PV-INSTALLATIES
Fotovoltaïsche zonnepanelen, oftewel PV-panelen, zetten stralingsenergie om naar elektriciteit. Binnen donkergekleurde cellen - de meeste bestaan uit silicium of andere halfgeleidermaterialen - zet de PV-installatie het opgevangen licht om in gelijkstroom. Een omvormer in de panelen zet die om in wisselstroom voor het lichtnet. De meeste panelen komen op een draagstructuur op het dak.

(Klik op de foto voor meer info)
DC- EN AC-OVERSPANNINGSBEVEILIGING
VAN PV-INSTALLATIE AAN TE RADEN
Wat is de kans dat de bliksem op uw woning inslaat? Die is klein, inderdaad, en dat maakt dat overspanningsbeveiliging in België geen bijzonder hot item is. Het merendeel van de woningen heeft er geen. Tenzij dan die met fotovoltaïsche panelen op het dak, om de dure elektrische componenten zoals de omvormer bij een inslag te beschermen. Een DC-beveiliging tussen de zonnepanelen en de omvormer, daar blijft het bij. Nochtans hoeft de bliksem niet per se in uw woning in te slaan om schade aan het elektrisch circuit te berokkenen en zijn er nog andere oorzaken van overspanning.
• Overspanning
• Een PV-installatie beschermen
• Belangrijke criteria bij het kiezen van een overspanningsbegrenzer
ZONNE-ENERGIE IN AFRIKA
In 2013 plaatste Bert Bernolet in Togo zijn eerste Energy Kiosk, een zonnesysteem dat lokale ondernemers van de nodige energie voorzag om lampen en gsm's op te laden. Bernolet merkte echter snel dat zijn plan niet feilloos was: de geleverde energie was beperkt en er was te weinig controle over de betalingen. Dat terwijl hij een productief energiegebruik mogelijk wilde maken, zonder zelf aan rentabiliteit in te boeten. Zes jaar en een nieuw product later is de jonge ondernemer goed op weg om die doelstellingen te realiseren.
IS INVESTEREN IN PV-PANELEN IN BRUSSEL NOG INTERESSANT?
In Brussel krijgt wie een pv-installatie plaatst van minder dan 5 kWp, drie groenestroomcertificaten per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit. Hoeveel groene stroom je produceert, wordt gemeten door een groene meter. Deze wordt door de installateur na de omvormer geplaatst.
IS INVESTEREN IN PV-PANELEN IN WALLONIË NOG INTERESSANT?
Door de CwaPe, de organisatie die de Waalse elektriciteitsmarkt reguleert, werd er vastgelegd hoeveel groenestroomcertificaten er per installatie werden uitgereikt. Dat aantal werd om de zoveel tijd bijgesteld.
IS INVESTEREN IN PV-PANELEN IN VLAANDEREN NOG INTERESSANT?
Sinds 14 juni 2015 krijgt wie als particulier zonnepanelen installeert in Vlaanderen, geen groenestroomcertificaten meer. Degenen die hun installatie voor die datum plaatsten, krijgen ze wel nog. Vlaanderen beschouwt zonne-energie als een investering die zonder steunmechanisme voldoende rendabel is.
WAT KOST EEN PV-INSTALLATIE?
Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks 1.000 kWh per persoon. Voor een koppel met twee kinderen komt dat neer op een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh. Hoeveel elektriciteit de pv-panelen produceren, wordt echter niet uitgedrukt in Wh, maar in Wp. Wp staat voor het vermogen dat de panelen in ideale omstandigheden opwekken (bij een perfecte oriëntatie, optimaal weer …). Omdat de omstandigheden in de realiteit niet altijd ideaal zijn, wordt er een omrekenfactor gebruikt (in België is dat een factor 0,9).
ENKEL KWALITATIEVE SOLARCONNECTOREN LATEN INSTALLATIE RENDEREN
Het aandeel van de kost van solarconnectoren is te verwaarlozen in een zonnepaneelinstallatie. Toch is het een kritieke factor in het totale systeem, die bij verwaarlozing vaak leidt tot breuk, onveilige situaties, minder rendement, of in het ergste geval zelfs elektrocutie en/of brand. Bovendien moeten de connectoren ook pakweg 25 jaar op een dak blijven liggen, blootgesteld aan zon, weer en wind. Daarom zijn een goede keuze en plaatsing onontbeerlijk.
• 'Compatibele' solarconnectoren en plaatsing
• Wat kenmerkt kwaliteit van solarconnectoren?
• Gevaren bij solarconnectoren