Losse thee is in opmars
Wat zijn de voordelen vergeleken met thee in zakjes?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar kwalitatieve losse thee. Terwijl theezakjes nog steeds populair zijn, is er stijgende vraag naar losse thee. Losse thee biedt niet alleen een breder scala aan smaken aan, het is ook nog eens natuurlijk en daarmee gezonder. Wij hadden een gesprek hierover met Marie-Julie Tack, de oprichtster van ZijTak.
Wat is het verschil tussen losse thee en thee in zakjes?
Losse thee bestaat uit hele bladeren, bloemen en kruiden of andere ingrediënten die niet verpakt zijn in een zakje. Het behoudt vaak de oorspronkelijke vorm van de theebladeren en kan variëren in grootte en kwaliteit. De smaak in losse thee is puur. Doordat het theeblad zijn oorspronkelijke vorm behouden heeft, komt de smaak trager vrij. Je kan op deze thee meerdere keren water opgieten en keer op keer een rijke smaak verkrijgen.

Thee in zakjes bevat daarentegen doorgaans fijngemalen, verpulverde of gebroken theebladeren, vaak de zogenaamde "stof" of "fannings". Deze kleinere deeltjes kunnen de kwaliteit van de thee beïnvloeden. Door het kleine stof is de thee, na het opgieten van het water, sneller klaar dan bij losse thee. Als je het theezakje niet direct verwijdert, kan het theewater brak of bitter gaan smaken.
Aroma's
De aroma's van thee in zakjes worden bij de meeste grote merken vaak gecoat op grove suikerkorreltjes. Deze suikerkorreltjes worden toegevoegd in de theezakjes. Bij het opgieten van (bijna) kokend water smelt de suikerkorrel en komt het aroma vrij.
Bij losse thee worden de smaken toegevoegd door bloemen of kruiden te gebruiken. Zo wordt in de Aura Bloom groene thee drie soorten bloemen gebruikt. Dat maakt dat de thee niet alleen veel mooier is, maar ook op een natuurlijke manier heel rijk van smaak is.

Duurzaamheid
Een ander voordeel van losse thee, waarvoor steeds meer mensen bewust kiezen, is het milieuvriendelijke aspect. Bij thee in zakjes heb je meer afval. Het touwtje bestaat vaak uit gebleekt katoen en het zakje zelf bevat onnatuurlijke materialen. Deze materialen kunnen niet zo gemakkelijk gerecycled worden.
Hoe wordt het verkocht?
In meer en meer retail wordt losse thee verkocht en ook horecazaken ruilen de theezakjes in voor losse thee. De bewaring en presentatie is hierbij heel belangrijk.
Thee bewaart het best in een gesloten donkere verpakking. Thee en licht zijn geen vrienden. Het licht zorgt ervoor dat jouw thee zijn intense smaak verliest. Zorg ervoor dat de thee altijd in een gesloten en hersluitbare verpakking te koop wordt aangeboden. Bij ZijTak wordt in de retail de thee steeds verkocht met bijpassende geurpotjes. De mensen kunnen zien en ruiken aan deze potjes voordat ze de beslissing maken.
Het is belangrijk dat de presentatie van de thee in de winkel past en dat ook het natuurlijke aspect van de thee naar boven komt.

Bereidingswijze
Mensen die de tijd nemen om losse thee te drinken, willen weten hoelang de thee moet trekken en wat de ideale temperatuur is. Zorg ervoor dat de bereidingsinstructies van de thee bekend zijn. Zo vermeldt ZijTak op haar website en op elke verpakking de temperatuur, tijd en hoeveelheid van de thee. Zo zijn we zeker dat onze klanten de thee op een juiste manier kunnen bereiden en zo intenser kunnen genieten van de kwaliteit!
Bijpassende theeaccessoires
Voor het zetten van losse thee heb je thee accessoires nodig. Deze worden ook vaak naast de losse thee verkocht als cross-selling product. Zo heb je de duurzame wegwerpfilters. Een pakje theefilters bevat 100 stuks. Dit is een consumptiegoed, dus deze worden telkens opnieuw gekocht.
Er worden ook heel wat herbruikbare artikelen aangeboden, zoals theefilters, theetassen of de theeflessen om onderweg thee te kunnen drinken.

Homemade ice tea
We zijn steeds meer op zoek naar een alternatief voor frisdrank. Dit kan heel eenvoudig door ice tea te maken op basis van thee. We verdelen vaak flyers met onze recepten onder onze retailklanten, zodat ze geïnspireerd worden om zelf ice tea te maken op basis van onze thee. Ook wordt er opnieuw een theefles aangeboden, specifiek voor het maken van koude thee.

Ook in de horeca wordt steeds meer homemade ice tea aangeboden. Dit kan men vrij eenvoudig en kostenefficiënt zelf maken. Op basis van de thee wordt een siroop gemaakt. Deze siroop kan je maanden bewaren in de koeling. Bij het moment van consumptie kan men deze in grote limonadeglazen aanlengen met water, ijsblokken, en decoraties zoals fruit of muntblaadjes.
Marie-Julie Tack (29) is de oprichtster van ZijTak. In haar webshop biedt ze verse losse thee en infusies aan. Professionelen kunnen haar ook ten allen tijde contacteren voor meer informatie en horeca-/retailprijzen. Marie-Julie organiseert ook workshops over thee waarbij je niet alleen leert hoe je thee kunt combineren met voeding, maar ook hoe je deze kunt verwerken in gerechten.