Vreest u voor inkomstenverlies bij afschaffing gratis retour?
UNIZO pleit voor afschaffing, maar is dit wel een goed idee?

Zelfstandigenorganisatie UNIZO heeft opnieuw gepleit voor een totaalverbod op het systeem van gratis retours. Voor dagbladhandelaars met een inleverpunt kan zo'n verbod een rem zetten op de inkomsten uit de verwerking van pakjes. Of zal het allemaal zo'n vaart niet lopen?
Virtual try-on technology
De oproep van UNIZO komt er naar aanleiding van de intentie van minister van Post Petra De Sutter (Groen) om het aantal retourzendingen te doen dalen. De Sutter wil inzetten op 'virtual try-on technology', waarmee de koper de kledij of modeartikelen online over een eigen foto kan schuiven of bekijken met de selfiecamera. Bedoeling is alleszins om de overvloed aan teruggestuurde artikelen in te perken.

Betalend
UNIZO vindt het idee een stap in de goede richting om de nefaste ecologische en economische gevolgen van de retourzendingen tegen te gaan. Maar de organisatie vindt het vooral nuttig als aanvullend initiatief. Het kernprobleem is en blijft het recht op gratis retour, stelt UNIZO. Daardoor hebben sommige klanten de kwalijke gewoonte om modeartikelen te bestellen in diverse maten en kleuren: het terugsturen is toch gratis. Daar zit het probleem, meent UNIZO. Retourzendingen betalend maken is de enige echte oplossing.
Schadelijk voor milieu
UNIZO dringt er al jaren op aan om gratis retourzendingen Europees te verbieden om de stortvloed aan online bestellingen zo aan banden te leggen. De organisatie wijst daarbij niet alleen op de kwalijke gevolgen van het huidige herroepingsrecht voor het milieu, maar denkt ook aan de webshops van de lokale retailers. Een zichtbare bijdrage voor retours bij e-commerce zal ervoor zorgen dat de CO2-impact van retourzendingen daalt en er een gelijker speelveld komt voor ondernemers van bij ons. Door minder retourzendingen te moeten verwerken en er bovendien een toeslag voor te ontvangen, wordt hun concurrentiepositie in een markt met enkele kolossale e-commercespelers gevoelig versterkt.
Maakt retourkost verschil?
Alleen: de verschillende pakjesdiensten vergoeden onder meer dagbladhandels zowel voor de behandeling van pick-uppakjes als voor de verwerking van retourzendingen. Krantenwinkels die als inleverpunt werken, zouden het volume retours kunnen zien dalen door een herziening van het herroepingsrecht en bijgevolg ook de vergoedingen die ze ervoor krijgen.
Vraag aan de lezer
Gaat u hiermee akkoord? Of denkt u dat een toeslag van bijvoorbeeld 2 euro geen gevolg zal hebben op uw dagelijks werk als pakjespunt, vermits de consument in se gemakzuchtig is en die 2 euro met plezier zal betalen? Wij horen graag uw mening ...