Wanneer welke schoonloopzone kiezen?
Voor een schoonloopzone is er keuze uit verschillende soorten oplossingen, bijvoorbeeld kokosmatten en synthetische matten. Een schoonloopzone kan ook bestaan uit inlagen, eventueel gecombineerd met een schoonlooptapijt.
WELKE TYPES VINDT U ZOAL?
Kokosmatten
Deze matten worden gemaakt met de buitenste bast van de kokosnoot. De kokosvezels worden tot garen gesponnen, dat vervolgens in vloeibaar pvc wordt geplant. Dat geheel gaat in een oven, om tot de juiste hardheid en flexibiliteit te komen.
Synthetische matten
Synthetische matten worden op een soortgelijke manier geproduceerd als kokosmatten. De toplaag kan uit twee materialen bestaan: polypropyleen en polyamide – ook bekend als nylon. Sommige matten worden gemaakt uit geregenereerd nylon, bijvoorbeeld van oude visnetten. De vezels zijn ook anders geconstrueerd, met vochtabsorberende en schrapende garen, of beide. De rug kan bestaan uit vinyl of pvc, maar ook uit nitrilrubber. Een mat met een nitrilrubberen rug valt industrieel te wassen. Vandaar dat dit type mat vaak verhuurd wordt.

Rubber-/cassette-/tapijtstrookinlagen
Een schoonloopzone kan ook bestaan uit inlagen, eventueel gecombineerd met een schoonlooptapijt. Binnen of buiten kunnen dit rubber- of cassetteborstelinlagen zijn, zij nemen het grove vuil op. Binnen of overdekt buiten vallen bovendien ruwharige tapijtstrookinlagen aan te leggen, voor de opvang van het fijne vuil. Binnen nemen schoonlooptapijten dan eventueel verder vocht en restvuil op. Dergelijke inlagen zijn apart verkrijgbaar, maar zijn ook als één systeem onderverdeeld in drie zones (rubber- en cassetteborstelinlagen, tapijtstrookinlagen, schoonlooptapijt). Ze bestaan altijd uit een synthetisch materiaal: polypropyleen of polyamide.
Matten met aluminium
U vindt ook entreematten waarbij stroken met vezels uit polypropyleen en/of polyamide afgewisseld worden met aluminium schraapprofielen. De rug bestaat uit latex met antislip.
WANNEER WELKE OPTIE KIEZEN?
Synthetische matten
Een synthetische mat neemt meer vocht op, maar schraapt mogelijk ook. Bovendien is ze zeer slijtvast, waardoor ze vaker wordt ingezet in gebouwen met heavy traffic, zoals een ziekenhuis of een kantoorgebouw met duizend of meer werknemers. De mat valt nat schoon te maken, met een machine voor sproeiextractiereiniging. Dit moet gemiddeld twee keer per jaar gebeuren. Raad uw klant zeker af om een synthetische mat met een hogedrukspuit te reinigen. De waterstraal is zo krachtig dat de polen en vezels knakken.
Kokosmatten
Deze mat neemt zeer goed droog vuil op, doordat ze dik is en een zeer open constructie heeft. Erover lopen levert bovendien een duidelijk schrapend, borstelend gevoel op, omdat de vezels van nature hard zijn. Dit type mat is meer geschikt bij lichte tot normale trafiek, bijvoorbeeld in kleinere winkels, hotels en kantoren, wegens de beperktere slijtvastheid. U zult deze matten ook niet zo snel zien in draaideuren, maar wel in een wat kortere tochtsluis. Een kokosmat kunt u maar moeilijk nat schoonmaken. Dat lukt niet goed, en het duurt ook lang vooraleer de mat droog is, door de heel open en diepe structuur van de mat.

Inlagen
Sommige inlagen zijn eerder bedoeld voor gebouwen met normale tot zware belasting, zoals hotels en kantoorgebouwen. Andere hebben een extra sterk profiel, waardoor de gebruiker er zelfs over kan rijden met industriële trucks. Ze zijn bijvoorbeeld bedoeld voor winkelcentra, ziekenhuizen en stations. In de inlagen valt het vuil in de ruimtes tussen de profielen. De eindgebruiker kan ze oprollen, om zo de verontreiniging te verwijderen die eronder ligt.
Matten met aluminium
Sommige hebben vooral een schrapende functie en zijn daardoor ideaal bij zwaar verkeer. Andere bieden een mix van schrapen en vocht opnemen. Nog andere nemen buiten extra vocht op via een noppenstructuur. Binnen in openbare ruimtes wordt vaak de variant met een vuurbestendige coating gebruikt. Dit type mat bestaat zowel voor buiten als binnen. De mat heeft een opvangzone, die volgens een fabrikant makkelijk te reinigen valt met een stofzuiger.
ESTHETISCHE OPTIES
Kokosmat
Vanuit het designoogpunt kunt u voor een kokosmat kiezen wegens de grovere structuur. De mat kan de natuurlijke kokoskleur hebben, maar ook een unikleur.
Synthetische mat
Bij synthetische matten is de designkeuze ruimer. Ze kunnen in één egale kleur voorkomen, maar ook gemêleerd of met streep- of andere grafische patronen. De vezelstructuur van een synthetische mat is fijner. Nieuw bij synthetische matten is het ontwerp waarbij een patroon geprint is op een ondergrond met een unikleur. Vanaf een afstand ziet de mat er rustig uit, maar dichtbij merkt u dat het grafische patroon veel details bevat. Dankzij dezelfde druktechnologie kan een bedrijf bijvoorbeeld zijn logo op een mat aanbrengen.
Inlagen
Zowel de gebruikte techniek als de vorm en kleuren van de rubber-, cassetteborstel- en tapijtstrookinlagen vallen aan te passen aan het architecturale totaalconcept. Daarvoor bestaan ze in vele donkere kleuren en designs. Indien nodig, worden inlagen ook voorzien van rondingen, afschuiningen of uitsparingen. Tegelijk valt er mogelijk een inbouwraam met ledverlichting of een rvs-profiel met ingesneden logo toe te voegen.
Matten met aluminium
Deze zijn in verschillende donkere tinten verkrijgbaar, zoals grijs, bruin, antraciet of een mix daarvan. Ook deze matten vallen te personaliseren met een logo.

Algemeen: welke kleur?
Na verloop van tijd veroorzaken olie en vet mogelijk een bepaalde grauwsluier op een mat, die de eindgebruiker er nog moeilijk uit krijgt. Daarom wordt er vaak gekozen voor een donkere kleur, en dan het best gemêleerd. Zo blijft de grauwsluier wat verborgen en valt het vuil in de mat minder op. Toch combineren bruin- of taupetinten volgens een fabrikant ook mooi met lichtbeige of houtvloeren.
Logomatten
Een fabrikant verkoopt ook aparte logomatten, waarmee een bedrijf zijn imago kan versterken of waarop het een reclameboodschap kan laten aanbrengen.