OpleidingenPremium

JAN BRENGT BAKKERS SAMEN

ONTMOET DE NIEUWE ADVISEUR BAKKERIJ VAN ALIMENTO 

jan vanderghote
Buitenlandse projecten dwingen Jan om creatief te zijn en te werken met wat hij voor handen heeft

Jan Vanderghote is sinds maart 2020 adviseur bij Alimento. Hierbij nam hij de fakkel over van Guido Devillé, een van de belangrijkste en luidst klinkende namen in de bakkerijbranche. Toch deinst Jan er niet voor terug om zijn stempel te drukken als nieuwe Adviseur Bakkerijsector. "In de eerste plaats wil ik consolideren wat er al loopt, maar uiteraard wil ik ook mijn eigen accenten leggen en nieuwe opleidingen organiseren. Ik wil vooral een verbindende rol spelen voor iedereen in de branche", vertelt Vanderghote enthousiast.

nieuwe uitdaging

Jan Vanderghote begon zijn carrière met een opleiding bakkerij aan het PIVA in Antwerpen. Na een tussenstop van twee jaar in Roeselare, ging hij voor zijn zevende en laatste jaar terug naar Antwerpen. Daarna volgden een aantal mooie stages en een job bij Daskalides. Ondertussen behaalde hij ook zijn D-diploma waarna hij een beetje per toeval in het onderwijs terechtkwam. Zo stond hij mee aan de wieg van de bakkerij-opleiding in de Hotelschool in Gent. "Na twaalf jaar kreeg ik de opportuniteit om er technisch adviseur te worden wat ik elf jaar lang met veel plezier gedaan heb. Zo zag ik de school groeien van 70 naar maar liefst 150 leerlingen. Met de school deden we ook op regelmatige basis mee aan wedstrijden waar ik Guido Devillé heb leren kennen. Dat klikte meteen met hem en samen met nog een aantal andere collega’s deden we enkele mooie projecten voor Exchange. Toen ik de vacature zag voor een opvolger van Guido, sprak me dat uiteraard onmiddellijk aan! Na de selectierondes bleek de job voor mij en vorig jaar kon ik starten. Helaas heeft corona roet in het eten gegooid en heb ik de start van mijn nieuwe job vooral vanuit mijn kot moeten beleven. Toch heb ik ondertussen mijn draai bij Alimento goed gevonden en ben ik druk bezig mijn eerste ideeën uit te werken."

croissant

"Ik streef er niet naar om een Guido 2.0 te worden, maar om mijn eigen stempel te drukken."

Geen Guido 2.0

"Guido heeft een zeer mooie erfenis nagelaten. Daarmee kunnen beginnen is gewoon een geschenk voor mij. De realisatie van het Bakkersatelier is daar maar één element van. Bovendien hebben Guido en ik een totaal verschillend parcours afgelegd. Waar hij meer een achtergrond in brood heeft, ligt bij mij het accent vooral op chocolade. Dat betekent niet dat brood me minder interesseert. Integendeel, ik heb er altijd hard voor geijverd om brood meer op de voorgrond de plaatsen in de bakkerij-opleiding in Gent. Nu is het zeker niet zo dat ik er naar streef om een Guido 2.0 te worden, want ik wil binnen Alimento en de branche uiteraard mijn eigen stempel drukken . Maar in de eerste plaats wil ik vooral consolideren wat er bestaat. Mijn eigen accenten zal ik zeker nog leggen, al loopt dat stapsgewijs en is dat ook afhankelijk van welke opportuniteiten zich aandienen. Mijn doel bestaat er voornamelijk in om een verbindende rol te spelen. Ik kom uit een bepaalde school, maar vanaf nu werk ik voor alle scholen. Die neutraliteit is voor mij cruciaal."

deeg

Bijleren stopt nooit

"Op de een of andere manier staan bijleren en kennis doorgeven altijd centraal in mijn carrière. Mijn mama stond in het onderwijs en ik heb altijd gezegd dat ik nooit in het onderwijs zou stappen. Maar na mijn bakkerij-opleiding, voelde ik dat ik toch nog iets wou bijstuderen aan de hogeschool en heb een D-cursus gevolgd. Ik was ook actief binnen een jeugdorganisatie en daar heb ik ontdekt dat ik het erg fijn vond om met jonge mensen te werken. Sociaal contact vond en vind ik heel belangrijk, iets wat je natuurlijk minder hebt als bakker. Ook het doorgeven van mijn kennis, is iets wat me ligt. Na mijn stage kreeg ik een fulltime job aangeboden in het onderwijs. Persoonlijk vind ik dat ik vrij jong in het onderwijs ben gerold en het voelde dan ook vanzelfsprekend om me te blijven bijscholen. Dat ben ik trouwens tot op de dag van vandaag blijven doen."

"Ik wil nu vooral heel verbindend werken tussen iedereen in de branche."

Kleine ingrepen, grote effecten

"Dankzij Guido ben ik ook in het Exchangeverhaal terecht gekomen. Vandaag bestaat Exchange voor Bakkers niet meer en ben ik samen met 6 andere bakkers actief voor de Nederlandse ngo PUM. Door corona ligt dat natuurlijk even stil, al hoop ik snel weer af te kunnen reizen voor nieuwe projecten. De afgelopen jaren heb ik verrijkende ervaringen opgedaan in onder andere Iran, Vietnam, Zuid-Afrika en Rwanda. De objectieven van onze reizen kunnen heel divers zijn.  Meestal gaat over een combinatie van marketing, optimalisatie van de productie, hygiëne of de implementatie van nieuwe producten. Een mooi voorbeeld is een project dat we in de regio rond het Krugerpark gedaan hebben. Samen met een lokale bakker hebben we een assortiment zachte luxebroodjes gemaakt, maar in de vorm van dieren. Die worden dan verkocht aan de lodges, waar er natuurlijk kapitaal zit. Dergelijke projecten zijn niet alleen verrijkend voor de bedrijven die gebruik maken van onze diensten, maar ook voor onszelf is het een enorme leerschool. Je wordt voortdurend gedwongen om creatief te zijn en je plan te trekken met wat voorhanden is. Ook door na te denken over de plaatselijke gewoontes en deze te verwerken in de producten, hebben we al mooie resultaten geboekt."

jan
De broodjes in de vorm van dieren waren een slimme marketingtruc om binnen te geraken bij de lodges

 

Evolutie bakkerijbranche

"Toen ik opgroeide, waren verbeteraars en toegevoegde vetten erg in. Daarna zijn de supermarkten erbij gekomen. Die hebben ervoor gezorgd dat de bakker om de hoek de markt niet meer voor hem alleen had. Plots moest de bakker nadenken over hoe hij zijn klanten aan zich kon binden. Vandaag valt het op dat gezondheid een centrale rol speelt in het aankoop- en eetgedrag van de consument. Suikervrij, vegan, nutritionbrood ... zijn allemaal zaken die aan populariteit winnen."

"Ook teruggaan naar productiemethodes van vroeger helpt om de bakker duidelijk te profileren ten opzichte van de industrie. We zien overal dat ambachtslui terug aansluiting zoeken bij de traditionele werkwijzen en dat zal in de toekomst wellicht nog belangrijker worden. Het accent komt meer dan ooit terug op smaak te liggen. Wie vandaag wil concurreren op prijs, verliest. Wie wil investeren in zijn product en vooral in de smaak, wint en heeft meer dan werk genoeg. En dat zijn zeker niet enkel de bakkers die op A-locaties zitten."

janv anderghote

"Verder zien we ook dat de bakker meer naar buiten treedt. Waar de bakker zich vroeger verstopte in zijn atelier, is men nu trots om zijn werk te tonen en toont men het ambachtelijke van ons beroep door middel van open ateliers."

evolutie naar uitersten

"Jaar na jaar daalt het aantal zelfstandige bakkers en die trend zal zich nog even verderzetten. Ik schat dan ook dat de branche zal evolueren naar enerzijds grote bakkerijen met meerdere vestigingen en anderzijds de gespecialiseerde bakkers waar men met 1 of 2 werkt. Gelukkig zal de bakker altijd blijven bestaan. Brood is een primair product en dat is echt wel in onze cultuur ingebakken. Ook corona heeft voor een positieve invloed gezorgd. Veel meer consumenten hebben de weg naar de bakker teruggevonden. Laten we hopen dat ze dat ook blijven doen en de bakker zo zijn bestaansrecht gunnen."

Opleidingen met een buitenlandse docent in ons bakkersatelier te Berchem.
Opleidingen met een buitenlandse docent in ons bakkersatelier te Berchem.

 

Meer dan een stielman

"Maar tegenwoordig is het een stuk complexer om een eigen bakkerij te hebben. Nu moet je niet alleen een uitstekende stielman zijn maar ook een goede ondernemer. Het is cruciaal om je goed te omringen met bekwame mensen en advies te durven vragen. Maar vooral ook: kom uit uw bakkerij!"

"Nu moet je niet alleen een uitstekende stielman maar ook een goede ondernemer zijn."

Onmisbare Ondersteuning

"Bij Alimento organiseren we niet alleen tal van opleidingen, maar we ondersteunen ook bedrijven en hun werknemers op heel wat vlakken. Welzijn op het werk, rekrutering, omgaan met het personeel zijn belangrijke zaken waar wij met Alimento veel aandacht aan besteden. Er wordt soms te veel ingezoomd op het loon, maar dat is niet het belangrijkste element. Je goed voelen op het werk, open communicatie, een aangename werksfeer, voelen dat je een belangrijke schakel bent, erkenning en respect. Een voor een elementen waar de hedendaagse bakker-ondernemer ook de nodige aandacht aan moet besteden. Want het komt hem en zijn personeel alleen maar ten goede."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Marie Verhulst

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine