VentilatieroostersPremium

WARMTE UIT AFVOERSTROMEN TERUGWINNEN BIJ HYBRIDE VENTILATIESYSTEMEN

De ventilatielucht uit de natte ruimtes wordt, in plaats van naar buiten, naar het warmtepompsysteem afgeleid Alle warmte die via reststromen het gebouw verlaat, komt in aanmerking voor de warmteterugwinning. Zo kan de warmte uit douchewater bijvoorbeeld worden gerecupereerd voor de voorverwarming van tapwater, maar ook afgevoerde ventilatielucht heeft nog een pak energie.

HOE WARMTE UIT VENTILATIELUCHT RECUPEREREN?

Systeem D

Bij een ventilatiesysteem D, waarbij zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht mechanisch gebeurt, wordt de energie die nog in de afgevoerde ventilatielucht zit, al langer teruggewonnen. Dat gebeurt via een warmtewisselaar. De afgezogen binnenlucht geeft haar warmte via de wisselaar af aan de verse aangezogen buitenlucht. Daarbij zijn warmteterugwinrendementen van 70 tot 90% realiseerbaar.

Systeem C

In een systeem D wordt al 70 tot 90% van de energie uit de afgeblazen lucht gerecupereerd via een warmte­wisselaar Bij een ventilatiesysteem C, met natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer, is een dergelijke warmteterugwinning niet mogelijk. De aanvoer van verse lucht gebeurt hier immers rechtstreeks via roosters in ramen, en dat maakt de uitwisseling van warmte onmogelijk. De energie uit de extractielucht kan bij C-systemen worden teruggewonnen door de afgevoerde lucht over een warmtepompsysteem te sturen.

De temperatuur tussen de lucht voordat die de warmtepomp ingaat en als die de warmtepomp verlaat, ligt gemiddeld 10 tot 15 °C lager.

SYSTEEM C MET WARMTEPOMP

Met welke warmtepomp is een combinatie mogelijk?

Het ventilatiesysteem C combineren kan enkel met een warmtepomp die haar warmte haalt uit de lucht (bv. een lucht-water- en een lucht-luchtwarmtepomp). Bij zo'n warmtepompsysteem wordt de lucht over de verdamper van de warmtepomp gestuurd. De verdamper is opgebouwd uit een buizenstelsel waarin een koelvloeistof loopt. De lucht stroomt over dat buizenstelsel en de warmte uit de lucht doet de koelvloeistof in de leidingen verdampen. De verdampte koelvloeistof gaat richting de compressor, die de damp samendrukt. De samengedrukte damp verhoogt sterk in temperatuur en die warmte wordt in de condensor afgegeven aan de verwarmingsinstallatie (aan water bij een lucht-waterwarmtepomp en aan lucht bij een lucht-luchtwarmtepomp). De damp condenseert er en wordt vervolgens door het expansieventiel op een lagere druk gebracht, waarna het proces opnieuw kan beginnen.

Factoren die het rendement van de warmtepomp beïnvloeden

Hoe goed de warmtepomp presteert, wordt uitgedrukt in haar prestatiecoëfficiënt (COP). De prestatiecoëfficiënt duidt aan hoeveel kW thermische energie 1 kW elektriciteit oplevert (bv. een COP van 3 betekent dat men 3 kW thermische energie kan opwekken met 1 kW elektrische energie). Hoe hoger de COP, hoe beter de warmtepomp presteert.

  • Hoe dichter de verdampingstemperatuur en de condensatietemperatuur bij elkaar liggen, hoe efficiënter de warmtepomp is en hoe hoger de COP. Concreet wil dat zeggen dat hoe kleiner het verschil is tussen de temperatuur van de aangevoerde lucht en de gewenste kamertemperatuur of sanitairwarmwatertemperatuur, hoe beter de warmtepomp presteert.
  • Bij luchttemperaturen lager dan 7 °C daalt het rendement van de warmtepomp sterk door o.a. ijsvorming en de nodige ontdooicycli.
  • Veel toestellen functioneren niet bij vriestemperaturen en moeten dan werken met een verwarmingsweerstand. Hierdoor daalt de efficiëntie van het systeem.
  • Er is voldoende luchtaanvoer nodig om een goede werking van de warmtepomp te garanderen. Hoe meer lucht er door de verdamper passeert, hoe efficiënter de verdamping verloopt (meer contactmogelijkheid tussen de lucht en de koelvloeistof). Vandaar dat het beetje restwarmte dat bij een systeem D na de warmte-uitwisseling tussen de afgevoerde en aangezogen luchtstroom nog overblijft, soms alsnog naar het warmtepompsysteem wordt afgeleid (zie kaderstuk). Er zit nog maar weinig warmte in die lucht, maar het luchtdebiet is wel hoog.

Waarom is het gebruik van ventilatielucht interessant?

De ventilatielucht uit de natte ruimtes wordt, in plaats van naar buiten afgeleid, naar het warmtepompsysteem geloodst.

  • Geëxtraheerde ventilatielucht bevat nog een pak warmte (gemiddeld 18 °C) die anders verloren gaat.
  • De afgevoerde lucht heeft een hoge relatieve vochtigheid (denk maar aan de extractielucht uit de badkamer). Vochtige lucht bevat meer warmte (omdat water warmte beter vasthoudt dan lucht).
  • De temperatuur van de afgevoerde ventilatielucht is, in tegenstelling tot de buitenlucht, het hele jaar door vrij constant en benadert de temperatuur vanbinnen beter dan de buitenlucht.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

"we worden vaak te laat bij het project betrokken"

Het bewustzijn rond ventilatie is groter dan ooit. ventilatiespecialist yves de landsheer juicht dat toe, maar waarschuwt tegelijk ook voor nonchalance. "het is niet omdat de ventilatie wettelijk in orde is, dat ...

Warmterecuperatie is de toekomst van koeltechniek

Ook in koude-installaties komt er nog heel wat warmte vrij. warmte die nog van nut kan zijn op voorwaarde dat er een mogelijke toepassing voor is en dat er energetisch rendement goed blijft. de ap hogeschool antwerpen werkt al langer rond dit thema. daar hebben ze een proefinstallatie ontworpen waarbij warmte geleverd wordt in functie van de vraag. cooltechnics had een gesprek met project­coördinator en docent elektromechanica klimatisatie – energiemanagement bert verhasselt over de mogelijkheden van warmterecuperatie voor koel- en vries­installaties.

Hybride omvormer blijft uitdaging voor installateurs

Tegenwoordig zitten de hybride omvormers sterk in de lift, aangezien deze naast het opwekken van energie ook thuisbatterijen kunnen opladen. het juist configureren van zo'n omvormer blijft echter een uitdaging.

Hybride rolluiksystemen

Tegenwoordig bestaan er hybride rolluiksystemen die een combinatie vormen van een doekzonwering en een rolluik. die oplossing verenigt de voordelen van de twee afzonderlijke systemen. enerzijds is er de zonwerende functie, onafhankelijk van weer en wind, waarmee men verblinding vermijdt en een besparing op de airco kan realiseren. anderzijds is er de rolluikfunctie waardoor men van aanzienlijke besparingen op de stookkosten geniet.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine