STARTEN MET BIM

Little BIM
Een eerste stap in de overstap naar BIM is doorgaans om te werken in een integraal model, en dat binnen het bedrijf zelf. Een architectenbureau kan bijvoorbeeld gemakkelijk een tekenstandaard opstellen en BIM gebruiken om intern over een project te communiceren. In dit geval spreekt men van 'Little BIM'. Studiebureaus, aannemers en uitvoerders vinden doorgaans echter minder snel de weg naar 'Little BIM', omdat zij plannen en modellen eerst van andere partijen moeten krijgen. Zijn de aangeleverde documenten geen BIM-modellen, dan is de stap groot om er alsnog BIM-modellen van te maken. Slechts een klein aantal grotere aannemersbedrijven en studiebureaus zetten vandaag (pro)actief in op BIM. Zij modelleren zelf de projecten en gebruiken het bijvoorbeeld voor het genereren van meetstaten en offertes.
Big BIM

Naar een Europese BIM-norm
Een belangrijke rem op de implementatie van BIM in België is het gebrek aan duidelijke tekenstandaarden en normen voor het coderen en structureren van modellen en gegevens. De meeste partijen gebruiken vandaag een individuele standaard, met eigen parameters en afspraken. Een efficiënte en eenduidige onderlinge afstemming komt daardoor in het gedrang.
Sinds kort is er echter een Europese BIM-normering (CEN/TC E442) in voorbereiding, met bijstand van onder andere een Belgische expertengroep onder coördinatie van NBN. Deze zal onder andere een aantal ISO-standaarden met betrekking tot het datamodel, de informatie-uitwisseling en de objecten overnemen. Deze normering belooft een beter kader te scheppen voor BIM en een bredere implementatie ervan in de hand te werken.