Functies en belangrijkste eigenschappen van schoonloopzones
De schoonloopzone, vooral binnen, maar mogelijk ook buiten aan de ingang, straalt meteen mee het imago en de identiteit van het gebouw en mogelijk het daarin gehuisveste bedrijf uit. Op welke manier precies?
WELKE FUNCTIES HEEFT EEN SCHOONLOOPZONE?
Gebouw rein helpen houden
Ten eerste doordat de ontvangstruimte en het hele gebouw dankzij de schoonloopzone netter blijven. Ze houdt immers verontreiniging buiten. Daardoor vergt het gebouw ook minder schoonmaak, wat die kosten drukt.
Tot het interieur bijdragen
Ten tweede door de esthetische kwaliteiten van de schoonloopzone. Interieurarchitecten kiezen de zone zelfs vaak eerst volgens het design, de kleur en het materiaal (bijvoorbeeld hoe het aanvoelt: ruw of net zacht?). In die mate zelfs dat de functionele eigenschappen soms te weinig aandacht krijgen bij de keuze. Het is dan ook geen slecht idee om de architect te begeleiden in zijn keuze. Sowieso wordt het belang van een goede entreebekleding vaak onderschat, aldus een fabrikant.
Overige vloeren beschermen
Verder beschermt een schoonloopzone de andere vloeren van een gebouw tegen slijtage. Binnengewandeld vuil bestaat immers vooral uit zand en water. Dat zand kan krassen veroorzaken op hard laminaat en de tapijtvloer beschadigen. Ook het feit dat de vloeren minder gereinigd moeten worden, verlengt de levensduur ervan.
Veiligheid en comfort
Ten slotte vergroot een schoonloopzone de veiligheid van de gebruikers van het gebouw. Ze houdt immers ook vocht tegen, dat anders een harde vloer glad kan maken. Mogelijk zijn de matten en inlagen gecertificeerd slipvast. Schoonloopzones op textielbasis kunnen ook het geluid in de entree verminderen.
WELKE EIGENSCHAPPEN ZIJN BELANGRIJK?
Slijtvastheid
De schoonloopzone aan de toegangsdeur is het drukst belopen stukje vloer van een gebouw. Iedereen moet eroverheen om een woning of kantoorgebouw te betreden. Dat maakt dat de oplossing zeer slijtvast moet zijn.
Absorptievermogen
Volgens een fabrikant houden zijn eenvoudigere matten in een schoonloopzone ongeveer driekwart van alle zand en vuil tegen. Zijn technisch betere matten weerhouden op 6 m tot 92% van de verontreiniging. 9 m met een combinatie van rubber-, cassette- en tapijtstrookinlagen en schoonlooptapijt verwijdert ongeveer 90% van het vuil, aldus een producent. Sommige types matten absorberen meer vuil, andere meer vocht. Wanneer welk absorptievermogen vereist is, wordt duidelijk wanneer we straks de oplossingen bespreken.
Brandveiligheid
De ingang van een gebouw is ook een mogelijke vluchtuitgang bij een noodsituatie. De matten moeten dus ook brandveilig zijn en voldoen aan de standaard NBN EN 13501-1 (wat betekent dat ze de specificatie Cfl-s1 of Bfl-s1 moeten hebben).
Makkelijk schoon te maken
Ook dit is een belangrijk punt, waarop we zo meteen dieper ingaan, wanneer we de verschillende types oplossingen voor schoonloopzones overlopen.