ZonnepanelenPremium

IS INVESTEREN IN PV-PANELEN IN VLAANDEREN NOG INTERESSANT?

WELKE STEUN KRIJG JE NOG IN VLAANDEREN?

Daaag groenestroomcertificaten

Sinds 14 juni 2015 krijgt wie als particulier zonnepanelen installeert in Vlaanderen, geen groenestroomcertificaten meer. Degenen die hun installatie voor die datum plaatsten, krijgen ze wel nog. Vlaanderen beschouwt zonne-energie als een investering die zonder steunmechanisme voldoende rendabel is.

Wat zijn groenestroomcertificaten?

Groenestroomcertificaten worden afgeleverd door de netbeheerder. De netbeheerder geeft eigenaars van zonnepanelen via groenestroomcertificaten een vergoeding voor hun elektriciteitsproductie. Hoe hoog die vergoeding is en hoe lang die vergoeding wordt gegeven, ligt vast in een contract tussen de netbeheerder en de eigenaars van de zonnepanelen. Het systeem van groenestroomcertificaten werd in Vlaanderen over de periode 2006 tot 2015 stelselmatig afgebouwd.

Wat was de waarde van die groenestroomcertificaten?

zonnepanelenTot 2013 kregen eigenaars van zonnepanelen één groenestroomcertificaat per 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit. In 2006 was één zo'n groenestroomcertificaat nog 450 euro waard (voor een productie van 4.000 kWh per jaar bracht dat toch wel een aardige duit (1.800 euro per jaar) in het zakje), eind 2012 was dat nog 90 euro per groenestroomcertificaat en na 1 januari 2013 moest er, om één groenestroomcertificaat ter waarde van 93 euro te krijgen, meer dan 1.000 kWh elektriciteit worden opgewekt (volgens de bandingfactor).

Wanneer loopt het laatste contract ten einde?

De contracten overeengekomen voor 1 augustus 2012 hebben een looptijd van twintig jaar. Wie dus in 2006 een contract met de netbeheerder afsloot met een vastgelegde vergoeding van 450 euro per groenestroomcertificaat, krijgt deze steun nog tot en met het jaar 2026. De contracten van 1 augustus 2012 tot 1 januari 2013 hebben een looptijd van tien jaar. Die van 1 januari 2013 tot 14 juni 2015 een looptijd van vijftien jaar. In 2032 loopt het laatste contract ten einde.

Vergoeding via terugdraaiende teller

Wie vandaag investeert in een particuliere pv-installatie, krijgt dus geen groenestroomcertificaten meer. Er is wel het voordeel van de terugdraaiende teller. Pv-installaties die over een AC-vermogen onder 10 kW beschikken (de omvormer heeft een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kW), worden van een terugdraaiende teller voorzien. Een terugdraaiende teller telt in twee richtingen. Als je elektriciteit van het net verbruikt, stijgt je meterstand, maar als je elektriciteit produceert via je zonnepanelen, daalt je meterstand. Op die manier wordt de stroom die je produceert, vergoed tegen het geldende tarief op de meter (ongeveer 27 cent/kWh). De teller gaat wel niet onder nul. Als je op jaarbasis meer stroom produceert dan je verbruikt, word je voor die overproductie dus niet vergoed.

Voordeel terugdraaiende teller tot en met 2020

Het verhaal van de terugdraaiende teller is er wel een met een einde. Vlaams minister voor Energie Tommelein wil vanaf 2019 de huidige elektromechanische ferrarismeters bij Vlaamse gezinnen vervangen door digitale meters. Deze digitale meters draaien niet terug. Voor bestaande installaties en installaties die geïnstalleerd worden tot en met 31 december 2020, is er wel een compensatieregeling uitgedacht die dezelfde voordelen biedt als de terugdraaiende teller. Die compensatieregeling is vijftien jaar van toepassing. Voor installaties die vanaf 1 januari 2021 worden geplaatst, geldt er geen compensatieregeling en zal er een alternatief systeem van vergoeding worden bedacht. Verwacht wordt wel dat die vergoeding minder hoog zal zijn.

WAT BETAAL JE IN VLAANDEREN?

Het prosumententariefterugdraaiende teller

Sinds 1 juli 2015 moeten eigenaars van zonnepanelen die over een omvormer met een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kW en die over een terugdraaiende teller beschikken, het prosumententarief betalen. Er is een tarief vastgelegd dat verschilt van netgebied tot netgebied en afhankelijk is van het kWe (kilowatt elektrisch vermogen) van de omvormer(s). 1 kilowatt elektrisch vermogen is gelijk aan 1.000 W elektrisch vermogen. Het laagste te betalen tarief is 89,87 euro per kWe (in de zone Inter-Energa), het duurste tarief is 128,15 euro per kWe (in de zone Gaselwest). Je woont bv. in Iveka-netgebied en je hebt een omvormer van 5,3 kWe, dan betaal je 354,5 euro (5,3 x 66,90) prosumententarief per jaar.

Minder prosumententarief door kleinere omvormer

Door de omvormer wat kleiner te dimensioneren dan het vermogen van de panelen in ideale omstandigheden (uitgedrukt in Wp), kan er bespaard worden op het prosumententarief. In België gebeurt het immers zelden dat de zonnepanelen ook werkelijk hun piekvermogen produceren. Daarom kan er voor een omvormer worden gekozen die kleiner is dan het piekvermogen van de panelen (in de regel wordt er gekozen voor een omvormer die max. 20% kleiner is). Die is goedkoper en er moet minder prosumententarief worden betaald. Op een installatie met 2.200 Wp kan prima een omvormer van 2.000 Watt. Om de terugverdientijd van je pv-panelen zo kort mogelijk te houden, is het van belang om de installatie niet te groot te dimensioneren. Hoe meer vermogen de installatie heeft, hoe meer die kost bij aankoop en hoe mee prosumententarief je betaalt. Je wordt bovendien niet beloond voor je overproductie.

Voorbeeldcase: Dirk en Fien besloten te investeren in een installatie van twaalf pv-panelen op hun zuidwestgerichte dak. Hun elektrische installatie is AREI-gekeurd en beschikt over een enkelvoudige meter.
Jaarlijkse productie: 3.500 kWh
Jaarlijks verbruik: 3.300 kWh
Vermogen pv-installatie: 4 kWp
Vermogen omvormer: 3.500 W
Kostprijs installatie: 7.000 euro

In Vlaanderen, in de Gaselwest-zone, krijgen Dirk en Fien de volgende steun:
- terugdraaiende teller: 0,32 euro (geldend tarief op de meter) x 3.300 kWh (verbruik) = 1.056 euro per jaar
Ze betalen:
- prosumententarief: 3,5 (vermogen omvormer) x 128,15 euro (prosumententarief in de zone Gaselwest) = 448,5 euro per jaar

De terugverdientijd van hun installatie?* Bijna 12 jaar

Enkele aanpassingen in de installatiegegevens en een andere netbeheerder zorgen voor een ander resultaat. Bijvoorbeeld:
Jaarlijkse productie: 2.300 kWh
Jaarlijks verbruik: 2.000 kWh
Vermogen pv-installatie: 2,2 kWp
Vermogen omvormer: 2.000 W
Kostprijs installatie: 3.850 euro

In Vlaanderen, in de Inter-Energa zone, krijgen Dirk en Fien de volgende steun:
- terugdraaiende teller: 0,24 euro x 2.000 kWh = 480 euro per jaar
Ze betalen:
- prosumententarief: 2,2 x 89,87 euro (= tarief in de Inter-Energa zone) = 198 euro per jaar

De terugverdientijd van hun installatie?* Bijna 14 jaar.

*Bij de berekening van de terugverdientijd werd voor het tarief op de meter de goedkoopste leveranciersprijs op het moment van publicatie gebruikt en werd er geen rekening gehouden met hoe de elektri­citeitsprijzen in de toekomst zullen evolueren.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door lbl

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine