“DUURZAAMHEID BINNEN DE ZORG STAAT ONDER BUDGETTAIRE DRUK"
Multidisciplinaire specialisten van Profex ontzorgen partners in de zorgsector
Profex is een multidisciplinair studie- en adviesbureau, actief op drie domeinen: omgeving (milieu en ruimtelijke ordening), bodem en energie. Sinds kort past het bureau de jarenlange expertise, verworven in andere sectoren, ook toe op de zorgsector. De bouw of renovatie van een zorginstelling vraagt vaak immers een uitgebreide expertise om de opdracht tot een goed einde te brengen. Naast een doordachte architectuur, een stabiele structuur en energiezuinige technische installaties is er behoefte aan een archeologienota, een sloop- en asbestinventaris, een omgevingsplanning … en noem maar op. Profex verzamelt specialisten die van al deze markten thuis zijn. Zo is het één ontzorgende partner voor de opdrachtgever.
KLEINSCHALIGE ZORG

Begeleiding over het volledige traject
“Een kleinschalig zorgproject kan heel divers zijn, bijvoorbeeld een herbestemming van een landbouwbedrijf. Of een hybride opvatting hebben, waarbij een zorgproject gecombineerd wordt met coworking. Op deze manier krijgt een gebouw meerdere bestemmingen en wordt het interessant voor een investeerder", opent Koen Steenhoudt, vennoot bij Profex. “Het merk begeleidt het volledige traject van de opmaak van het businessplan om het rendement te becijferen over de mogelijke samenwerkingsverbanden met andere zorgverleners in de buurt tot en met het vergunningstraject. Wanneer zonevreemdheid een aandachtspunt is, hebben we verschillende specialisten binnen de groep United Experts om daar een maatoplossing voor uit te werken. Zo'n maatoplossing focust dan vooral op het aftoetsen van de mogelijkheden van een site of gebouw op het vlak van herbestemmingsmogelijkheden boven op onze andere dienstverlening. Ook tijdens de uitvoering kan Profex de initiatiefnemer verder begeleiden op bouwkundig vlak, bijvoorbeeld via de veiligheidscoördinatie of de EPB-verslaggeving."
In de praktijk

ONTZORGENDE AANPAK
Profex is nog een relatief nieuwe eend in de bijt van de zorgsector. “We hebben helemaal niet de ambitie om te concurreren met grote bureaus. We zijn veeleer een nichespeler die zich toelegt op het ondersteunen van de kleinere zorggespecialiseerde ontwerpers. We ontzorgen de ontwerpers met alle nodige adviezen, onderzoeken en studies om het ontwerptraject tot een goed einde te brengen." Hoeveel specialisten er ook nodig zijn binnen een project, Profex organiseert altijd een intern team dat wordt geleid door een projectmanager. Deze manager is het enige aanspreekpunt voor de partner. Hij stuurt het interne team aan, ook bij bouwteamsamenwerkingen. Zo slaagt Profex erin efficiënt samen te werken in een project.
WZC Onze Lieve VrouwProfex mocht onder andere al meestuderen op WZC Onze Lieve Vrouw in Bornem. Daar werkten de ingenieurs samen met Studio Klein-Brabant aan een concept dat inzet op meerwaarde voor de resident. Dat vertaalt zich o.m. in een belevenis-woon-zorgcentrum, waarbij er in hoge mate aandacht werd besteed aan de publieke ruimten in het gebouw. De kamers van de bewoners zijn hierrond georganiseerd. Extern was vooral de integratie in de bestaande, kleine dorpskern heel belangrijk. De architectuur heeft respect voor alle bestaande zichten en lichten, en is geen dominant volume in de omgeving.
ZORGINSTELLINGEN OP HET ENERGIEROOSTER

Alternatieve oplossingen
Profex stelt bij audits graag alternatieve energie als oplossing voor. In bestaande gebouwen is een wkk vaak een interessante oplossing om een deel van de warmte- en elektriciteitsbehoefte in te vullen. De systemen zijn bovendien nog deels gesubsidieerd, wat ze volgens de specialisten bij Profex een ecologisch en economisch zinvolle oplossing maakt.
SLIM OMGAAN MET CENTEN
Hoe denkt de ingenieur dan over het aandeel technieken dat almaar zwaarder weegt op dat budget? “Het techniekenvraagstuk wordt sterk bepaald door de behoefte van de zorginstelling. Maar duurzaamheid is meer dan energiezuinige technieken toepassen. Ik zie ook architecten die erin slagen een duurzaam project te realiseren binnen het beschikbare budget. Door de architectuur vanuit de gebruikersbeleving van de residenten te bekijken, slagen ze erin meerwaarde te brengen voor wie in de zorginstelling verblijft. En is het dat niet waar het net om draait bij het ontwerp van zo'n gebouw? Vaak zijn het bureaus die erin slagen tot een kruisbestuiving te komen door hun ervaringen buiten de zorgsector te integreren in het project", besluit Koen Steenhoudt.
WZC De BekelaarMomenteel werkt Profex samen met M4 architecten aan een dossier voor WZC De Bekelaar in Lommel. Dat voorziet in de bouw van een woon-zorgcentrum van 120 bedden en de sloop van een gedeelte van het voormalige ziekenhuis dat als rusthuis werd gebruikt. Profex ondersteunt de architecten hier in de stabiliteitsstudies en de archeologienota. In de uitvoering komen daar nog de veiligheidscoördinatie en de EPB-verslaggeving bij.