Bakkerij cloet: nuchtere bakkerij met een sterke focus op kwaliteit
naast bakkerij nu ook eigen chocolaterie naast de deur
Kristof Cloet heeft opende 14 jaar geleden samen met zijn vrouw hun eigen bakkerij in Sint-Michiels. Een kwaliteitsvolle bakkerij waar alle producten vanaf nul gemaakt worden. Een bakkerij zonder veel poespas en waar klassiekers blijven scoren. Sinds een tweetal jaar verdiept Kristof zich en hebben zowel hij als zijn klanten de smaak te pakken. Het beperkte assortiment desembroden is dan ook altijd uitverkocht. Naast brood, koffiekoeken en patisserie maken, zijn Heidi en Kristof ook sterk bezig met chocolade. Naast de bakkerij komt er een chocoladeatelier waar klanten hen aan het werk kunnen zien.
Kleuterdroom komt uit
“Toen ik in de kleuterschool zat, hebben we eens met de hele klas een bakkerij bezocht. Wanneer ik thuis kwam, zei ik meteen tegen mijn mama dat ik, later als ik groot was, ook bakker wilde worden. Sinds die dag is mijn droom nooit veranderd. Nadat ik een opleiding voor bakker had doorlopen, opende ik als 24-jarige samen met mijn vrouw onze eigen bakkerij in 2005. Ook mijn vrouw heeft een opleiding bakkerij achter de kiezen.”
Brood maken zoals het hoort
“Vanaf het begin wilden we een zaak uitbaten waar kwaliteitsvolle producten werden gemaakt en aangeboden. Lange rijstijden en brood maken zoals het hoort, doen we al vanaf dag één. Ik ben dan ook absoluut geen voorstander om met halffabricaten te werken. We hebben ook nooit geambieerd om in een luxesegment te werken. Bakkerij Cloet is er een voor iedereen. En dat zien we ook aan ons cliënteel. Die kan je niet in een bepaald vakje steken. Wij trekken jong en oud aan, maar het zijn vooral mensen die weten wat kwaliteit is. We hebben ook heel trouw cliënteel, en dat doet deugd!”
Beroep in ere herstellen
“Wij trachten van alles onze specialiteit te maken, maar we staan wel bekend om onze pistolets. Ik heb enkel vloerpistolets, en onze witte verkopen enorm goed. Ik geloof ook dat de pistolet vaak een handelsmerk van de bakker is. We streven er vooral naar om het beroep terug in ere te herstellen. Sinds een jaar of twee heb ik me ook helemaal verdiept in desembroden en een cursus bij een Franse bakker gevolgd. In alle broden zit dan ook mijn eigen gekweekte desem, maar ik heb slechts een klein assortiment 100%-desembroden. Desembroden zijn niet voor de grote massa of omzet, maar ik haal er wel heel veel voldoening uit. Eens mijn klanten ervan geproefd hebben, zijn ze verkocht.”
Desem is passie
“Ik zie het desemverhaal zeker niet als een middel om mezelf te onderscheiden. Ik ben daar eerlijk gezegd ook niet mee bezig. Er zijn hier nog maar twee bakkers dus is er is zeker werk genoeg. Desem is pure passie die ik kan laten zegevieren.”
Klassiekers blijven favoriet
“Verder is ons aanbod doorheen de jaren vrij gelijkaardig gebleven. Koffiekoeken, brood, pistolets en vaste taarten hebben altijd al in ons aanbod gezeten. We variëren uiteraard volgens het seizoen en laten ons voortdurend inspireren door trends. Toch merken we dat onze klanten blijven houden van de klassiekers.”
Nieuwe winkel, verdubbeld in grootte
“In 2011 was het tijd om de winkel te vernieuwen. Wanneer het pand naast ons te koop kwam staan, hebben we niet lang getwijfeld om het te kopen. Onze winkel was veel te klein geworden. Het personeel liep elkaar voortdurend in de weg en ook voor de klanten was het niet meer aangenaam om in zo’n klein winkeltje te staan. Door het pand ernaast te kopen en een muur te slopen, zijn we verdubbeld in oppervlakte en dat is nu voldoende. Op die manier kunnen we niet alleen veel beter werken, maar is het voor iedereen ook aangenamer om in de winkel te vertoeven. We hebben gekozen voor een nieuwe, tijdloze winkel met bruine tinten en natuurlijke materialen.”
Eigen chocolaterie
“De volgende stap zijn we nu mee bezig. Het huis naast de bakkerij hebben we ook kunnen kopen. Daar komt ons atelier voor onze chocolade, we gaan daar niks verkopen. Sinds een aantal jaar zijn we sterk bezig met onze chocoladecreaties. Dat is begonnen met het maken van mellowcakes een aantal jaar geleden. Dat had een groot succes en we wilden investeren om de productie vlotter te laten verlopen, vooral voor het onderdompelen van de mellowcakes in de chocolade. We trokken naar Antwerpen en keerden terug met een automatisch tempereertoestel en een overtreklijn. Mijn vrouw begon zich ook steeds meer te verdiepen en volgde een cursus bij Raoul Bernal. Intussen bestaat ons assortiment uit 48 pralines en kunnen we alle creaties maken die de klanten willen. Dat weten de klanten ook. We zijn hier in de buurt intussen goed bekend geworden om onze chocolade.”
Creativiteit laten zegevieren
“Voor de pralines kunnen we nog creatiever zijn en ‘speciallekes’ aanbieden zoals pralines met matcha of gin tonic. Ik verwacht met het extra atelier voor de chocolaterie dat we hier nog meer in zullen groeien en nog meer zullen verkopen. Al zullen we het assortiment nu wel behouden op wat we hebben, juist in aantallen verwacht ik nog groei.”
Nachtwerk
“Ik weet dat er heel wat verschillende visies zijn over nachtwerk in de branche. Het is dan ook een gevoelig punt. Maar elke bakker moet kijken wat hij de beste optie vindt voor zijn zaak. Ik heb zelf jaren remrijskasten gebruikt in mijn productieproces, maar daar ben ik nu van afgestapt. Ik ben er niet meer van overtuigd dat het zoveel beter is voor de kwaliteit, in tegendeel.”
Samenwerken met vrouw
“Ik werk al sinds dag één samen met mijn vrouw en ik vind dat de perfecte combinatie. Ik denk dat het als bakker heel moeilijk is om een eigen bakkerij te hebben als je partner niet mee in de zaak zit. Ik zie er dan ook alleen maar de voordelen van in. Aangezien we hetzelfde beroep hebben, begrijpen we elkaar als geen ander. Alle uren die zij werkt, moeten we niet spenderen aan een gast. Ik denk dat wij heel wat werk verzetten en een mooi cijfer hebben voor met het beperkte team dat we hebben.”
Aanwezigheid Online
“We hebben niet alleen een webshopformule via bakkersonline, maar ook op Facebook zijn we heel actief. Op tijd en stond plaatsen we daar iets op en we krijgen daar ook heel wat reactie op. Onze webshop werkt wel, maar ik vind het succes nog vrij beperkt. Mensen geven nog veel meer de voorkeur aan een telefonische bestelling. In het weekend krijgen we via de webshop maximaal tien bestellingen binnen, terwijl onze telefoon roodgloeiend staat.”
Ruime openingsuren
“Vanaf het begin zijn we al open tot 19u. ’s avonds en dat willen we ook zo behouden. Ook de zondag zijn we de hele dag tot 18u open. Opmerkelijk is dat we tussen 16u. en 18u. nog heel veel brood verkopen. Ook dan gaan veel van onze supplementaire producten zoals charcuterie of confituur over de toog. Ik zou dat assortiment nog kunnen uitbreiden met huisbereide hartige gerechten zoals pizza en quiche. Ik heb dat in het verleden al gedaan en dat had wel degelijk veel succes, maar het moet nog allemaal werkbaar blijven. Op een gegeven moment moet je keuzes maken.”
Verenigde bakkers
“Sinds een aantal jaar zit in de vereniging Calvel, een vzw waarin bakkers elkaar inspireren en helpen. We zijn steeds op zoek naar nieuwe leden maar zijn nu al met een zestien tal leden bestaande uit een leuke mix van kleine, middelgrote en semi-industriële bakkers. Elke maand komen we allemaal samen bij een van de leden. Die geeft dan een demo van een van zijn producten waar hij goed in is of er komt een firma uitleg geven een iets van hun gamma. Door informatie en inzichten te delen met elkaar, versterk je elkaar des te meer.”
Personeelsproblematiek
“Het is een cliché, maar het is inderdaad helemaal niet evident om personeel, voornamelijk voor het atelier, te vinden de dag van vandaag. We zijn nu 14 jaar bezig en op die tijd heb ik nog maar 2 gasten gehad die telkens 7 jaar bij me gewerkt hebben. Op zich mag ik zeker niet klagen, maar nu zoek ik terug iemand. Je plaatst dan een oproep op Facebook en ondanks dat het toch veel gedeeld wordt, krijg je daar nul reactie op. Een jongere generatie zit niet te wachten om zo lang en veel te werken.
Mooiste beroep
Vrije tijd is nu veel belangrijker geworden dan toen ik jong was. Je kan wel stellen dat het bakkersberoep een zware stiel is, maar ik vind het wel het mooiste beroep. Ik heb gekozen voor het beroep dus ik moet er ook tegen niemand over klagen. En als je al eens een mindere dag hebt, dan kan een compliment van een klant meteen het verschil maken. Daar doe je het voor!“
Financiële zekerheid
“Bovendien heb je financieel ook een grote zekerheid en kan je je misschien iets meer permitteren. Ik hoor vaak in de winkel dat mensen bijvoorbeeld niet op reis kunnen gaan omdat ze hun oprit opnieuw laten leggen. Dat zijn keuzes die wij niet moeten maken.”
Toekomstplannen
“Onze toekomstplannen bestaan, naast de verdere uitbouw van ons chocoladeverhaal, voornamelijk uit verder doen zoals we bezig zijn. Om voor opvolging te spreken, is het nog veel te vroeg. Zelf ben ik nog maar 38, maar mijn zoon van zestien studeert ook voor bakker en helpt vaak mee in het atelier. Wat zijn plannen zijn, dat zien we dan nog wel. Als ik nog een tip zou moeten geven aan iedereen die droomt van een eigen bakkerij: doe het samen met een zaken of je eigen partner en ga ervoor!”