OnderhoudsproductenPremium

Functies en belangrijkste eigenschappen van schoonloopzones

schoonloopzoneDe schoonloopzone, vooral binnen, maar mogelijk ook buiten aan de ingang, straalt meteen mee het imago en de identiteit van het gebouw en mogelijk het daarin gehuisveste bedrijf uit. Op welke manier precies?

WELKE FUNCTIES HEEFT EEN SCHOONLOOPZONE?

Gebouw rein helpen houden

Ten eerste doordat de ontvangstruimte en het hele gebouw dankzij de schoonloopzone netter blijven. Ze houdt immers verontreiniging buiten. Daardoor vergt het gebouw ook minder schoonmaak, wat die kosten drukt.

Tot het interieur bijdragen

Ten tweede door de esthetische kwaliteiten van de schoonloopzone. Interieurarchitecten kiezen de zone zelfs vaak eerst volgens het design, de kleur en het materiaal (bijvoorbeeld hoe het aanvoelt: ruw of net zacht?). In die mate zelfs dat de functionele eigenschappen soms te weinig aandacht krijgen bij de keuze. Het is dan ook geen slecht idee om de architect te begeleiden in zijn keuze. Sowieso wordt het belang van een goede entreebekleding vaak onderschat, aldus een fabrikant.

schoonloopzoneOverige vloeren beschermen

Verder beschermt een schoonloopzone de andere vloeren van een gebouw tegen slijtage. Binnengewandeld vuil bestaat immers vooral uit zand en water. Dat zand kan krassen veroorzaken op hard laminaat en de tapijtvloer beschadigen. Ook het feit dat de vloeren minder gereinigd moeten worden, verlengt de levensduur ervan.

Veiligheid en comfort

Ten slotte vergroot een schoonloopzone de veiligheid van de gebruikers van het gebouw. Ze houdt immers ook vocht tegen, dat anders een harde vloer glad kan maken. Mogelijk zijn de matten en inlagen gecertificeerd slipvast. Schoonloopzones op textielbasis kunnen ook het geluid in de entree verminderen.

WELKE EIGENSCHAPPEN ZIJN BELANGRIJK?

Slijtvastheid

De schoonloopzone aan de toegangsdeur is het drukst belopen stukje vloer van een gebouw. Iedereen moet eroverheen om een woning of kantoorgebouw te betreden. Dat maakt dat de oplossing zeer slijtvast moet zijn.

Absorptievermogen

Volgens een fabrikant houden zijn eenvoudigere matten in een schoonloopzone ongeveer driekwart van alle zand en vuil tegen. Zijn technisch betere matten weerhouden op 6 m tot 92% van de verontreiniging. 9 m met een combinatie van rubber-, cassette- en tapijtstrookinlagen en schoonlooptapijt verwijdert ongeveer 90% van het vuil, aldus een producent. Sommige types matten absorberen meer vuil, andere meer vocht. Wanneer welk absorptievermogen vereist is, wordt duidelijk wanneer we straks de oplossingen bespreken.

schoonloopzoneBrandveiligheid

De ingang van een gebouw is ook een mogelijke vluchtuitgang bij een noodsituatie. De matten moeten dus ook brandveilig zijn en voldoen aan de standaard NBN EN 13501-1 (wat betekent dat ze de specificatie Cfl-s1 of Bfl-s1 moeten hebben).

Makkelijk schoon te maken

Ook dit is een belangrijk punt, waarop we zo meteen dieper ingaan, wanneer we de verschillende types oplossingen voor schoonloopzones overlopen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Aandachtspunten bij het kiezen van een schoonloopzone

Voor een schoonloopzone is er keuze uit verschillende soorten oplossingen, bijvoorbeeld kokosmatten en synthetische matten. een schoonloopzone kan ook bestaan uit inlagen, eventueel gecombineerd met een schoonlooptapijt.

Hoe een schoonloopzone plaatsen?

Uiteraard richt u de schoonloopzone het best zo dicht mogelijk bij de deur in. hoe langer de zone, hoe meer vuil en vocht worden tegengehouden. idealiter voorziet u in 6 tot 9 m doorlooplengte.

Jobhuis van elsene passief gebouwd

In het jobhuis van elsene werd de pcm-techniek (phase change material, of faseveranderingsmateriaal) voor het eerst gebruikt in belgië. verder wordt dit gebouw gekoeld, verwarmd én geventileerd d.m.v. één luchtgroep met geïntegreerde warmtepomp.

Nieuw leven in beschermd gebouw loods 23

Voor locus developments bvba bouwt aannemer vandenbussche nv in bouwteam met compagnie-o architecten bvba en studiebureau stabiliteit lime bvba het bijzonder bouwproject loods 23 in de voorhaven in gent. het project betreft een gigantisch beschermde 19de eeuwse katoenloods met enorme uitdagingen, zoals het creëren van een ondergrondse parking onder de bestaande loods, het verschalen van de oppervlakte om voldoende licht en de juiste akoestiek te creëren, het bewaren van het ‘beschermde monument’ en het toewerken naar een klimaatneutraal gebouw en site. locus is met dit gebouw niet aan haar proefstuk toe. in deze buurt renoveerde en bouwde deze eigenzinnige projectontwikkelaar reeds meer dan 1 kilometer gebouwen, met respect voor de geschiedenis en met langetermijnvisie.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine