rekenen van hun klanten. dat was althans het geval bij elsa bouw uit elewijt.

“op het einde moeten onze klanten zich thuis voelen in hun woning”

All-bouw, gevestigd in de iepersestraat in roeselare, bouwt al 22 jaar woningen op maat van zijn klanten. hoewel die kerntaak steeds bewust dezelfde is gebleven, heeft het bedrijf de laatste jaren toch heel wat veranderingen onder­gaan. bij all-bouw zijn ze immers gaan inzetten op drie pijlers, meer bepaald hr, it en investeringen. die diepgaande inwendige wijzigingen komen sinds dit jaar ook duidelijk naar voren, nu het bedrijfsgebouw een grondige renovatie heeft onder­gaan. het vernieuwde gebouw is niet enkel een ruimte voor het personeel, het doet ook nog eens dienst als kijkwoning.

Wat zijn de belangrijkste leerlessen uit 7 interactieve workshops rond circulair bouwen?

Kan 3d-betonprinten het circulair bouwen versnellen? hoe een omkeerbaar gebouw ontwerpen? kan een circulaire bouwoplossing worden beschermd? op deze en veel meer vragen kwam een antwoord tijdens ...

Mogelijke routes naar circulariteit met koolstof in de hoofdrol

In dit artikel leggen cees biesheuvel en irene ten dam van ispt uit waarom koolstof de verbindende schakel kan zijn tussen de energie- en materialentransitie. kent u het koolstofprogramma dat ispt ontwikkelt op weg naar een circulaire, co2-neutrale toekomst?

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine