IS INVESTEREN IN PV-PANELEN IN WALLONIË NOG INTERESSANT?
WELKE STEUN GEEFT WALLONIE?
Solwatt-premie afgeschaft
De groenestroomcertificaten (in Wallonië de Solwatt-premie genoemd) zijn sinds februari 2014 afgeschaft.
Wat was de waarde van de Solwatt-premie?
Door de CwaPe, de organisatie die de Waalse elektriciteitsmarkt reguleert, werd er vastgelegd hoeveel groenestroomcertificaten er per installatie werden uitgereikt. Dat aantal werd om de zoveel tijd bijgesteld. Tot 30 november 2011 bv. werden er zeven groenestroomcertificaten per 1.000 kWh gegeven, en dat voor een periode van vijftien jaar. Van 1 september 2012 tot 31 maart 2013 was er een ander regime uitgedacht en kreeg je in tien jaar tijd vijftig groenestroomcertificaten, waarvan acht per 1.000 kWh in het eerste jaar na indienststelling, zeven in het tweede jaar, zes in het derde jaar enz. Door Elia, de netbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet, is er steeds een waarde van 65 euro per certificaat gewaarborgd. Er kan ook voor gekozen worden om de certificaten te verkopen aan bv. de elektriciteitsleverancier tegen een onderling overeen te komen tarief. Tot 30 november 2011 werden er dus contracten onderhandeld waarbij er zeven certificaten per 1.000 kWh werden overeengekomen. Dat komt neer op minstens 455 euro per 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit. Voor een installatie van 3.500 kWh resulteert dat in een opbrengst van 1.592,5 euro per jaar aan groenestroomcertificaten.
Wanneer loopt het laatste Solwatt-contract ten einde?
Tegen 2026 is het Solwatt-plan in Wallonië volledig uitgedoofd.
Qualiwatt-premie ter vervanging
Sinds maart 2014 is de Solwatt-premie vervangen door de Qualiwatt-premie. Die is van toepassing op installaties met een AC-vermogen van minder dan 10 kW die in werking zijn sinds 1 maart 2014. De premie wordt gestort gedurende de vijf eerste jaren die volgen op de plaatsing. De premie wordt door de netbeheerder betaald volgens het tarief dat halfjaarlijks bepaald wordt door de CwaPe. Afhankelijk van de netbeheerder ligt de premie voor een installatie van 3.500 kWh tussen 393 euro en 582 euro per jaar.
Vergoeding via terugdraaiende teller
In Wallonië word je, net als in Vlaanderen, vergoed voor je geproduceerde stroom via het principe van de terugdraaiende teller. Overproductie wordt niet beloond. Voorlopig is er nog geen sprake om dit vergoedingssysteem aan banden te leggen.
WAT BETAAL JE VOOR JE INSTALLATIE IN WALLONIË?
Prosumententarief ingevoerd vanaf 2020
Vanaf 1 januari 2020 betaal je, net als in Vlaanderen, ook een prosumententarief voor het gebruik van het distributienet. Wat je betaalt, is, idem als in Vlaanderen, afhankelijk van het vermogen van de omvormer van je installatie en van het netgebied waarin je woont. Het tarief zal liggen tussen 60 en 120 euro per kWe.
*Bij de berekening van de terugverdientijd werd voor het tarief op de meter de goedkoopste leveranciersprijs op het moment van publicatie gebruikt en werd er geen rekening gehouden met hoe de elektriciteitsprijzen in de toekomst zullen evolueren.
Voorbeeldcase: Dirk en Fien besloten te investeren in een installatie van twaalf pv-panelen op hun zuidwestgerichte dak. Hun elektrische installatie is AREI-gekeurd en beschikt over een enkelvoudige meter.
Jaarlijkse productie: 3.500 kWh
Jaarlijks verbruik: 3.300 kWh
Vermogen pv-installatie: 4 kWp
Vermogen omvormer: 3.500 W
Kostprijs installatie: 7.000 euro
In Wallonië, in de ORES Namur zone, krijgen Dirk en Fien de volgende steun:
- Qualiwatt-premie: 141,37 x 3,5 = 494,795 euro
- terugdraaiende teller: 0,25 euro x 3.300 kWh = 825 euro per jaar.
Ze betalen voorlopig nog niets.
De terugverdientijd van hun installatie?*Ongeveer vijf jaar.
*Bij de berekening van de terugverdientijd werd voor het tarief op de meter de goedkoopste leveranciersprijs op het moment van publicatie gebruikt en werd er geen rekening gehouden met hoe de elektriciteitsprijzen in de toekomst zullen evolueren.